返回列表 回復 發帖

HKTV開台劇《選戰》劇情討論

- @; w4 B4 h) n0 J; t8 S; {& L* UTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

/ j* z  |4 e: c1 r  z( T$ Etvb now,tvbnow,bttvb故事大綱:
& x: o" I. R! d+ g% j6 n$ J4 p1 S/ {tvb now,tvbnow,bttvb《選戰》是一齣社會實況劇。tvb now,tvbnow,bttvb: X0 G1 C  J+ W% n
社會的各階層有其掙扎和爭鬥,人性、權力、利益,糾纏不清。女主角李心潔背負丈夫的使命,秉承無私、追求公平的理念參選特首;可惜,社會現實將她捲入複雜的困局,一方面面對內部競爭,一方面面對對手廖啟智的攻擊。經歷重重阻繞,
卻發現敵我難分。角色之間的愛恨交織,人性和私利的糾纏,正是社會現實的縮影。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
故事首集就講2017年,在普選勝出的特首繼任人韋文軒車禍身亡,他的太太葉晴從此踏上政途,5.39.217.76" J1 X  \% T5 ?% K+ S8 g
2022年特首選舉期間,葉晴從韋文軒舊幕僚張癸龍口中得悉丈夫之死另有內情,加上一篇從未曝光的韋文軒專訪,
逼使葉晴決心出選2022特首選舉…
8 a8 ~- }- u* j- u/ \公仔箱論壇
睇完第一集, 結論係好有美劇feel, 節奏好快, 甚至快過美劇... 所有tvb用嚟拖嘅劇情你一定揾唔到... 即係快過任何國家劇嘅劇情..個人覺得國家悶劇指數排位(即係得個拖字).. 韓劇, 大陸劇, 港劇, 日劇, 美劇... 依家港 ...
9 _2 ~5 C+ ?" _大文細佬 發表於 2014-11-25 04:11 AM
劇情節奏寫實社會文生等...所以有美劇feel唔出奇,HKTV話會原班人馬開拍第二季...
《選戰》劇情深入文心,直得一看
4 z; }. [1 o8 L. ^" M6 W9 }* N
無論共產或民主國家政治係最陰毒、最不擇手段嘅成年人游戲。而家好多國家仲係唔同政見D人輕則坐監、重則人頭落地 .......
0 E, R; w9 J5 C* ^; W- U5.39.217.76大佬,我睇劇真係鳥蛇蛇,呢套劇一開始話葉晴當選咗咩?可能有時我一路睇劇一路講電 ...公仔箱論壇( m/ \, `9 O7 G" R) v( f
mnb1123 發表於 2014-11-26 01:25 PM
# a- G! ~: S* J2 ~& b$ ]+ E- A
mnb1123會員,今次遊戲不中的話,就下期繼續參與...,但不要忘記...論壇都有個開台劇《和平選戰》進行中架
5.39.217.76, V, i  m0 k" z  R1 o- o
遊戲唔中唔緊要,志在參與,玩吓啫 《和平選戰》キ《選戰》精選問題???
3 X( [% D& H+ ?- l" `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。mnb1123 發表於 2014-11-27 10:58 AM
! L, s$ l! ~: u. n6 y# f0 ~係論壇一年一度節慶,首次公開給會員選舉論壇版主年度表現:
" ~! P5 T  A4 a% @8 i+ _4 Ohttp://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html, Q0 e# r! [. m% c
所以未叫《和平選戰》囉
1 _; u1 W8 z3 S4 B. zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇! Y4 b( [5 D" e9 l. _0 l- w
J神兄, 版主我只係識你喎.. 可以只選一個嘛?? 公仔箱論壇: V* x# d1 j' D9 V. M0 P9 a5 b
大文細佬 發表於 2014-11-30 07:47 AM
非常多謝你的支持,有關活動係可以提名一位的...
- x. z+ j7 R: s2 k8 o9 @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ V  o1 D9 T3 B# }
唔比我投票嘅?? .. 出咗呢句-->對不起,本主題已關閉,不再接受新回復,請返回。
- G) }* d9 d5 v- y, }5.39.217.76
" G* K/ `8 q* M5 S5.39.217.76如果lamlam都係版主.. 咁我就一定提你地兩個喇
  L6 T6 q. Z& [7 Q$ a4 A: OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-12-1 06:07 AM
本版帖只係複製帖,係用這個進行投票/到系統意見區:5.39.217.76% ]0 n: g- S9 Z
http://www.tvboxnow.com/thread-3149321-1-1.html
$ g& S' Q  J! ^8 |& H+ F$ r; a非常多謝你...我同lamlam兄都非常開心