返回列表 回復 發帖

My Sweet Lemon

可愛的甜檸
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

喜歡的話...請大方地复帖吧~記得把好的東西分享給朋友噢^^
Your backyard。。。種咩都有收成。。。?
真系要派街坊嘍。

評分次數

• chowold2

果實累累,難怪最愛甜檸
咁難種嘅甜檸都比你種到,你係得嘅
真匿名
1# ausho

請問如果在地種 有落除蟲劑嗎?? 因為見到好多收成^^ ...

評分次數

• chowold2

1# ausho

請問如果在地種 有落除蟲劑嗎?? 因為見到好多收成^^ ...
10vs1 發表於 2013-4-2 03:18 PM
我未落過除蟲劑,肥料一年落两次.

評分次數

• chowold2

喜歡的話...請大方地复帖吧~記得把好的東西分享給朋友噢^^
我未落過除蟲劑,肥料一年落两次.
ausho 發表於 2013-4-2 05:05 PM
ic.....種左幾多年牙??搞到我都好想種 ^^

評分次數

• chowold2

請問 ausho 種植檸檬踉桔的方法是否相同/相似?

求教--種桔的竅門
請分享您的經驗.
真多果實, 我種個D檸檬皮厚肉少,果實不多

評分次數

• vandas

ic.....種左幾多年牙??搞到我都好想種 ^^
10vs1 發表於 2013-4-2 07:57 PM
這棵檸檬己種了七年,最初三年就沒有甚么打理,後來每年也施二次肥,(以下附圖的其中一種)再開花時加施Dynamic Lifter.他就多多甜檸高高掛.                  
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

1# ausho
嘩!!!又大棵又多果實,真羨慕,容易栽種嗎?

評分次數

• chowold2

Thanks for your help.
I am going to help my lonely lemon tree.

評分次數

• chowold2

http://i1294.photobucket.com/albums/b607/kam8wong/DSC_5065_zpsb6076d69.jpg

Thanks for your help.
I am going to help my lonely lemon tree.
markhamwong 發表於 2013-4-4 10:49 PM
黃爺,你室內種檸檬,都可以種到有果出
真匿名
13# chowold2
我室內有種檸檬樹, 有檸檬椴樹(lemon lime)和橘樹.
檸檬花氣味是最好的. 我想你會喜歡它的.
謝謝

評分次數

• chowold2

13# chowold2
我室內有種檸檬樹, 有檸檬椴樹(lemon lime)和橘樹.
檸檬花氣味是最好的. 我想你會喜歡它的.
謝謝
markhamwong 發表於 2013-4-6 09:15 PM
種呢D室內果樹唔需要好多陽光?
真匿名