返回列表 回復 發帖

我家後園的紫藤

,  描述: Wisteria

貼D唔靚嘅我家後園紫藤比大家看看,唔靚大家唔好見怪
栽植紫藤可以說是輕易也可以說非常困難,艱難处是如何修剪.因為我唔識修剪,我都算係失敗.

紫藤(學名:Wisteria sinensis),别名藤萝、朱藤、黃環,屬豆科植物。
高大木质藤本。奇数羽状复叶,有7到13枚小葉,長卵披針狀葉;幼葉兩面都有白色小絨毛,成熟后无毛。
春季开花,青紫色蝶形花冠,长2.5-4厘米,总状花序,排列整齊,經常有20到30朵的花排列在枝端。荚果长10-15厘米,密生绒毛。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

真匿名

多謝Vandas姐用咁多時候收集資料,昨天我已經立刻清除枯枝,做左少少修剪,希望明年有更靚嘅花比大家睇。
簡單黎講以下是修剪紫藤方法...

生长期要及时剪除徒长、缠绕的枝条,花后期剪去残花;休眠期剪去枯枝、过密枝等。

評分次數

• vandas

真匿名
That is beautiful... I can never get picture this nice with my camera... How do you do it?
andyliew 發表於 2012-12-18 12:32 AM
種靚花比影靚花相難得多,影花你需要注意是光源。不要背光盡量用側光就可以.
真匿名
好漂亮呀!
請問是不是有另一個很像的品種叫九尺藤呢?
花序好像可以開的更長。
kuckkuo 發表於 2013-1-14 09:22 PM
以我所知紫藤起碼有2~30種,九尺藤是日本品種,「九尺藤」花序很長,相對就要很大的種植空間才種得好看.
如圖片九尺藤可能真的是有九尺長

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

真匿名
哦~~原來呢D就係紫藤,我老豆種左一盤,得個3~4尺高,見過佢開過一次花,好彩得C兄你貼相出黎我先知原來紫藤可以生到咁大棵,Thank you~~
BombBT 發表於 2013-1-17 11:11 PM
我屋企嘅紫藤買返黎嘅時間都係得3~4尺高,種左幾年就有咁大,如果唔控制住佢會長得仲大
真匿名
紫滕好美呀,在香港好像未見過,不過難打理嗎?
好像紫瀑布一樣,最後那張很吸引呀!
OLHY 發表於 2013-2-9 10:54 AM
我唔知有冇記錯,好似動植物公園有紫滕,不過離開香港太耐,真係唔可以肯定
真匿名
很 OK !!  容易打理嗎?
greenling 發表於 2013-7-7 01:27 PM
紫藤很容易生長,不過需要剪裁先靚
真匿名
周師兄, 如果我家後園有這麼美紫藤棚, 我一定開番枝紅酒, BBQ羊架同魚生在紫藤下享受自己的成果
亞良 發表於 2013-7-9 03:50 PM
在紫藤下食野就唔會,午睡一下就試過
真匿名