返回列表 回復 發帖

[新手] 水?

有人話用雨水淋花最好
有人話隔夜自來水
究竟用咩水有冇要求?
礦泉水 ? 蒸餾水? 又得唔得?
一齊討論下

評分次數

• chowold2

我係懶惰蟲,淋戶外花我一定用自來水.
室內花就要隔夜自來水,這樣可以減去氯氣和令到水變成室溫,而減少對花卉刺激傷害
真匿名
我係懶惰蟲,淋戶外花我一定用自來水.
室內花就要隔夜自來水,這樣可以減去氯氣和令到水變成室溫,而減少對花卉刺激傷害
chowold2 發表於 2013-1-21 02:32 AM
花王周說得對,我另有提議,淋水用洗米水或魚缸水,用魚池水最好如有.外國建魚池吾難大把地方.

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
個人的認知, 不一定正確:

蒸餾水是液體沸騰所產生的蒸汽,再將收集蒸汽冷凍成液體. 因為蒸餾水已在沸騰的時候流失水中的礦物質, 因此未能提供植物生長的要素.

礦泉水應該是用紫外線殺菌吧, 因此仍保留水中的礦物質, 適合灌溉用. 但購買礦泉水價錢較貴.

自來水比礦泉水廉宜得多, 是否需要隔夜個人沒意見, 反而是水溫較為重要.
不小教種植的書籍也常強調(尤其在冬天)要用室溫水灌溉, 避免植物因溫度突變而受到驚嚇 (shock the plant).

雨水淋花應該是最好, 因為大自然的雨水是酸性的, 植物中喜歡微酸或酸性土壤的也佔多數.
感觉花花比较喜欢雨水 里面含有的营养比较多
自来水我都放几天才浇花
夏天暴雨时候随着楼道的排水管道可以接到很多干净的雨水
其实我家里花浇水的时候不多 平时都浇些淘米水或者水里面兑些花卉的营养液
注意有些花容易烂根 浇水后要通风 见阳光

評分次數

• chowold2

補充:
還有一種 "地下水"; 包括河水、井水, 這類稱為硬水含較多礦物質(未知是否跟礦泉水相同?), 有說硬水不適宜灌溉盆種植物.

以前曾聽過園藝學會的講座, 說洗米水只適宜灌溉地種的植物, 盆種的則不宜.

另外, 有資料說常綠植物不喜歡酸性土壤; 反而偏向鹼性.
植物因溫度突變而受到驚嚇 < 原來係會咁既
我自己就用隔夜自來水 水種就直接用自來水
I don't think rain water is good as it contains lots of bacteria. I propose tap water in my area.

評分次數

• vandas

I don't think rain water is good as it contains lots of bacteria. I propose tap water in my area.
hkgorchid 發表於 2013-1-25 03:44 AM
也有聽聞過空氣嚴重污染的地區連雨水也會被污染.
hkgorchid 發表於 2013-1-25 03:44 AM
我都好少用雨水淋花,其實收集雨水已經是非常麻煩,如果不善處理收集了的雨水,也是容易滋生蚊蟲
真匿名
講開水 水種種物換水應該點換 ?
一次過倒哂d水再換乾淨水入去?
取出植物清洗完盆再放返入去?
講開水 水種種物換水應該點換 ?
一次過倒哂d水再換乾淨水入去?
取出植物清洗完盆再放返入去?
dororo 發表於 2013-1-27 01:58 PM
當然係要一次過換哂乾淨水入去,這樣就算水有細菌都可以清除哂,不過記得要用室溫水.
要唔要取出植物清洗完盆再放返入去,就要睇你盆植物根部情況,如果取出植物而傷根就不應取出
真匿名
黃金葛我係用水種, 換水都係一次過換曬, 順手洗盆, 因為一定積有分泌物.

根太多、太長我都會剪走d.

不過, 我都係用自來水; 冇隔夜, 只要唔太凍就得.
黃金葛我係用水種, 換水都係一次過換曬, 順手洗盆, 因為一定積有分泌物.

根太多、太長我都會剪走d.

不過, 我都係用自來水; 冇隔夜, 只要唔太凍就得. ...
vandas 發表於 2013-1-27 02:56 PM
我果盆既情況比較複雜 圓形盆 暫時都係一星期換一次水
冇洗 盆既位置有太陽曬 如果太內唔換會有青苔咁既野形成
不過有時見到水面會好似有層霧係度 唔知點形成
當然係要一次過換哂乾淨水入去,這樣就算水有細菌都可以清除哂,不過記得要用室溫水.
要唔要取出植物清洗完盆再放返入去,就要睇你盆植物根部情況,如果取出植物而傷根就不應取出 ...
chowold2 發表於 2013-1-27 02:18 PM
係呀 水溫真係要室溫 有次冇較返岩水溫 用左曖水 棵植物換完水真係會軟哂
最後都好返 仲開過花