返回列表 回復 發帖
大結局啦!有啲唔舍得,但三十幾集又好似長咗啲..........
. v! S1 k5 R! ]2 Z

1 S! E: H5 F" k2 C, _, h2 g未有種, 未有得大結局住. 29集雖然邵美琪咁去面對麥包, 咁去處理件事, 蠢到無人有, 但的而且確好感動...tvb now,tvbnow,bttvb6 c) }2 e( y1 r- B9 s
大文細佬 發表於 2014-3-29 12:07 AM
* a  g3 b# k% A( X+ T: q4 K公仔箱論壇tvb now,tvbnow,bttvb/ J4 B: K% M% i
雪姐而家死埋,重感動呀
# M7 x1 [% t. }" P  T
" ~0 W+ m) s2 |" L3 t感覺上《守業者》兩小時大結局拖長來做! 唔夠半個鐘就搞掂左蔣志仁(如時間上有錯, 請更正), 我覺得之後個半鐘好似係度拖時間咁 (屋企人仲話有D情節唔合邏輯tim)9 h- R4 k/ R# A; U
《食為奴》無兩小時大結局, 又感覺收得太快, 最後幾 ...5.39.217.76/ O" I/ T, W; I! S" V6 y1 s' s
tycn3320 發表於 2014-3-30 11:55 PM
6 L) `  K3 {. W6 t, F! o公仔箱論壇tycn3320好有見地.! d+ p, H4 {# q$ k) l, [# v6 K( x
唔係你挑剔,大結局如你所講拉長咗,我諗一個鐘都足夠。
三少去咗咯,唔知係咪太慘,香港呢邊天氣由黃雨忽變黑雨,又落冰雹又水浸又盛,世界各地收看本劇大結局同時,唔知有無異象咁呢?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。: L/ _6 n  t( q' g

" [' W+ l( z; P  r但最後安排三少失憶出現番,有少少夾硬,不過想個結局大團圓,勉強收貨啦。
6 S* }& d! {- r# xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本投票帖正式完結,多謝投票同回帖會員,投票結果反映支持守業者嘅觀眾都係支持馬仔為多數,咁無記簽番馬仔係啱嘅喎。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ G# E: f- d' W, l. H
重有本劇收视率 一直穩步上揚,大結局最高更去到35點,利害過食為奴31點,我諗劇组仝人非常開心。
公仔箱論壇. ?, S( q: B; {- m$ Z; E; O
- Y+ p$ |! g1 Y* ~! m$ y/ R9 `
如果以尾段comment兩套劇, 守業者劇情係吸引過食為奴少少, 但開頭食為奴好睇好多喎. 守業者ending講馬仔失憶橋段好似幾老土.
3 H5 K6 P: A) ^公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-4-2 01:01 AM
# Y; H8 V4 G8 t/ d; s7 P公仔箱論壇
9 ^8 C, {' c, Q" Z& {8 c, W! K公仔箱論壇哈,好多網友同你一樣,覺得ending係有啲好做唔做,既然最後都大團圆,又何必玩失憶吖.......
我覺得呢部戲好好睇, 可能多老戲骨啦, 開頭查案嗰D確係引人入勝!
. G6 t1 }4 j+ L- P6 xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。後尾轉戲路,吾知點解我又OK喎...XD
2 v! F- W4 n* F: p個大結局我收貨ge...不過....唉...最尾大水浸令佢地係返埋一齊咪算囉, 仲上演一齣"鐵達尼號"(女坐木板男遊水推板) .../ @4 S7 O' y0 d, B
molaytau 發表於 2014-4-2 09:35 AM
0 w: A* ?- D; `3 g

, p# |& q1 x5 F! n5.39.217.76哈哈,鐵達尼號,形容得好好。
( s* {5 x' T( p5.39.217.76

# M$ @5 S* u" s( d2 B2 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。本劇結局有幾好嘅收視,所以我真係相信一年後我哋會睇到【粥是故鄉綿】架............" i2 b, d- L9 ^8 n

/ D: _4 d- a' x$ j, t2 M: I6 w; M. S5.39.217.76
套劇終於播完,都唔捨得架。結局的確係老土又唔合邏輯,家揚俾木板撞完又到木頭,真係唔識閃?最後仲失蹤失憶,好彩最後都算happy ending。應該唔會有續集,唔通要講佢地點教啲仔女,定係有第三者。馬仔演技進步咗, ...$ I$ U/ S0 s: g
luckyfish 發表於 2014-4-2 08:52 PM
公仔箱論壇* ]7 }; W7 U( x, X- E$ v; [4 v0 P
, S" T6 P3 C0 a5 m' B! \
續集?我諗唔好喇啩?見幾好就收算罷啦..........
& K* Q6 |/ r7 i8 v5 P2 n" r3 i0 ?5.39.217.76" e8 U! p, P/ g2 h0 P$ e( x
【粥是故鄉綿】我爸爸唔鍾意食粥架, 好唔好飯呢?tvb now,tvbnow,bttvb3 C" w( V! ~# @, j" N& B, a2 N
大文細佬 發表於 2014-4-3 01:03 AM
) w+ w9 T1 d7 ?( c
& Y" _+ E. |( n, O& i9 ^
不如「飯是故鄉軟」吖!軟飯?
: W9 `! M2 Y( G! j. Q  f4 _7 j唔好誤會呀細佬,我係指我自己鍾意食軟飯咋!
% ]& \9 D; f! T! r/ z) T- k, _0 l: d0 z tvb now,tvbnow,bttvb; R: C8 w" ]' c5 z; z6 O" l# j
tvb now,tvbnow,bttvb5 Z9 N9 v+ w% E! ~; j  z
但我唔想守業者有續集.........
我覺得呢部戲好好睇, 可能多老戲骨啦, 開頭查案嗰D確係引人入勝!9 ]4 o& ?# {' p# k6 U
後尾轉戲路,吾知點解我又OK喎...XD
( I$ Y0 i, v, O個大結局我收貨ge...不過....唉...最尾大水浸令佢地係返埋一齊咪算囉, 仲上演一齣"鐵達尼號"(女坐木板男遊水推板) ...4 g9 E$ p: c% z5 `. E4 H
molaytau 發表於 2014-4-2 09:35 AM
. H8 T; l- i- s6 G5 o! ~公仔箱論壇無錯,岳華、程可為、張國強、李國麟,無咗呢啲優質綠葉嘅話,就算馬仔阿怡表現再好都會係美中不足。
好少睇一出戏的结局是'快进'的。觉得成出戏好拖沓。。一家斗来斗去,冰冰同家杨一个走一个翻,一个翻另一个走。真系好TVB的桥段。。好没新意。。唔支持出剧。。。不过都好支持D 演员。。要拍甘多集,,真系辛苦距地 ...
! m" Q6 A( x3 n( p5.39.217.76hjp1980 發表於 2014-4-7 08:52 PM
( d. z" p) K; g0 r. b6 h7 S7 e
4 M9 K; w4 p: e& _# ?, g
如好多網友咁講,大結局一個鐘乜都夠,不過最高收视成35點,部份應歸功於星期日晚播囉。