返回列表 回復 發帖
一開始聽到劇名仲以為“使徒行者”係日劇同Eva有關
! G' Z& }0 v) I# }5.39.217.76一見TVB出品先知唔關事
; q% C0 }# i; y3 j8 p+ n- utvb now,tvbnow,bttvb睇左幾集都幾好
# i3 X* Z: e1 N$ S: h/ [bgdqaa 發表於 2014-9-22 09:41 PM
tvb now,tvbnow,bttvb/ b" s- X  t/ m: k5 _  _
3 J4 W- K0 t. M
播咗咁耐先至睇咗幾集?.. 呢套劇OK架.. 係最近可以令我唔係用耳仔去聽電視劇嘅一套.
許紹雄叫高海寧做宋生! 高海寧是變性人???
: ~. n8 k1 R* T) \Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 10:51 AM
( ^7 X) K  t4 {4 c3 R0 z公仔箱論壇
7 c7 y# d0 h% d2 p( H% H$ y5.39.217.76高海寧只係一個代言人啫.. 真嗰個宋生坐咗响隔離
沈震軒型啲嘛形象認真啲 森美搞笑形象太深入民心喇.. 好難比人360度改變對佢嘅睇法... 除非改番佢呢part係笑料多啲喇.. 不過好似咁都好喎.. 唔係只係釘姐呢part有得笑下.. 咁好似返而我鍾意喎
此劇引起觀眾搜尋臥底和黑警等話題, 吸引觀眾有興趣追看, 編劇等幕後劇組功不可沒
% [( \# a  J& O6 V4 ~如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果tvb now,tvbnow,bttvb  R2 l8 v# ~3 w) ~

$ y& [4 T& f! |- |( ztvb now,tvbnow,bttvb當然, 此劇演員也發揮出色 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 E. W7 J( C) w# Y9 a9 Y# K& P
三哥的出場, 我覺得好有「氣場」 , 好有壓場的感覺, 尤其 ...  \1 i6 J4 G+ n1 c" V3 D
tycn3320 發表於 2014-9-25 01:02 AM
+ T7 W, ]* B' N1 ]( q* k. \6 ]% O5 Y; _tvb now,tvbnow,bttvb
5 m) l# ]( {; f! F" h5.39.217.76好一句-->如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
第22集
! a# _* r8 d9 `& u6 r3 ?3 s( u# x* rKobe 和 Yan 在酒吧自言自語, 其他客人不覺得奇怪
/ b$ Z, x3 {3 }* x公仔箱論壇爆seed 在化驗所偷走和更換釘姐DNA報告 & j& f% f3 \6 W4 O( ~9 q, n
Pedestrian_A 發表於 2014-9-24 10:01 AM
! Y: l& G  w7 K8 mtvb now,tvbnow,bttvb
$ h# K3 s$ t" O% _6 l' t1 |4 P係好奇怪.. 但依家好多人都會咁架.. 自言自語緊talk cell phone.. 遲啲仲會更普遍!
# ^( l3 i5 m  F% O* @( ltvb now,tvbnow,bttvb5.39.217.767 P% t, q3 j; T4 ?4 Q
tvb劇情係咁架喇... 未開估前我仲估係猜fing換添...
第23集5.39.217.76( s8 O& t' C5 x4 N
Kobe 和 Yan 銅鑼灣拍拖
3 }- T2 J/ z& A+ K6 E5 n3 ^* c他們之前怕ICAC知道Yan和黑幫成員拍拖, 所以需要像偷情一樣去郊外見面.  現在...
2 m2 D. X4 c9 c  VTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。Pedestrian_A 發表於 2014-9-25 03:23 PM
3 J. H0 u2 `1 D( O9 ]5.39.217.76/ P/ J' ]9 d) p4 p/ n1 l) R
我都係一路睇一路話呀.. 咁劉江叔因yan同佢家姐關係有乜可能唔知kobe係UC吖.. tvb不知所謂... 咁情形.. 我諗歡喜哥唔係UC lu... 因為原來tvb編劇好白痴
劉江老師。我知道...# V) o7 d" h( j- T! N, x3 f, d
8 ]5 b! W6 p% _% U5.39.217.76我知道你已經做過晒TVB各中生、小生、花旦、小花嘅爸爸及爺爺...公仔箱論壇3 y% a" f; I# M) A" a
我知道你唔鍾意演搞笑角色,只喜歡演嚴肅角色(因你性格內向)...
3 q9 s5 r. @: _% I4 C: U+ U我知道你N年前演過李靖(決戰玄武門)、黃飛鴻(寶芝林)、 ...
. `! c6 g/ ?! gtvb now,tvbnow,bttvbleekwoklam 發表於 2014-9-25 02:55 PM
7 [( C8 o, ?3 g: t1 U# @公仔箱論壇
/ C' M3 b1 m3 M4 [& a+ p% w公仔箱論壇嘩.. 你揾到佢咁多資料
' \! F. {- G# a3 _$ o3 O
tvb now,tvbnow,bttvb3 \+ A6 T! p) d: }4 ]5 ~; X' N
我之前講過呢個劇本好, 但去到呢D情節真係好唔得, 編劇們寫到故事後段係咪有少少走火入魔? 再次虎頭蛇尾/ x2 N2 }7 M8 G0 S* O
kobe同yan公然在銅鑼灣拍拖呢段, 我都覺得好有問題, 大家話我「馬後炮」都係咁講, 有乜理由古惑仔同ICAC公 ...5.39.217.760 Y% E% W# v3 Y& r# S; o1 y/ \' Y
tycn3320 發表於 2014-9-26 11:55 AM
+ k! M! `3 W; [% p# d
: c0 ^+ J+ ]" ]6 Q5 |+ Y, u
第廿二集開始覺得tvb編劇啲橋去到最盡都係廿集... 腦汁搞盡喇!.. 所以變咗以為觀眾無腦囉!
第25集
! Y( J: g" [& H/ h7 E" k5.39.217.76歡喜哥, Rose媽, Nancy媽, Susie媽, 猜Fing...  我們永遠懷念你們! tvb now,tvbnow,bttvb* H2 Z+ P1 b+ D
& }+ A' S2 ]! n. m9 m" F9 b
爆Seed讓歡喜哥和猜Fing見面...
: S/ d1 [% ]3 R0 K# Z) mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 Q' o1 H: C0 B$ M; ?
五個人包括前坐館被槍殺,警方沒有把爆Seed帶走問話還可以在醫 ...
& t0 K" v, A  n) l# R) Q' HPedestrian_A 發表於 2014-9-27 03:19 PM
5.39.217.767 G. t# k3 a5 d1 K8 ~1 |  u/ }

