返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-8-25 04:34 PM 編輯 公仔箱論壇! t& s# D! k1 r, F; Y$ O! A3 }
公仔箱論壇2 J6 V& z7 l  M2 [2 v8 `7 W7 J, K
leekwoklam, welcome back! 未睇先要講林峰造型, 佢個髮型好韓feel呀, 你地覺唔覺呀??1 d$ p  g* L: R: W8 ]1 Q2 X1 _. y1 @
大文細佬 發表於 2014-8-23 01:53 AM
公仔箱論壇7 Y4 G2 B" @! H& |' K0 \

" f, J! w; F) F) g7 M; [2 a1 ]% cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。啲"陰"係有啲似嘅,但唔算抄啫,畢竟林峰都唔弱嘛,係咪?
* j$ [6 w$ L! n7 t1 g% M; C公仔箱論壇
& \2 C( H4 g: }5 M+ D! I過去3個月無乜點睇無記劇集,改睇咗的啲日劇韓劇.始終美劇日劇創意高及製作認真,我連《忠奸人》都係DL咗全套先一次過"完成善舉".TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- g& _8 x" b7 j4 [: f3 }
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( w: S: b' B0 n9 J: ~( |+ I
不過《使徒行者》賣點頗多,主要係阿佘同林峰做臥底,以前好少見,我一向都欣賞林峰嘅工作態度,見佢演技亦漸見成熟,好多角色掌握得幾好,所以支持一吓佢.唔知你同其他會員對林生有乜嘢睇法呢,話晒係佢喺無記最後一擊吖嘛.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
歡迎樓主回歸詳細介紹新劇。希望別來無恙、身体安康。大大回歸使成個劇集吹水區又回復生氣
) L. A0 U0 F' S: s' w/ n& u. b* r公仔箱論壇- |& m! {' c2 ]+ g& U! s& L
              其實呢几個月J神及各位版大都用咗好多心機主持、介紹劇集,幸苦晒 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# J5 ~3 V) C# U$ N! c$ v
mnb1123 發表於 2014-8-22 02:10 PM
5.39.217.762 G- D4 J0 t2 x( Q+ o" F1 K6 y
哈哈,又見番mnb1123你同幾他幾位老友,真好.0 ]# ?6 |! S/ L
多謝關心,今次回流希望可以支持到去台慶月囉.
这个介绍令我感觉非常清晰,哈哈 又再令我加深了对这部戏的期待!!
) n. O4 {8 }6 B- K0 M5.39.217.76yueshan74 發表於 2014-8-23 06:16 PM
; r3 u2 x: f" _' N" `多謝你喜歡.
3 d7 P$ `: R4 Y) ~. ~5 ?$ Y% OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。因為我打字慢,攪咗差唔多3-4日先寫完,唔知係咪幾個月無寫劇評生疏了一點.( h1 P$ \6 p7 \6 B+ q
希望啓播後你番嚟回帖再傾,我會每週更新內容幾次.
終於播咗第一集,主要我係睇佘詩曼,原來今次又做類似[絕代商嬌]的[三水妹]果種角色,換轉七八年前甚至更早的十月初五的月光時,佘小姐全無難度做得入型入格討人喜愛,但今時今日造型上還可以,雖然仲係咁靚女,但畢竟年紀己經....仲做呢種臥底古惑妹,說服力己經唔高,以今集睇又係典型的[三水妹]古古惑惑喜走精面,很喜歡睇佢的寸寸貢有小聰明有急才的醒目女仔,佘詩曼很適合。
: Q- ?  l$ _- H# T$ q: C; Ytvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb- u$ s- A& e; U) E. I7 J6 F
林峯都好,是否又係臥底古惑仔不知道,照第一集睇有交待背景,看來應該不是,林峯狀態不錯,外型還像廿多歲,只是,個人覺得還沒看到甚麼驚喜之處,林峯能演出的應不止如此,三哥苗喬偉,正義的好警察,緊張下屬之心在第一集己顯示出來,相信追尋五個臥底下落會佔第劇的大部份劇情,只是現今的臥底戲變得個個年紀都有返咁上下,[無間道]的威力真不可看小,從前的警察臥底,只是20出頭時為求破案升職快,及年輕人膽正命平勇於嘗試,年過30再入黑社會當古惑仔查案的,現實中應該沒有了,tbb再有這類劇情的劇集,倒不如真如今次戲中的那個被三哥發現不是變節的演員吧,用多些年輕人做臥底角色,給這些機會新晉新面孔的男演員試試吧,可觀性和說服性也較大,林峯,佘詩曼過往在戲中曾做過些不少專業人仕,今次這樣回塘,觀眾的舊記憶要洗去不是一時三刻就可以。.....

