返回列表 回復 發帖
一開始聽到劇名仲以為“使徒行者”係日劇同Eva有關
7 m  l4 Y) n: h1 Z! d0 r- ]公仔箱論壇一見TVB出品先知唔關事
5 f/ ]) o! A$ c5 Y+ ]$ atvb now,tvbnow,bttvb睇左幾集都幾好
4 [5 R: C2 r- A: o4 zbgdqaa 發表於 2014-9-22 09:41 PM
$ x* ~* l* O$ R- u& Z; W公仔箱論壇公仔箱論壇1 h, m! ?# L  E0 R1 t. H/ R' p' \$ N
播咗咁耐先至睇咗幾集?.. 呢套劇OK架.. 係最近可以令我唔係用耳仔去聽電視劇嘅一套.
許紹雄叫高海寧做宋生! 高海寧是變性人??? tvb now,tvbnow,bttvb3 Q" a9 r4 @/ V, K
Pedestrian_A 發表於 2014-9-23 10:51 AM
$ _8 `& n+ ^$ Z+ C4 V' y* W4 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5.39.217.76. O6 ?4 a/ X7 i
高海寧只係一個代言人啫.. 真嗰個宋生坐咗响隔離
沈震軒型啲嘛形象認真啲 森美搞笑形象太深入民心喇.. 好難比人360度改變對佢嘅睇法... 除非改番佢呢part係笑料多啲喇.. 不過好似咁都好喎.. 唔係只係釘姐呢part有得笑下.. 咁好似返而我鍾意喎
此劇引起觀眾搜尋臥底和黑警等話題, 吸引觀眾有興趣追看, 編劇等幕後劇組功不可沒
& R4 K+ W$ }5 R6 x5.39.217.76如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
7 x! c  G9 x. [  ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% Q1 A$ x  M. p5.39.217.76當然, 此劇演員也發揮出色 tvb now,tvbnow,bttvb4 P6 S" K! v5 a# e3 a* p6 g6 e, M
三哥的出場, 我覺得好有「氣場」 , 好有壓場的感覺, 尤其 ...
( T3 S3 G* b5 e$ Btycn3320 發表於 2014-9-25 01:02 AM
! m* \! u4 p7 y2 Ltvb now,tvbnow,bttvb  g) E* X' F' q4 y' N
好一句-->如果沒有好的劇本, 演員幾好戲都做唔到好效果
第22集) ^1 }' T4 y( D# t
Kobe 和 Yan 在酒吧自言自語, 其他客人不覺得奇怪
+ |9 K$ y! T; \$ T& g4 g公仔箱論壇爆seed 在化驗所偷走和更換釘姐DNA報告 % ^' W' \" m  \/ M; h& ^! B
Pedestrian_A 發表於 2014-9-24 10:01 AM
2 o2 \: A/ @( U$ A1 F$ L

6 K9 {' U! s/ Y4 F/ m8 ]" O! ttvb now,tvbnow,bttvb係好奇怪.. 但依家好多人都會咁架.. 自言自語緊talk cell phone.. 遲啲仲會更普遍!
. C% N6 |3 z% ?1 {0 ftvb now,tvbnow,bttvb
9 ?8 q. y2 @: Q& d" `+ d4 N+ \公仔箱論壇tvb劇情係咁架喇... 未開估前我仲估係猜fing換添...
第23集8 }' L3 {! J% P
Kobe 和 Yan 銅鑼灣拍拖 . c8 E! ~3 h# R$ B, X$ s: H4 Q" V
他們之前怕ICAC知道Yan和黑幫成員拍拖, 所以需要像偷情一樣去郊外見面.  現在...
( O( V  R9 h( z4 C* Q2 D5.39.217.76Pedestrian_A 發表於 2014-9-25 03:23 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。7 r# ~4 P9 H, P5 b. R3 F8 m, P
tvb now,tvbnow,bttvb. p# g2 H4 z; w1 D; [+ d
我都係一路睇一路話呀.. 咁劉江叔因yan同佢家姐關係有乜可能唔知kobe係UC吖.. tvb不知所謂... 咁情形.. 我諗歡喜哥唔係UC lu... 因為原來tvb編劇好白痴
劉江老師。我知道...+ U/ a) i: s1 t
29458655.39.217.76' J+ S/ D+ K$ y: m) |$ p% V
我知道你已經做過晒TVB各中生、小生、花旦、小花嘅爸爸及爺爺...1 Z( A- G  p# i. X; b9 @# o
我知道你唔鍾意演搞笑角色,只喜歡演嚴肅角色(因你性格內向)...5.39.217.762 k1 c. {# q# C% v4 {
我知道你N年前演過李靖(決戰玄武門)、黃飛鴻(寶芝林)、 ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 [1 f# h/ Z  z! }5 a) w6 k, M
leekwoklam 發表於 2014-9-25 02:55 PM
公仔箱論壇8 S$ {0 C* ]; R+ r5 b" I% S; F
, A9 S2 s3 n( R& W
嘩.. 你揾到佢咁多資料
$ [6 w3 I0 R: ]5 Y& {2 J