0 ^, ^9 d# {1 T. ]9 q可能我地比之前廿集誤導咗.. 雖然之前廿集都有唔合理嘅地方.. 但我地可以從另一啲角度同啲編劇解釋.. 但依家變得勁唔合理喇... 我地祈望太高喇!
非常同意leekwoklam"患「腦退化症」嘅唔係徐家寶,係本劇嘅編劇。"  
1 o, d  B( s; j& ?' I# r7 A公仔箱論壇
8 G6 s0 S1 P- [5 D) t3 f' ^tvb now,tvbnow,bttvb20集後不知所謂!!! 公仔箱論壇5 l6 l8 Z9 p" n  X) ?' ~- e7 }
Pedestrian_A 發表於 2014-10-2 03:33 PM
" K4 _, A, f4 _6 {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, ]: q, i& x# n
差勁! 太多野要插..
"EXACTLY".. 死晒罷就.. 唔應該死嘅晨早死清光
, B! ~6 W8 K+ g2 z& @7 z公仔箱論壇
! e2 G8 U% Z, p8 @# I! Utvb now,tvbnow,bttvb本帖功成身退,多謝大文細佬陪我傾咗咁耐。
1 a/ K  E9 H2 `6 hTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, L" J  S. ?$ M# q' g1 f0 |
其餘都多謝版主timmaxsing,Pedestrian_A, 金田Sam, mnb1123 幾位參與討論。) ]- J. X; ~4 X6 a9 j$ M

7 G, M/ ]' B' p1 b, }- N0 L5 H公仔箱論壇有你哋各位,回帖區先有咁多話題。
6 l. A" R$ o  L" L/ Qtvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇! N' o" G/ j" U2 r* M
其他有喺本帖發言嘅會員我都衷心感謝...
( {" `+ g- R' G9 e3 h/ q! }
7 U: d+ e3 m; U# f, u/ E《再戰明天 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 L& p; b: q% E
leekwoklam 發表於 2014-10-4 11:36 AM
1 K& s% x: M* c; x: |. N$ E2 U
1 p4 ~1 ?6 q" S* Z2 ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。原來總結响呢個帖.. 等我响第二個帖寫咗我對ending comment添