評分次數

• timmaxsing

leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我地每一個, 同時仲要好用heart咁回覆我地嘅見解.. 比個like你都唔夠呀! 億個likes喇!
2 a+ a! T7 [) P' Btvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇" d, n& \: Z4 W5 `
講番tvb啲劇.. 我都好似你咁dl咗最近幾套劇.. 但仲未睇呀.... 叫做啱啱睇完係馬明嗰套, 都ok嘅!..
' F  H1 Z* B; t& u5 g$ x: l+ h呢套未dl呀.. hahahahaha...應該啱啱先至有seed.. 希望唔好失望喇! 睇你對呢套劇嘅拆解.. 應該唔錯.
終於播咗第一集,主要我係睇佘詩曼,原來今次又做類似[絕代商嬌]的[三水妹]果種角色,換轉七八年前甚至更早的十月初五的月光時,佘小姐全無難度做得入型入格討人喜愛,但今時今日造型上還可以,雖然仲係咁靚女,但畢 ...tvb now,tvbnow,bttvb+ e& d) F9 g/ _- `8 ~( G
金田Sam 發表於 2014-8-26 01:11 AM
0 ^0 _, k! }) gtvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* C" X- w9 O9 k4 g! s7 q3 q3 q  Y# F
金田Sam你真係無用錯名呀! 第一集已經可以抽絲剝繭得咁詳盡! 佘詩曼一向都好戲架喇! 不過真係好似你咁講.. 佢敵唔過年紀.. 唔可以再演妹妹仔角色lu...
; H. _- S' Y1 X4 i2 V+ u2 a8 M1 l* R2924631
: m' m: W' d+ e9 |( A" |8 P$ vtvb now,tvbnow,bttvb啲"陰"係有啲似嘅,但唔算抄啫,畢竟林峰都唔弱嘛,係咪?
2 C, V- f9 n, z4 B; Q TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ V2 U: K( A" b0 B+ [
過去3個月無乜點睇無記劇集,改睇咗的啲日劇韓劇.始終美劇日劇創意高及製作認真,我連《忠奸人》都係DL咗全套先一次過"完成善舉".
" w5 @$ C) U4 x% ^  {; C+ C1 i
* f, R% }% h1 w5 q不過《使徒行者》 ...tvb now,tvbnow,bttvb" z3 p4 `6 b* H8 d1 v
leekwoklam 發表於 2014-8-25 03:58 PM
5.39.217.76% H  z+ _" C7 R, F" d2 P
tvb now,tvbnow,bttvb# O; n/ C3 I4 E
如果林峰返去幫佢爸爸手都好架! 唔知會唔會呢??
9 V( X3 D, O1 o公仔箱論壇佢拍劇比起好多演員嘅機會都算多架喇! 不過佢都好比心機去研究演技, 至於呢套劇.. 真係要好睇編劇編得好唔好喇... 睇呢班演員嘅演技應該好好.. 如果呢套劇情故事好.... 就係佢地嘅伯樂喇! .. 有好劇要有好演員.. 有好演睇都要有好劇本架嘛.. 睇下林峰今次好唔好運遇到伯樂喇!
唔知有沒中間人甘好睇呢
5.39.217.766 b, \/ J4 n* ~  j5 \. p+ ~/ v
% w8 \& j1 X% k# D1 }, S
金田Sam你真係無用錯名呀! 第一集已經可以抽絲剝繭得咁詳盡! 佘詩曼一向都好戲架喇! 不過真係好似你咁講.. 佢敵唔過年紀.. 唔可以再演妹妹仔角色lu... ...
1 X/ k- z+ j; _2 ]0 v大文細佬 發表於 2014-8-26 02:12 AM
( [8 j0 N9 w1 S: k6 M

& p4 d! ~8 V/ Z( q 謝謝大文細佬的抬舉,這個論壇我來得不多,戶口名字我在每個論壇也只用這個,可惜在其他地方遭受禁言了,才回來。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- m& Y2 B! i& F1 S6 t6 L9 v& m0 H