4 I1 E2 |' }7 d$ ~( u' ]0 |1 F9 c5.39.217.76我之前講過呢個劇本好, 但去到呢D情節真係好唔得, 編劇們寫到故事後段係咪有少少走火入魔? 再次虎頭蛇尾
9 D+ t6 u" y" x# b4 n  r5.39.217.76kobe同yan公然在銅鑼灣拍拖呢段, 我都覺得好有問題, 大家話我「馬後炮」都係咁講, 有乜理由古惑仔同ICAC公 ...
2 E& m6 V0 M. T. ?8 Z1 a+ s9 x6 Ytvb now,tvbnow,bttvbtycn3320 發表於 2014-9-26 11:55 AM
2 Z1 ^3 z- Q' _; `, v公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 Y* C( g' ]" m
第廿二集開始覺得tvb編劇啲橋去到最盡都係廿集... 腦汁搞盡喇!.. 所以變咗以為觀眾無腦囉!
第25集
8 ]2 Q# d( ?: P* F: ?$ ltvb now,tvbnow,bttvb歡喜哥, Rose媽, Nancy媽, Susie媽, 猜Fing...  我們永遠懷念你們! TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; ~, u+ X7 }3 k5 D
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 S- D1 x( ^5 \8 T. ?5 u0 V' h
爆Seed讓歡喜哥和猜Fing見面...
( @( z; w  m0 t1 Etvb now,tvbnow,bttvb
4 v# h) \2 w9 H五個人包括前坐館被槍殺,警方沒有把爆Seed帶走問話還可以在醫 ...公仔箱論壇9 h% ?" o- o$ u# c7 Y( W
Pedestrian_A 發表於 2014-9-27 03:19 PM
# I5 |/ B* T6 dtvb now,tvbnow,bttvb, o" a& N8 X( _; h% w$ |
可能我地比之前廿集誤導咗.. 雖然之前廿集都有唔合理嘅地方.. 但我地可以從另一啲角度同啲編劇解釋.. 但依家變得勁唔合理喇... 我地祈望太高喇!
非常同意leekwoklam"患「腦退化症」嘅唔係徐家寶,係本劇嘅編劇。"  tvb now,tvbnow,bttvb: t+ u$ X* c) F$ k+ J: L
tvb now,tvbnow,bttvb; M/ ]8 Q0 C8 h( `! S' L+ }; ]
20集後不知所謂!!! " \9 F5 \& A9 n7 l; J% O
Pedestrian_A 發表於 2014-10-2 03:33 PM
公仔箱論壇: o0 Z* n# I3 z2 H0 x
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  Z7 F* L9 J! s- s
差勁! 太多野要插..
"EXACTLY".. 死晒罷就.. 唔應該死嘅晨早死清光
" L5 j. j6 N- U% n
tvb now,tvbnow,bttvb, b0 C- E) r! V4 @2 e
本帖功成身退,多謝大文細佬陪我傾咗咁耐。5.39.217.760 w6 Q. L3 c+ Y

' Y+ @* }, S9 U/ z其餘都多謝版主timmaxsing,Pedestrian_A, 金田Sam, mnb1123 幾位參與討論。& Z( C; U/ }! h# T

. g3 J( h; U# E5.39.217.76有你哋各位,回帖區先有咁多話題。
# h* l# v0 }9 ktvb now,tvbnow,bttvb
3 J% R2 O# X9 ]# {6 p' _# c其他有喺本帖發言嘅會員我都衷心感謝...
9 G* j1 t8 p6 u( q4 gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
3 n+ z, C6 i7 Z, y8 P& ~《再戰明天 ...tvb now,tvbnow,bttvb) K1 g/ k$ A) B6 _7 ?# i5 \: E
leekwoklam 發表於 2014-10-4 11:36 AM
  j. D+ n+ a3 U
2 J' J. |# g4 c: P1 P
原來總結响呢個帖.. 等我响第二個帖寫咗我對ending comment添