返回列表 回復 發帖
落米都得?我地會落粉絲或者米粉咯
lhy92725 發表於 2016-11-11 11:59 PM
落米即系当粥水底遮
啦叭兄、猫姐、早早晨、
隨意1678 發表於 2016-11-12 06:15 AM
随意兄 晚安!
猫姐、我好唔好、一食固体就肚痛、现在为有饮营養奶吊命、现在正一冇啖好食、唉!
隨意1678 發表於 2016-11-12 12:21 PM
听落脾胃唔掂播。 一阵又话冇精神,又唔够气,连血都唔够。甘米要慢慢养生
估唔到在美國醫療甘發達嘅地方,查個病因都要搞甘耐,睇癥呢D野要講求幾時架嘛
lhy92725 發表於 2016-11-12 09:16 PM
都话西医系直观医学啰。 中医系不完全朴素维物主义
啦叭師傅 好!!!你醫道好似幾掂,俾D好建議隨意大哥啦!! 聽佢講係因為大量疴血入院嘎!!!

gracechanstuart 發表於 2016-11-13 09:12 AM
Grace 姐好! 玩养生先至接触医学,我仲未够格咖
內地有興粥水底嘅,不過系唔見到米嘅
lhy92725 發表於 2016-11-13 10:00 AM
见米方便D啊嘛
基本上西醫生,凈系會對住份報告講野
lhy92725 發表於 2016-11-13 09:00 PM
西医重化学反应。急救方面系快D咖
啦叭兄 你好 真系要慢慢养生、少食多飱、食多少少就肚痛了。
隨意1678 發表於 2016-11-14 02:44 AM
随意兄好! 养生一系训觉,二系适当运动。
即系能力所在,出小汗即止。出汗伤津液,冇底子就唔好出汗嘞。
呢個當然,中醫都系以養生,骨傷呢方面優勢大,其餘嘅西醫還是霸主
lhy92725 發表於 2016-11-14 09:33 PM
适中就唔会偏寒热虚实,所以叫养生中医。
西医系医症,唔系提前养生防病。
啦叭兄 你好、多謝指点。
隨意1678 發表於 2016-11-15 01:51 AM
随意兄晚上好! 呢D道理其实都几简单咖
隨意大哥 好!!!有冇試過針灸或者腳底按摩呢??!!!

gracechanstuart 發表於 2016-11-15 03:00 PM
其实养生有意派叫命门派。 即系养阴补肾。
平时要增加肾气,可以放个暖水袋在后腰处。气足时成个背脊都暖晒。
我一般系對腳唔容易暖
lhy92725 發表於 2016-11-15 09:08 PM
郁下对脚D血气会流动畅顺D, 脚都会暖番
啦叭兄 你好
隨意1678 發表於 2016-11-16 03:45 AM
随意兄好!
我日日行40分鐘返工架
收工都系,都未計要出去做野果陣行的路
lhy92725 發表於 2016-11-16 09:40 PM
最难学就系行路。
太极拳有话:松抬腿,无力放下。就好似着潜水蛙掌鞋行沙滩一样,腰用力。
啦叭師傅 早早晨!!!咁到底邊度係命門呀?? 搞掂個命門咪長生不老??!!!

gracechanstuart 發表於 2016-11-17 06:43 AM
Grace姐 好! 中医话左肾右命门,将双肾分开。双肾就在后腰果个位置道,中间又有个命门穴位。
其实,肾生气。气足就会从腰部一直上头。
反正记住后腰就系命门就得嘞。