返回列表 回復 發帖

我的君子蘭開花了

,  描述: 原創分享

Van姐, 看看我的君子蘭, 開花了.

評分次數

• chowold2

黃爺,你盆花係叫做君子蘭,個名叫蘭,但唔係蘭花類。
室內花種到有花開,你係得嘅
真匿名
恩 哈哈 支持下吧

評分次數

• chowold2

有沒有这个靚?

評分次數

• chowold2

你在 前些時候的 Orchid exhibition 買的?

評分次數

• chowold2

5# SweetLemon
我有這個君子蘭幾年了. 僅今年以來給我花。 很高興.

ob51330您的君子蘭是比我好得多。可能是在加拿大的
天氣是難養這種花. 雖然是室內.
其他的花是容易得多, 玫瑰,鬱金香,百合等,
感謝觀看照片

評分次數

• chowold2

Van姐, 看看我的君子蘭, 開花了.
Mark 哥好嘢! 終於開花了, 顏色有點淡, 是否不夠肥?
不過已經要比我的好, 我的仍沒有花, 而且向四面生長, 一個傻樣
啱啱分左盆,今年我嘅君子蘭一定冇花
真匿名
Vandas 姐, 妳是否用盆種,若是的話,不要將個盆周圍轉,葉子有追光性,這樣牠就如妳所說,向四面生長給妳一個儍樣.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
Vandas 姐, 妳是否用盆種,若是的話,不要將個盆周圍轉,葉子有追光性,這樣牠就如妳所說,向四面生長給妳一個儍樣.
orchids 發表於 2013-5-15 04:37 PM
你估Vandas 姐唔識將個盆周圍轉?室內種花收環境影響,係非常難控制開花
真匿名
orchids 發表於 2013-5-15 04:37 PM
花姐,
我就係聽人講要將盆轉方向, 點知轉到頭暈
室內種花收環境影響,係非常難控制開花
chowold2 發表於 2013-5-15 10:23 PM
君子蘭是室內植物, 不種室內種邊度?
Vandas 姐,
君子蘭吾一定係室內植物,室外都得.放陰頂或半陰地方, 有树陰最好.種地都得架.会越種越多呢.
將盆轉方向係種非洲堇用的.

評分次數

• chowold2

我在NZ係種室外花園板邊及樹底,生長良好,一棵幾年變了十幾棵.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
君子蘭吾一定係室內植物,室外都得.放陰頂或半陰地方, 有树陰最好.種地都得架.会越種越多呢.
ob51330 發表於 2013-5-16 02:40 PM
我在NZ係種室外花園板邊及樹底,生長良好,一棵幾年變了十幾棵.
orchids 發表於 2013-5-16 06:26 PM
原來君子蘭可以種樹底!
我諗要視乎地區, 我呢度種室外應該捱不過冬天.

曾經在西雅圖見過兔仔花種室外, 又唔怕淋雨喎...
OB爺同花姐可能唔清楚我地呢度嘅天氣,就算夏天晚上溫度都有可能得10度C左右,室外實凍死D君子蘭
真匿名