返回列表 回復 發帖
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-19 12:12 PM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 W# [( v5 L7 X# q2 x; @
公仔箱論壇) L& b: a$ @/ B/ C. ?
% e' D9 R+ ^, k$ h
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' I3 o% T* o& D) @  R
嘩! 是懷念帶學生去黃金地庫找書? 呵呵,我的回顧只是以前自己去買電腦零件砌機而已,睇書我好容易眼訓,可以的話都係搵識呢方面的朋友示範會好一點,從人地做法學習會比我看書容易,除漫畫外任何書籍我不能保持睇 ...
6 i1 O3 }  T/ {8 P7 f% Z# WTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。金田Sam 發表於 2014-9-18 11:51 PM
4 Q5 h% e& ]6 |$ n& v5 L! O
哈哈,當年黃金嘅歲月其實仲有「參觀」老番軟件及VCD檔。
' P/ P: ~; n8 h4 e公仔箱論壇話唔定可以見到釘姐睇檔........2 B; E0 Z' [6 i, J& r( q1 l
「釘姐的背影」好似書名。
- Q; M, F, F. M) rTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
7 l" h4 x1 ?/ E8 d6 \2 y" htvb now,tvbnow,bttvb哈哈,幾幽默幾好笑吖........請收獎公仔箱論壇3 w& ]( y$ A- S: I; x
leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:05 PM
公仔箱論壇- d+ [, j2 e- s" K+ v( T4 d
多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
9 Q+ x' w, q5 Z- w5 b個畫面幾搞嘢........哈哈,等收獎
, {9 o5 I; K6 N0 V- n2 v9 U2 Gtvb now,tvbnow,bttvb2940553
: m2 U1 {" C' j% Z2 }leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:09 PM
5.39.217.76" e( W7 Y0 d1 {* ]5 @7 M8 I

8 l* R; p! [1 C6 J- v' t8 o/ f( ~多謝lam lam & Vandas 姐
補充茅山聖物紅肚兜
, U- k3 |! t* C& ~: i9 _2 A" ?2940554公仔箱論壇( ?- S* y6 s  p% T
6 F5 C" q  L# N; O. P7 t; N6 Q公仔箱論壇leekwoklam 發表於 2014-9-18 01:16 PM
5.39.217.762 D+ n! }' e4 |9 K+ ?5 m

" ~) p8 h* H9 b. T7 g. r$ D  a等我都買件紅肚兜著下先
2 w. H  Q% Q2 ^) u. q" {9 S, V8 ?: Jtvb now,tvbnow,bttvb多謝樓主Lee sir and Vandas 姐。以為紅底褲辟邪,原來紅肚兜都係辟邪 又學到嘢啦
1 X8 K6 r' s" C: V- X7 k8 wtvb now,tvbnow,bttvbmnb1123 發表於 2014-9-19 12:29 PM
& u, k$ Y$ I2 y
係呀,因為小弟睇得《怪談》多,入晒腦囉。
公仔箱論壇% }# j2 K: v  F$ m) o7 g
5.39.217.767 v$ W( c7 y: T. }/ X2 `* {
等我都買件紅肚兜著下先
9 ?9 L* N% x% c2 `( Z2 g公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-20 01:48 AM
9 [0 Q' K! f2 l! i6 s5 ~tvb now,tvbnow,bttvb可唔可以著埋上身(著喺外衣之上),影埋相分享吓呢?
9 A  `' k+ [3 ?7 i0 V" a$ V3 r7 d2 TTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。哈哈,講笑啫 唔好嬲
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 u% ?7 Z, b$ K4 y! {
tvb now,tvbnow,bttvb1 K* l5 J; G4 K2 W! [7 ^1 g
聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
其實唔係咁明乜野叫借庫..
本帖最後由 Pedestrian_A 於 2014-9-23 04:02 AM 編輯 2 z& ~7 U7 V& t, Z. j7 E