7 P. F6 L4 E6 n  d% V7 JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。佘詩曼是屬於在早期己是做女主角的人材,年輕時的她經常演出比實際年紀大的角色,以佘詩曼的演戲能力,演出機會,掌握或把握角色能力相當好,可能為人是真的有小聰明,初時演古裝扮相很美,靜態的她靜若處子,但動的如十月初五時,就動如脫兔,相當機靈。
/ A5 P2 \% V: I/ ^5.39.217.769 J2 q$ B3 T# g( r3 R
今次角色丁小嘉,換在七八年前做會是全無問題,今天亦只是年紀問題,演出還如當年一樣駕輕就熟,佘詩曼不知何故越來越瘦,與林峯現時看似已是姐弟戀了,使徒行者中還做回廿多歲那種在戲中的小角色,無論做得多好也總令人覺得不太自然,是戲中的角色問題。
2 ?! y  v/ v$ Y0 X$ V% ?0 c
$ k, a, H- Y6 j% R& ctbb現時看來編劇監製主導了劇集,計算的並不是戲中人物的合理發展或重要性,而只是為遷就其他的事,一些商業性的決策,例如如何加重或減少個別演員的戲份,如何編排演員演出,計算檔期,展示對tbb忠心的可以戲中無故加插大量情節給角色,是本末倒置了,製作亦經常給人有[慳本]的想法,爆炸場面也只是在影像上加點影片特效就算,給人[假到死]的睇法,這次可能擔心開場已悶倒觀眾所以先來個[回顧],意圖先製造令觀眾緊張的情緒,但若是這樣今次又得了反效果,戲中9個月後兩主角還生存,亦即是戲中這[九個月]無論情節多緊張也不會死,以[80人追斬]作開場,林峰保護佘詩曼,一把手鎗能趕眾多敵人,敵人有三把手鎗卻兒嬉地林峰開了幾鎗就能克制,真係做戲咁做,逃入汽車中還有大把時間傾計,描寫佘詩曼寧自殺也不願拖累林峯,是想做出戲中將會是臥底丁小嘉在這時才被揭發,做了甚麼大事才會被追殺,追殺者同樣有手鎗,但居然全不敵林峯的那把,這是甚麼道理? 5.39.217.769 m  K* [! g- i3 @1 I! y
4 Q. m# D% `9 P# S5 X
tbb編劇,別太刻意製造甚麼效果,等情節通順合理後才做吧,應是寫好故事大綱,配合演員的能力寫出其合理性及演員能做到的範圍,讓演員發揮所長,不要因製作費又或者為加重演員戲份,製造無故太多不必要也不合理的情節,加太多情情愛愛的談情戲能討好誰? 戲名也改了[使徒行者],貼題一點吧!! 近的[點金勝手]遠的[衝上雲霄二],兩套也是死在無故太多談情戲,使人印像扣晒分,何苦呢?

評分次數

• timmaxsing

leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我 ...
' f, s! J- o2 i' b8 o% ttvb now,tvbnow,bttvb大文細佬 發表於 2014-8-26 02:07 AM
2 M5 Z! Z3 r% G) `; i/ X* q
好嘢、好嘢.几個月後又見番大佬高見.而家又有個金田,仲有眾位高手,真係百花齊放、論壇生氣勃勃,睇完劇集再睇各位見解,對套劇更加了解加深一語惊醒夢中人。真係多得呢版的量魂人物-摟主leekwoklam 多謝晒
7 ?/ n2 H4 l/ f7 B) A5 k( @2 p6 Y公仔箱論壇公仔箱論壇3 W: D- i, C# Y* r' Z8 `& [
謝謝大文細佬的抬舉,這個論壇我來得不多,戶口名字我在每個論壇也只用這個,可惜在其他地方遭受禁言了,才回來。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# K" ~$ B; }7 K! k5 _' N' }

