返回列表 回復 發帖
變了這個?
BeiDouChef 發表於 2015-8-5 01:16 PM
又係冇頭鵝
兼沒奶飲
mnb1123 發表於 2015-8-5 01:16 PM
BB未斷奶??
行動支持緊...
lckiong 發表於 2015-8-5 01:47 PM
你尋日得14帖
好易玩,唔使推,剪時入波前輪帶動
mnb1123 發表於 2015-8-5 01:54 PM
日本D屋基本上冇咁大片草原可以比我玩
而且仲着緊片
去隔離打個招乎,瞓啦,各位再會
mnb1123 發表於 2015-8-5 02:00 PM
成人尿片
國語沒有"係"
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 02:08 PM
你錯啦, 係有嘅
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
我無斬鵝頭Cooking 車車斬
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 02:10 PM
乜叫Cooking 車車斬??
penny and me=public
you and me=private
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 02:11 PM
亂UP again
車車餵奶奶
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 02:22 PM
用強國毒奶粉?
竟然有D咁既事
hongkong6366 發表於 2015-8-5 02:41 PM
所謂"謠言止於智者", 可想而知, 你唔係智者
各位下午好。
kingsleyyu 發表於 2015-8-5 03:00 PM
下午好
國語居然有 係......
kingsleyyu 發表於 2015-8-5 03:07 PM
粵語保留相當多的古詞古義(一些中國南方語言如吳語亦有此特色),而且現代粵語仍然有較高使用單音詞的傾向。一些被粵語使用者視為通俗的字辭可在古籍中找到來源。

第一及第二人稱用「我」、「你」,與官話相同,但粵語音「我」(ngo5)更保留了中古漢語唐音(*ngɑ̌ )之疑母(ng-)。第三人稱不用「他」,而是「渠」(俗寫「佢」;東漢《孔雀東南飛》:「雖與府吏要,渠會永無緣」),跟吳語一樣。複數人稱不用「們」,而是上溯至端系的同源形式 [taʔ] 或 [ti](現代粵語寫作「哋」,本字為「等」,見聖公會的公禱書)。粵語用「係」而不用「是」來代表正面答覆,「係」是明清兩代常用字。這些字眼在中共建政初期,仍然有作書面語用,例如李儼《中算史論叢》第一冊 (1955年版本,第210頁) 提及18世紀數學家 Issac Wolfram 時,就寫為「渠係荷蘭礮隊副隊長」。

在文言文和現代粵語中,「卒之、畀」都等同「終於、給予」的意義。古代常用的「文錢」,粵語也保存了「文」的用法(但常用通假字「蚊」)。「尋日」(昨日)的「尋」可追溯至東晉陶淵明的《歸去來辭》「尋程氏妹喪於武昌」中的「尋」,解作「不久前」。「幾多」(多少)、「幾時」(何時)則可追溯至李煜的《虞美人》「問君能有幾多愁」及蘇軾的《水調歌頭》「明月幾時有」等等。

車車,各位下午好!
satoshi23 發表於 2015-8-5 03:33 PM
妳今日要發奮追帖數
警視庁捜査一課9係
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 03:39 PM
UP乜??
車車煮
Pedestrian_A 發表於 2015-8-5 03:39 PM
廚藝唔好