返回列表 回復 發帖

香港旺角花墟鮮花市場

去年在香港想去參觀旺角雀鳥街的時候途經花墟道拍下了這組照片,現在再翻看有好些發現。。。

從太子道西轉入洗衣街便見到這個花圃,香港這個淺窄的都市橫街內可以看見這種花圃可屬小見。

頗著名的一間花店

不小店舖也把貨品搬到舖外, 霸佔了不小行人路...
圖中有龍船花、灑金榕、白樿

這間店好像很優雅

迷你非洲堇 $15 為何只有一種顏色?

這些是否超版問過的...右上角那些標明是羅漢松 $72

這一店賣的是假花

進口鮮花

康乃馨 每打$25

獨枝的蝴蝶蘭

石竹 每盆$15

石榴

很多蝴蝶蘭啊

還有 石斛蘭 $48

蝴蝶蘭 3盆 $100

五代同堂果

玫瑰

康乃馨

染色的菊花 好醜!  

葫蘆都有

好多豬籠草!不過在香港似乎不太好種,經常見有人問為何掛掉。。。

個個都胖嘟嘟

拖鞋蘭

仙人球 $48-88

花盆、花瓶的選擇也多

連茶餐廳門外也擺滿植物,只留下一線通道進入餐廳
想不到在香港也可以看見有蜀葵

總的來說; 價錢廉宜又多選擇

[轉貼自維基]
旺角花墟是一個位於香港旺角北部的市集。商販主要集中在太子花墟道兩旁,以批發價大批的售賣各式花卉,成為香港最大的鮮花零售集中地。

旺角花墟出現之前,鮮花的買賣乃在界限街花墟鮮花批發市場進行,但該市場於1957年改建成花墟公園之後,鮮花舖位就南移至現時的地點。

現時旺角花墟約有90間鮮花盆栽店、約15間園藝用品店,以及逾10間食品及裝束店。每逢農曆新年、情人節及母親節等對鮮花需求甚大的日子,花墟都會非常熱鬧。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

版主真好嘢 ,我試過拍照俾人趕.大頭那些

評分次數

• chowold2

蘭---花之君子也
比内地贵一些 不过内地大城市花卉市场也不便宜
我都网购比较划算

評分次數

• chowold2

可能當時人流多, 店主無法兼顧. 也有可能我一拍完就走, 店主睇唔到
我都网购比较划算
部份價錢跟這兒差不多, 但勝在選擇多又集中在同一街上, 可以慢慢比較; 回頭才買也不遲.
這裡每間店相隔10多分鐘車程, 想多看兩間比較麻煩.
嘩D花好平!!1/4我呢度價錢
我呢度D羅漢松1/3咁大都要雙倍價錢
真匿名
orchids 發表於 2013-1-15 06:04 PM
你實係縱個頭埋去想影大頭相,係我都趕你
真匿名
我都网购比较划算
sthaiyang 發表於 2013-1-15 09:15 PM
嘩你那裏買花真便宜,我給多你一半價錢我都願意
真匿名
7# chowold2 我们这赚的少 生活消费水平比较低些
你實係縱個頭埋去想影大頭相,係我都趕你
chowold2 發表於 2013-1-16 12:21 PM
那是個豬排女人,隣近店的老板都冇趕,只說小心些.
蘭---花之君子也
依加非洲堇叫左做非洲紫羅蘭 仲耍20一盆
dororo 發表於 2013-1-17 09:15 PM
我這裡的非洲紫羅蘭耍5 US=$40 HK 一盆
真匿名
dororo 發表於 2013-1-17 09:15 PM
"非洲紫羅蘭"廣東人的叫法, 國語人多數叫"非洲菫".  
我貪快打小2個字
我這裡的非洲紫羅蘭耍5 US=$40 HK 一盆
chowold2 發表於 2013-1-17 10:47 PM
最平買過$0.99, 連稅唔洗HK$10. 都係好多年前嘅事囉
買一盆可變為十幾盆(株),同别人各買吾同品種,一年後包你成屋都係.
蘭---花之君子也
我已經可耐唔自己插葉分盆,幾蚊雞買盤新嘅好過
真匿名
買一盆可變為十幾盆(株),同别人各買吾同品種,一年後包你成屋都係.
orchids 發表於 2013-1-18 06:37 PM
修剪時都會將剪出嚟d葉浸水, 但係要等好耐先有新葉仔.
最高記錄的時候有30幾盆, 唔係盆盆都會生仔.
一年難d, 有耐性多2年係可以嘅.

花王有水, 買幾多盆都得啦.