返回列表 回復 發帖

慈善富豪榜股神巴菲特居首

TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% \) _; t3 q* f3 j% j
2007年11月18日tvb now,tvbnow,bttvb2 @5 S$ \' K9 ^' g& T9 O0 S( d

( |2 T& p" o4 p8 R+ s$ X6 O; ~$ P美國《商業周刊》翻查過去五年多位富豪的捐款紀錄,列出全美五十名最慷慨的慈善富豪,曾揚言會捐出大部分身家的股神巴菲特榮登榜首,蓋茨夫婦名列第二。
# M3 l6 L8 R. j" u. w5.39.217.761 x& }, F& v$ G
蓋茨夫婦五年捐35億美元
+ C$ H8 e! s% t/ y今次是巴菲特第二次登上慈善富豪榜首位,其捐款大部分用於改善人類健康、臈育和人道救援,亦曾捐款給國際原子能機構,協助防止核武擴散,為世界和平出一分力。去年他更立下遺囑,聲明一旦身故,名下所有股票收益將全數撥捐慈善用途。《商業周刊》統計,巴菲特○三至○七年捐出合共四百零六億五千萬美元。
3 W  H. H/ o  U( \3 jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
- t3 Q1 P3 i* k( }# s  Y; J5.39.217.76巴菲特好友、微軟創辦人蓋茨夫婦亦為善不甘人後,他們決定死前要捐出九成半身家,兩夫婦在過去五年共捐出卅五億一千九百萬美元。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# I( I0 k: A# b" x. h0 {
, U& q6 P& Z' W$ [
《商業周刊》為今次慈善富豪榜,特別調派記者花數月時間訪問,同時翻查過去五年報道、資料庫記錄及基金會檔案。記者只會在富豪宣布捐款時,將捐款全數計入記錄。
8 E2 C# S! v0 ]4 ]
) ?6 e0 O* t! O3 K) Ytvb now,tvbnow,bttvb
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.
這報導幾好喎,有錢的人,可以捐錢排名,
6 t2 v  ~8 i7 L# f8 Ztvb now,tvbnow,bttvb希望多D人支持捐款嘛
佢地五年捐出嘅錢,我諗我五世都揾唔到咁多公仔箱論壇: E  E" A( s5 Q7 a

! T' o8 z) N* o- O你地知唔知响美国捐錢有 jack-so ,可以响報稅時扣番底个說額咖
原帖由 jj99xx 於 2007-11-18 04:03 PM 發表 公仔箱論壇# \/ c% ~1 \# w
佢地五年捐出嘅錢,我諗我五世都揾唔到咁多; V0 p5 @  K" e4 T  _8 m

. a, U7 k! B9 c, A- k- p# m% W, A3 Otvb now,tvbnow,bttvb你地知唔知响美国捐錢有 jack-so ,可以响報稅時扣番底个說額咖
: _$ R/ Y1 G3 `0 z3 j
香港好似捐錢都有扣稅咖

回復 #4 月※月 的帖子

咁你準備捐幾多俾我?

回復 #4 月※月 的帖子

捐俾我啦!我唔扣妳稅咖 !!:onion31:
男人就好比洋蔥,要想見到男人的心就得一層層地剝,
剝的過程你會不斷流淚,剝到最後才知道,原來洋蔥是沒有心的.
原帖由 jj99xx 於 2007-11-18 04:12 PM 發表 公仔箱論壇2 B" N# o% r, n- V: j
咁你準備捐幾多俾我?
1 [! a3 y0 K0 i: p$ otvb now,tvbnow,bttvb捐比你喇
原帖由 甘仔超 於 2007-11-18 04:20 PM 發表 tvb now,tvbnow,bttvb7 Y- U0 f& n8 m2 s2 W
捐俾我啦!我唔扣妳稅咖 !!:onion31:
7 \( |9 i  v7 a/ I要捐幾多比你啊
哈哈 . H6 u. h& l+ ~  e8 i  b1 V9 x
我去捐左錢比你地倆個喇
( Z9 {- ?5 F, q- [3 x( v收到錢要覆我短訊啊,我唔知有無攪錯咖 公仔箱論壇' Q/ `2 w( w' Q! ^( t; x  H
公仔箱論壇8 t) z' c; v% j
甘仔超  2007-11-18 05:14 PM TVB 1000 元  積分轉出  ) z: z6 L8 d$ ~- [$ u. x
jj99xx  2007-11-18 05:11 PM TVB 1000 元  積分轉出