返回列表 回復 發帖
咁呢個似唔似呢?

vandas 發表於 2012-12-4 08:53 AM
Vandas 姐這棵肯定係羅漢松啦
蘭---花之君子也
似呢個 不過d花我記得唔係咁
似呢個 不過d花我記得唔係咁

dororo 發表於 2012-12-4 09:10 PM
話係羅漢松其實仍然有疑點...到3-4月就係杜鵑花及羅漢松的花期, 到時就可以睇清楚.
呢段時間再搵吓資料.
這棵肯定係羅漢松啦
花姐醒目!
棵樹係2月買既 果時已經有花喇!
唔通仲有第三個可能性?
我再影相上黎比大家分析
印象中個老闆話呢棵係王灑
係羅漢松既一種
棵樹係2月買既 果時已經有花喇!
唔通仲有第三個可能性?
dororo 發表於 2012-12-5 01:09 PM
咁超版睇咗7樓的開花相片, 如果確認係杜鵑花就唔洗理我提出的疑點

想問問如果要修剪 有冇咩要注意?
幫你搵到D如何修剪盆栽方法,我都未種過盆栽

为管是什么盆栽花木,在修剪时第一要注意的花形。木本的一般都剪成中空,枝条向外扩展,以利通风和采光。如果地方不够大,就要适当的控制一下,不能太开放。
第二是剪弱留强。在一条主枝上,要留下生长健壮的枝条,小枝条可以从根剪除。一般强枝剪掉三分之二为宜,以控制枝条疯长,棵形太大。
第三要留下有花蕾的枝条,剪去空枝。
每一种花木都有特殊的修剪方法,這只是说个通用的方法。

評分次數

• dororo

真匿名
d 枝同平時有d唔同

葉上有一點點白色,是不是有虫?
真匿名
葉上有一點點白色,是不是有虫?
chowold2 發表於 2012-12-20 11:56 PM
第3張較似有泡泡,其他應該都是光線問題

睇完這一張,仲唔係羅漢松?
有泡泡 ??
有泡泡 ??
dororo 發表於 2012-12-21 08:08 PM
以為周哥哥是在講葉片上的泡沫:

是一種很普遍的蟲害, 叫泡沫蟲

但超版的應該是光線、角度+背景而形成的錯覺.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
以為周哥哥是在講葉片上的泡沫:

是一種很普遍的蟲害, 叫泡沫蟲

但超版的應該是光線、角度+背景而形成的錯覺. ...
vandas 發表於 2012-12-22 12:08 PM
係呀 白色果度係背景黎 !
我指的白點是這些

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
真匿名