返回列表 回復 發帖

《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?[滿意大結局安排嗎?] ...

,  描述: 大結局收视率最高35點,成績好好喎。
單選投票, 共有 234 人參與投票

您所在的用戶組沒有投票權限
) v- G- m' E& d, _: h- N
! |8 D% H) b% S8 u公仔箱論壇《守業者》“蠶是故鄉肥、絲是故鄉柔”,大家仲喜歡追捧嗎?
) o7 ?" ]# }/ p2 G. n2 W) s3 F( G4 x
7 c) \' j) Y) V$ ~' T- q
無記大家族+產業類形劇又回歸嘞!
/ Q  k$ h6 J* C- f9 u, Y" x. d公仔箱論壇大型產業加大家族加恩怨情仇係無記過往劇集必殺技,以前幾乎萬試萬靈,《守業者》再加上大時代(戰亂),今時今日大家仲喜歡追捧嗎?

4 O9 p2 u( D" ytvb now,tvbnow,bttvb
+ G! R$ A% D  b6 i' {3 c2 @5.39.217.76先申報立場,雖然新鮮感未必好多,但見演員排陣有馬浚偉,楊怡領軍及一眾穩膽麥包、岳華、程可為...等,同埋最重要係上天保祐「外景係真正外景」,唔再係用咗十萬九千幾次嘅「民初街」同「古裝街」,令我放心咗少少。再加埋近排睇完好多煞有介事情情塔塔嘅愛的季節呈獻之後,而家換上久違的劇種都幾好,對上一次同類嘅已經係一年半前講中藥業嘅《天梯》,所以我仍然有興趣追《守業者》嘅公仔箱論壇" V  m, l) U! e
tvb now,tvbnow,bttvb* U) F1 b5 T6 R/ p

" }' [* h9 [4 lTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
: J5 P# z* r3 g( e. K! S' W1 E: R前有《茶是故鄉濃》、《洒是故鄉醇》、今回輪到“蠶是故鄉肥、絲綢是故鄉柔”,唔知幾時有“粥是故鄉綿”、“魚是故鄉鮮”、“豬是故鄉肥”睇咁呢?
4 Q0 E- X7 F: k( r; `* H" y公仔箱論壇
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 f! U7 E4 L+ q9 u. T

1 \3 {1 n, q" P+ {) D3 Q$ ^7 Q1 ?4 TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
好多觀眾包括馬仔本人,都覺得無記欠佢一啲獎賞,我都認為馬仔係嗰種「好駛好用」嘅演員,又可以唱埋主題曲又盛,但無記的製度下始終借唔到一個好位頒個獎比佢,非常可惜,但亦都係因為這個原因我先至要更加支持一下囉。
/ y5 n# K$ l! N) D; i8 l0 M' a
& i/ K7 U7 ?' v2 Ltvb now,tvbnow,bttvb
; g; }! g$ v# {) D' d4 @! ?3 sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; f7 m( m; ^4 C# x7 p  n8 w/ M
佢好努力, 好似馬明咁, 都係無獎賞, 不過馬明好少少咁喇, 起碼有個最受歡迎男角色, 唔知無記頒獎定義係乜??? 不過有啲人攞到獎唔代表佢真係得. 唉.. 兩個字 "無奈"! ...
& V, e% W0 M0 i5 z7 c: j- e7 @大文細佬 發表於 2014-2-19 01:36 AM
' y% I! [4 ^  n4 R
* P+ X# H) d" f% R. ]5 m" l" t" T公仔箱論壇係呀細佬,馬明好彩叫做攞過安慰獎,但佢年紀都唔細,過多三幾年後唔知會唔會變成第二個“馬浚偉”!
( a1 k( ?* v6 E唔駛急,睇完幾集先投票啦。5.39.217.76' I& O6 R" X9 R" t3 `
至於你提到有啲人攞獎名不符實,令我即時諗起某位「鄭」姓視帝.........
雖然故事可能有點老套,但馬浚偉回來拍劇真是使人期待,而且看了兩集,馬浚偉保持水準,也還真的不錯……所以,我會繼續支持!
# u: K0 t8 `2 Y( K- pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。shredcandy 發表於 2014-2-18 10:11 PM
! O- Z8 c0 L- P0 y5 D8 f3 E1 c" D公仔箱論壇
* J. O- J- {$ x9 G希望大家唔好鬧我跟红頂白,馬仔離開無記後我先覺得佢真係做咗好多好戲喎,無得睇有啲空虛。所以知佢一回歸之後就非常期待囉。
咦?真係估唔到有咁多人睇淡本劇喎,係咪劇組比唔到新鲜感觀眾咁呢?遠叔梁材遠領軍噃..........
7 S) R. `. {* R/ ]- A
8 T* c( ]3 ^  F1 u& G- x- Itvb now,tvbnow,bttvb唔中意人都唔驶甘踩CK~~~~公仔箱論壇" X  V# I$ |# x0 B* t
laimei81 發表於 2014-2-20 12:53 PM
: h9 |* Y  m) N. W/ `9 Y9 Q
laimei81,原本來你喜歡鄭嘉穎,唔緊要,送張靚相比你。
8 a" U0 q6 X( s6 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 I3 L) L  g( L$ ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) y' R7 p- ], S( R4 _
民初偵探劇.. 好采係有少少推理.. 如果無, 我會無興趣追劇.. 你地估邊個係兇手呢?
- p" `! N, @; Z: t" k2 cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。大文細佬 發表於 2014-2-22 12:56 AM
) S& x- }5 n# O# J2 B! L7 D5 D5.39.217.76& W0 K; R. ^* H2 M& D, r& c
細佬你講得好啱,簡直係意外收獲。
+ K9 u3 ^+ B' d- v5 g0 G9 z- o3 |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。至於兇手呀?!唔......
, J" T1 X2 n* \  _, |8 |
15# leekwoklam tvb now,tvbnow,bttvb! Y* j2 k6 D4 t' ?+ T5 M$ {' [
馬仔有攞過最受歡迎男角色,不過攞唔到視帝,d劇集又成日俾人塞去炮灰檔,又無大製作參與,咁先同tvb講byebye。公仔箱論壇. f: b* A7 q% U# W# c  ^% k6 H+ |
spacesand 發表於 2014-2-24 11:54 AM
$ {( C4 k+ x* K% \7 W. d' J' p: K多謝修正。不過可唔可以提示吓係邊套劇,當係溫故知新吖嘛。
啱啱先至留意本劇英文名係Storm in a Cocoon,硬譯就係【天繭內的風暴】,哈哈,有啲科幻feel.....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 B! H* w6 ~# l* Q
% r  {. _: m5 R6 @0 z* {
tvb now,tvbnow,bttvb: L: G! u, N+ z" q/ p
支持馬浚偉, 好想見到他拿到獎!7 Q/ S# z, k" }# t
gigi831008 發表於 2014-2-26 11:11 AM
5.39.217.76+ M# p7 o6 |5 x$ c; `' c- M