" @& o  H* t$ {1 E6 |: O7 i2 e$ Ktvb now,tvbnow,bttvb佘詩曼是屬於在早期己是做女主角的人材,年輕時的她經常演出比實際年紀大的角色,以佘詩 ...
" Z. R8 T. o& S0 {$ s$ }& C金田Sam 發表於 2014-8-26 08:15 AM
5.39.217.76, r' U: E! J1 p( x5 X1 U
5 d2 Q; m3 F  Z& ?9 D
開場一幕比人圍,唔知你同其他會員有冇睇我主帖26/08/2014嗰段呢,我一路睇阿佘同林峰講野就一路留意啲打手,效果有啲喜劇feel,不過就無傷大雅嘅。
* \& f( P: M' s' J* ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好嘢、好嘢.几個月後又見番大佬高見.而家又有個金田,仲有眾位高手,真係百花齊放、論壇生氣勃勃,睇完劇集再睇各位見解,對套劇更加了解加深一語惊醒夢中人。真係多得呢版的量魂人物-摟主leekwoklam :c ...
. b, A; [4 h7 r( R1 e" Jtvb now,tvbnow,bttvbmnb1123 發表於 2014-8-26 02:57 PM
/ H+ o' W% h2 `0 F3 j! b% k
公仔箱論壇) o. O! S1 W  v  |9 b+ p
阿佘好生鬼,你又覺得林生做成點嘅?
: Z% b5 s# A  v9 M8 l- K% }! e7 Btvb now,tvbnow,bttvb
9 ~" r& b" f5 x6 Y4 S2 K# U
leekwoklam... 呢個就係點解你發帖我一定支持嘅其中一個原來, 除咗你好比心機編輯啲內容之外, 你真係一個好有heart好respect每一個回覆者嘅feedback嘅... 呢個其實係一個基本respect人嘅態度, 你不單止回覆我 ...0 O* x0 C; [5 I% s0 r* z
大文細佬 發表於 2014-8-26 02:07 AM
5.39.217.764 @& C: u  k1 O
tvb now,tvbnow,bttvb2 i" E) G$ d9 m, L6 A* c5 N
咁你回帖時都好有心機啫,係咪?
  z* x4 b. N0 ]公仔箱論壇
! g' C* ?* }6 O7 v唔好意思呀細佬,我話劇中唯唯學「化骨龍」講對白,我驚你唔明呀,因為你咁後生,我擔心你或其他會員唔識張家輝個化骨龍係乜水啊,比張劇照補充吓先。
8 r# B- G* s8 u+ \9 B4 e* O* o5 ftvb now,tvbnow,bttvb
1 ?! V5 |( h. ~* F" \tvb now,tvbnow,bttvb/ n) K6 ~) A- u5 e

1 Y8 D  R5 `; ^) ]; I* t化骨龍講嘢啲語氣真係好過癮,有啲懷念佢。
0 }8 {5 f7 e2 |3 q
8 m. H. A* U7 R$ W( K0 gtvb now,tvbnow,bttvb
tvb now,tvbnow,bttvb2 x8 v: q5 ~& ]
  V( o, Z5 r. g# f
開場一幕比人圍,唔知你同其他會員有冇睇我主帖26/08/2014嗰段呢,我一路睇阿佘同林峰講野就一路留意啲打手,效果有啲喜劇feel,不過就無傷大雅嘅。 ...: K1 I& D8 ~7 l; y
leekwoklam 發表於 2014-8-26 05:24 PM
5.39.217.762 \; Y4 ~( }" `6 m7 f- `
對呀...lam兄,開場一幕男女主角比人圍及追真精彩,但lam兄及大家論壇之友,是否留意到兩主角在車箱中開槍的場面呢?其實在鏡頭剪接時不少效果特出爆玻璃、子彈在槍管出,特技人在車上比林峯主角用槍打下來時,也用了一些特別效果架!
5.39.217.76; C; R: y2 x. p$ }7 H1 d4 `$ L) O, M

o: t5 o9 k' \9 a2 |8 o) _1 Dtvb now,tvbnow,bttvb咁你回帖時都好有心機啫,係咪?
$ f1 D* J3 `& Y公仔箱論壇8 ~/ H, t+ _# d/ V9 k
唔好意思呀細佬,我話劇中唯唯學「化骨龍」講對白,我驚你唔明呀,因為你咁後生,我擔心你或其他會員唔識張家輝個化骨龍係乜水啊,比張劇照補充吓先。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 t+ ], z# H4 \: g9 g7 V
化骨龍講 ...
9 W+ Y5 K) n# A9 x% k* f* @- _公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-8-26 05:44 PM
) C0 k5 t* R/ A0 N0 [: a5.39.217.76樓主你說起化骨龍,令我記他金句:誓要去,入刀山,浩氣壯,過千關——《賭俠大戰拉斯維加斯》
1 v: f$ p$ R7 t- p( |1 ^' l1 Etvb now,tvbnow,bttvb他因出千被人脅持,致電求救時再唱出《誓要入刀山》,但因被衫夾夾着嘴唇而唱至走音,難聽到笑想...