3 s5 C9 L6 N6 {7 T公仔箱論壇
0 {/ R  r4 J& U- Y/ v- {& S3 u4 m7 g大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
- r' A& i' K; O' I
维基百科tvb now,tvbnow,bttvb9 e6 ~- B) V0 y+ H& [# X
觀音借庫,是中國民間信仰,又名觀音開庫。起源有說,觀音大士修道期間,500護法羅漢化身和尚,下凡為考驗觀音之修行,到觀音廟化緣討飯,觀音於是日農曆正月廿六大開倉庫,給和尚們享用齋菜,其餘食物留給到訪參拜的善信。此民間傳說成為約定俗成,化為善信按是日到觀音廟酬神、借庫,年底還神等之宗教活動。
" u) c' \- w1 {& q! _: {8 C! p5.39.217.76tvb now,tvbnow,bttvb, }, r6 p4 Y% a4 M1 T4 K- q( c# v
簡單來說,D人希望觀音能夠幫助有飯吃有錢用

評分次數

• timmaxsing

0 `! U. z) c* v  `2943427
; ~2 o- \8 d; r5.39.217.76聽講係18集釘姐食得鬼咁開心嘅牛歡喜嘅冇咁核凸版,佢嘅「真身」非常嘔心,唔想出街。
0 i7 t! t$ @0 Zleekwoklam 發表於 2014-9-22 02:46 PM
5.39.217.764 J6 T4 [( ^, O$ I7 P# n+ A5 n6 ?
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
歡喜哥借庫??
  U/ G* L. P% q3 W9 t公仔箱論壇啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
6 @% F+ q( d. P. Z6 H3 S4 c
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.tvb now,tvbnow,bttvb+ h* `9 s, e# v9 f1 w) G6 K
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
5.39.217.76" Y: O9 s( d) C; n& H2 O. \' ^: B( o
應該都係求其揾D嘢代替,真正牛歡喜唔止咁細,特別係大水牛 又或者係牛BB可能會咁細
歡喜哥借庫??  h$ x- @3 |& s2 P
啊...啊真係佩服你啦lam兄...勁到贊一聲,這個題目都想得出來
6 {% Q& f: @" D5.39.217.76timmaxsing 發表於 2014-9-23 04:15 AM
" S/ @' j- l1 D皆因我無聊吖嘛J神版主
公仔箱論壇3 f* Y) S  w& N
我覺得是TxB找不到那麼多牛歡喜. 求其找一些肉代替.
& L( E1 N8 N; y" C) w  f. V) n6 y公仔箱論壇Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 04:06 AM
6 I, \9 W& {: K+ o( z4 q
這個當然囉,我誌求其攞條豬大腸代替就算。
本帖最後由 leekwoklam 於 2014-9-23 01:30 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb* v* ]  G' y; U" p9 q
, k  \0 r+ V0 x' H( `7 E% H1 [
3 e2 o4 e; P% O% B: u  l+ M公仔箱論壇大文細佬 發表於 2014-9-23 03:13 AM
7 n) Y) \; X1 I, Itvb now,tvbnow,bttvb細佬,聽Pedestrian_A講解完,明嗎?9 p8 W* B# `$ S4 b8 C& l; @0 |" O

R( |7 n6 U: @# k1 [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。tvb now,tvbnow,bttvb0 `8 [- b" z$ n2 U% u
我再補充少少吖。
4 B- |, c" C: D" m: g7 y香港興借庫時每名善信會好似抽簽咁抽一個利是封,利是封內會有紅紙一張,並一早寫有一個銀碼,由幾十萬至幾億都有可能,例如抽中港幣1000000,就寓意菩薩會在來年賜與你有机會揾到1000000,如果真係事成嘅話就要喺嗰年多作功德善事,並於年尾還神還願,答謝神恩。

4 e1 C: b% j4 f! F, [" }1 K& J+ a& a* G: p2 @, f6 V7 O5 O
每年正月二十六為
借庫日。
9 m9 ?/ _( F3 x4 ~+ V# Y公仔箱論壇
唔明再出聲啦。