& `- ^  A! m3 C, j成半年無見,好開心見番你。
- g6 v; f' H' `8 U9 e5.39.217.76好欣賞馬仔,佢個樣又好襟老,本劇同楊怡外形都頗襯。

, }+ p6 d" ^" F+ C5.39.217.76
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-2-27 12:19 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; |% _+ Z( q5 X" W

' [7 h7 Q6 k+ b7 n- bTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
第一次聽到 "好使好用"呢個詞來形容馬仔, 真係 非常貼切~~我覺得都馬仔幾好, 至於楊怡就開始睇到悶...
% J6 w$ i9 n! v8 r另外幾欣賞D 女工的衫, 吊腳褲令我睇落多左一份真實感... ...公仔箱論壇. M2 W3 Y+ }7 Y9 G( {0 H' I$ ?
molaytau 發表於 2014-2-26 04:05 PM
* ^+ l! \- ?  Ntvb now,tvbnow,bttvb
4 }4 u; J& p: Q0 U; C4 O. n其實馬仔拍劇外又主持咁多綜藝節目,又識煮野食,唱歌更係佢嘅最早期本業,祥仔都無佢咁多材多藝啊!0 N4 E( `5 m+ E: j& N' E9 F% I8 z
5.39.217.76$ M  r3 d6 k; F5 F  N$ c

- ]' ~2 j( d: F6 A! R: [' |你係咪女仔嚟架呢?女生對服裝特別敏感啊!+ t& k2 Y5 c8 p. |4 M
啲人成日話無記拍野馬虎,不過本劇外景有部份幾實在,而家又有你讚服飾幾好,當係補飛啦.........
5.39.217.769 l. o" u3 D3 V! P$ G( n* s

% D. e' c6 n. f, }5.39.217.76話時話吖, 佢唱歌幾好聽架喎! 做乜唔唱歌揾食呀? 你唔講我都唔知佢唱歌出身添公仔箱論壇" ?6 R) `" F5 p
大文細佬 發表於 2014-2-28 02:57 AM
5.39.217.76; {* r1 F+ T0 B- |

0 K" I7 [4 D- u" f3 b$ A5 }5.39.217.76細佬,馬仔初出道時仲好興四大天王架,無線當時仲將佢塑造為黎明接班人喎。
馬浚偉是一個好演員, 但這劇暫時看到有點悶!% ^" @, d4 W4 W  C. m. ?
講到攞奬, 我覺得馬浚偉早幾年做「大廚出馬第2輯」主持做得幾好, 要落手親自出馬學煮, 又要hold住D參賽者, 又要應付D評判, 點知最後輸俾草猛, 無線D奬俾邊個, 真係唔知有 ...3 g6 M1 l. {8 V  t* L
tycn3320 發表於 2014-2-28 12:19 AM
5.39.217.76  X- P( u: _6 Z  N5 V4 S1 y
公仔箱論壇3 c' h# _' H) ]
係!無錯!開始有啲拖有啲悶,尋兇尋得太耐咯.........
都係以前果d好睇d,茶是故鄉濃
* O! l4 Q7 W% I: P) h公仔箱論壇canon1874 發表於 2014-3-2 01:33 PM
5.39.217.764 L" L6 n% X( P  @1 H" P- ^6 ^% ?

* y8 |" B) z  ^9 V: q0 S係呀!好懷念《茶是故鄉濃》同《酒是故鄉醇》,好懷念林家楝同阿佘,好懷念張可頤,好懷念無咗嘅青春.........5.39.217.766 H" u% g( T4 _) j
又睇到馬仔迫於無奈要弒師,感動係有啲,不過這類劇情睇到我好攰......
4 g, S- L- _; i7 v) y9 ^& t