返回列表 回復 發帖
係周爷自制嘅果皮橙皮化肥水

評分次數

• chowold2

7# chowold2
請問7樓那杯是不是 "尿"?

尿本來有酸性, 加上有強烈的氣味 應該會吸引果蠅.

我也看過其他website 話用果皮引d 果蠅入個袋
vancouverboy 發表於 2013-4-23 03:16 PM
當然唔會用尿,室內用尿咪臭死自己。用果皮引d果蠅入個袋,呢個方法係吸引蚊孳唔係殺死蚊孳
真匿名
係周爷自制嘅果皮橙皮化肥水
ob51330 發表於 2013-4-23 09:52 PM
呢個方法我都未試過,聽日試下,如果得加你分
真匿名
Peel few pieces of onion on the soil. It works for me!

評分次數

• vandas

周爷,我估到啦,係水劑魚肥+水
好實用, 謝謝無私提供

評分次數

• vandas

周爷,我估到啦,係水劑魚肥+水
ob51330 發表於 2013-4-24 10:30 AM
又錯,你都冇睇我D帖子,你點會識答
真匿名

琴日睇完個post 之後我都試吓消滅d 蚊孳. 我用咗 鎮江醩 + 洗潔精 + 幾滴lemon 汁

今朝返工之前睇過, 杯入面一隻蚊

孳都冇. 但d 植物仲有

孳飛黎飛去.

今晚我會check 吓個實驗result.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

又錯,你都冇睇我D帖子,你點會識答
chowold2 發表於 2013-4-24 12:13 PM
咩呀冇睇呀,係你話係花肥架喎.
琴日睇完個post 之後我都試吓消滅d 蚊孳. 我用咗 鎮江醩 + 洗潔精 + 幾滴lemon 汁

今朝返工之前睇過, 杯入面一隻蚊孳都冇. 但d 植物仲有蚊孳飛黎飛去.
今晚我會check 吓個實驗result. ...
vancouverboy 發表於 2013-4-24 03:30 PM
我唔知道鎮江醩 + 洗潔精 + 幾滴lemon 汁效果好唔好,不過你應該用個寬口矮身嘅杯,咁D蚊孳容易飛到
真匿名
咩呀冇睇呀,係你話係花肥架喎.
ob51330 發表於 2013-4-24 04:49 PM
所以話你冇睇我D帖子,我有幾多個化肥帖子?
真匿名