返回列表 回復 發帖
明明用懲教 / 監獄做題材, 夾硬加埋吳啟華和徐子珊忘年戀, 我覺得有少少畫蛇添足既感覺!! 點解TVB的劇一定要加埋D感情線落去? 唔通唔加呢D落去就無辦法吸引觀眾?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- f1 u. o( ~* G$ ?: U; ?+ [
tvb now,tvbnow,bttvb# D1 m! K/ Z- x6 Y+ J& F2 v
另外, 吳啟華 和 徐子珊 忘年叔侄戀, 感覺上好奇怪!! tvb now,tvbnow,bttvb: W2 e2 {" t) v2 j
同埋硬係覺得徐子珊本身個FEEL唔似做懲教

評分次數

• timmaxsing

本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-10 11:43 PM 編輯 & f' P  J# n- q6 f) p  M3 l
" F$ ~* B9 o" d
公仔箱論壇" b( L# o- y7 R& F/ F
公仔箱論壇/ _6 x% U- D8 ^; B
照睇,呢一對一定走埋一齊,興趣嗜好咁相近,朱千雪應該係煙幕,再戰明天,呢個戲名用意係乜,真難明?: @+ s# a2 \# z: y* J' S

9 m" M/ e3 P$ v4 u" U& p  ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。懲教,同犯人,其他人的拍拖,其實關再戰明天乜嘢事? 如果係一個奀仔咁ge細路,因犯事坐監,要再戰明天,
( A0 g$ ]( R, A' \9 G* W) G5.39.217.76面對咁惡的豹哥 ...
1 k" ]+ y: y  q# S4 c) {金田Sam 發表於 2014-10-10 03:43 PM
" A0 v4 `. r. k! \* ?: W2 h- ?公仔箱論壇" ?% j) L, |1 w3 t- V
金田Sam講得好, 如果《再戰明天》既著墨點係講D囚犯、懲教阿sir / madam 點樣再戰明天,加埋吳啟華和徐子珊呢條感情線做乜野????? 呢條係主線?? 唔好啦掛, 完全唔match個劇名囉!! 係輔助線?? 點樣幫助到個劇情更加精彩? 幫到D犯再戰明天? 我睇唔出, 咁其實加來做咩?
  j0 d" Y2 i& |+ w- j$ u: T+ H5.39.217.76
, D' o# b  s) @5 [tvb now,tvbnow,bttvb本來對呢個題材有D近鮮感, 但就完全無興趣睇吳啟華和徐子珊係咪一對, 而家條理不清, 加埋晒D無關痛癢既野, 已經無咩興趣去理D劇情, 今晚轉左睇收費台既體育節目

評分次數

9 Z. O, G' i+ M. j, P- C5 u  LTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
$ ?7 \+ _2 J0 e# u) K
; A; S* @, O, A) ]5 R, W6 T% @# D( K: W0 ]+ b* d4 ~
謝謝你的認同,相信有你和我這種想法的觀眾很多,對於tbb製作團隊這種盲目堆砌大量劇情,樣樣快速地呢度講啲果度又講啲,慌死會悶親令觀眾轉台或者行開,總係乜都零零碎碎,影吓呢個又影吓果個,對監獄的描寫間中係有,但 ...公仔箱論壇" ]& z, P2 S5 d/ B% ?
金田Sam 發表於 2014-10-11 12:30 AM
5.39.217.76: z+ E$ F& _( B' Z- x; Z
; b* o) g: z# ?& b' p9 }/ j
tvb now,tvbnow,bttvb" A' ]) {. |6 t/ v! Q) V2 e3 x
「盲目堆砌大量劇情」、「呢度講啲果度又講啲」、「零零碎碎,影吓呢個又影吓果個」... 同樣問題喺《On Call 36小時2》都出現過; CUT左D自己認為唔需要但關鍵既劇情, 《食為奴》就係咁...... 觀眾都指出過類似既問題,但TBB編劇仍然係重複緊同樣既問題
本帖最後由 tycn3320 於 2014-10-23 12:22 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) \$ f; z9 ^! s" z% A# ^. H  a
5.39.217.76; ^% I6 s" P! B+ o/ M" a% J
呢幾晚睇完《老表》都轉台或熄電視
# D, P8 S9 g/ @4 B/ `  _$ N昨晚等左一陣無轉台, 睇到以嘉嘉向man sir撒嬌, 真係打晒冷震, 救命呀! 唔想再睇佢兩個人的「明天」
% u3 ]  a% Q) P% `2 z5.39.217.76桂哥收到葉細響表示想逃獄果張字條, 做緊虧心事, 仲咁「光明正大」攤開張字條, 俾個CCTV影到??

評分次數

本帖最後由 tycn3320 於 2014-11-1 12:46 AM 編輯 公仔箱論壇1 B% O' x$ P# x- l. D

- a0 v& l% l' ]& o& G0 c" h3 H" }) ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好多集之前已經頂唔順個劇情, 已經好耐無睇, 今晚無得播《老表》, 睇左個大結局, 覺得編劇真係「傻的嗎」??
$ c; a( `0 o9 o, v
& p. D2 g3 S/ D5 ^公仔箱論壇勤奮上進的讀書仔竟然被葉世響插死了, 他的明天沒有了! tvb now,tvbnow,bttvb/ f  |; i4 C+ N! u& A
奀仔竟然「傻的嗎」幫助葉世響逃獄, 我心裡真係倒抽一口涼氣 ,他的明天又沒有了!!5.39.217.762 v( f1 E# b2 G/ e3 p. t
如果要講囚犯的「明天」, 以上兩個角色真係大把勵志情節可以寫, 但偏偏係一個死, 一個「傻的嗎」做傻事, 好在仲有個丁好好叫做有好的「明天」(但真係使唔使同Q記發展愛情呀? 「畫蛇添足」真係TBB編劇既通病), 如果唔係, 真係甚麼勵志都沒有了!!
. b, A6 r2 F6 ?7 |/ Y公仔箱論壇
! b: r0 \2 O- p' ^% I最後半個鐘, 又係度揼波鐘拖長時間, 講Man Sir和嘉嘉的愛情「明天」, TBB編劇們有無想清楚, 觀眾係咪真係要呢D野??

評分次數