返回列表 回復 發帖
先check PCV
可能化油器慢漏電油
打開風鼓向裡面望下,睇下有無滴油
2# carwing

係咪用口吹?
kaihoc 發表於 2009-7-22 09:17 PM
咁平嘅野吹乜鬼換左佢啦
睇滴油有幾大,大就會有黑煙,細就無黑煙

話時話,你唔會老猫燒鬚,原來係火咀同火咀掛火咀會因燒偈油而好快出現問題
樣樣都有可能,分火蓋,老鼠仔及火咀線必須行先,make sure佢地無事先跟其它野,好多時係老鼠仔出事

睇唔到架車都好難講
真空喉仔漏氣應該唔關事
吸必打車係會有好多可能性,包括加速提快火位系統
我認真地check多次了.

怠速時.
第4缸點火有d怪. 佢好似係有少少跳. 快快慢咁. 我唔肯定佢係咪有少少miss. 但總之怪.
其他三個都正常及平均.

似係佢呀可?

咁呢個情況, 係cap/線/老鼠仔/成日分火本身問題多??? ...
kaihoc 發表於 2009-7-23 01:45 PM
似係線同蓋
你都成功左我先睇到

跳方面有可能係吸必打問題
影響不大的話,不如唔好搞佢
個跳..可能係一個叫 idle compensator components 的東西..唔知中文是什麼.
大約同現時的凍車提快差不多.

個情況係咁的..咁啱無端端, 就係啱啱換好個分火蓋時..個thermo fan switch又壞, 風扇長著...
搞到我唔可以 ...
kaihoc 發表於 2009-7-24 01:45 AM
聯想唔到乜野黎
wow... all the terms in chinese only can understand some.... I really shd start hanging around here to learn all of them
s30wrt 發表於 2009-7-24 08:36 AM
唔明可以問
哈哈我要多D時間先可以尋回昔日記憶

你個水膽附近有無個水溫製係插著幾條風喉仔嫁?
好煩..
個問題又尼番..
我換左個新 Cap, 執左套二手線 (喺第二架車度無事), 同二手 coil  (喺第二架車度無事)..
用支timing light check..佢地點火有d跳, 有一二下無點...

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個 ...
kaihoc 發表於 2009-7-25 09:29 PM
你有無換老鼠仔
我試過熱車後出現問題
原來係隻老鼠出事

又可以拆開分火蓋
用手左右轉下隻老鼠,睇下個提快有無事
如果個提快條彈弓斷左就會搞到火位時快時慢

又有可能係吸必打塞,還有無專洗吸必打的噴濟賣,有就買支洗下個吸
左右轉下隻老鼠, 但點先算壞?
kaihoc 發表於 2009-7-26 10:14 AM
應該唔洗用力都郁到就係壞
個分火係唔係有風喉仔插著?一條還是兩條?
火咀我拆左出尼睇 (新換的).
白曬囉...
kaihoc 發表於 2009-7-26 08:00 PM
應該係低轉及高轉吧,唔sure要睇過
4隻一樣?
你有無抽真空泵?有就試下個分火索拍有無事,無就有口吸,試下個索拍有無穿

如果其中一個盤跳電有問題的話,4隻火咀唔會一樣顏色,而且4隻都偏白,其中原因可能係太新,時間不夠長,如果油多的話就一定轉黑色

試生氣喉漏氣可以噴上WD40試,千萬小心火咀線及有電過的地方,太接近的話就唔好噴,如果就其它風喉的話可以用尖咀鉗鉗實條風喉阻塞空氣流過,這是其中一個方法

火咀唔關事,應該唔洗再換,電油格可以一試,吸必打車有油池,電油格塞都唔會馬上反影到出黎
係咪理論上, 如果無穿的話, 係吸唔到, 穿左係會無限吸?
而家變左4個都有跳...
kaihoc 發表於 2009-7-26 11:23 PM
其實副偈係點嘅樣我都未見過
好煩呀..
換曬啦都唔得...
我噴左WD40去生氣喉, 唔得..無改善..
用尖咀鉗鉗實, 一條一條地鉗...好似無乜分別..
coil 我再換多次 (同另一架車掉換, 佢用我呢個都無事), 都唔得...
但最恐怖係佢正常過一陣, 剛換完分火 ...
kaihoc 發表於 2009-7-27 11:03 AM
O sorry
我意思係噴在外面試漏,無講清楚