返回列表 回復 發帖
樓主個菠蘿頭好似有D根,你係咪用左生根粉,可以詳細說明下?
真匿名
4# chowold2
chowold2兄 個菠蘿頭放在水面差不多一星期, 發了少少芽, 但要去旅行二星期, 所以急急放下泥土.
亞良 發表於 2013-3-14 02:21 PM
個菠蘿頭仲未完全生根,你唔好比D泥太乾
真匿名
恭喜樓主種植成功..............
我要好好去研究一下..............
希望樓主多多指教......................
oldman60 發表於 2013-3-15 09:21 AM
努力加油oldman60
真匿名
我種了兩年多還不開花~@@"
秋夜之月 發表於 2013-3-16 09:25 PM
秋爺你都係用菠蘿頭開始種架
真匿名
嘩~~D葉生到咁長,如果我放系個廳度種,咁咪成間屋都俾佢霸晒
BombBT 發表於 2013-3-16 09:45 PM
應該唔會好大,我諗大約2x2英尺
真匿名
想反問: 甚麼是電土、電石? 有人可以解釋嗎?
電土,又名電石,成分是碳化鈣(CaC2),是用來催熟水果的催化劑,是高度危險物品
真匿名
來一張2012年5月23日,由種子播種的蘆薈,也是可食用的品種~
※拍攝日期:2013年3月16日,目前高度約2cm ...

秋夜之月 發表於 2013-3-18 10:06 PM
秋爺你棵蘆薈咁樣色嘅,太多水呀
真匿名
我想問一問超市買可以嗎?但是有泠氣吹過,是不是不太好?
樓主多多指教
mikecheung1234 發表於 2013-3-22 12:16 PM
有泠氣吹過應該冇問題,入過雪櫃都可以
真匿名
請問chowold2兄, D菠蘿種植幾多時間```看到很想扯上泥看看???
亞良 發表於 2013-4-4 08:10 PM
睇黎你種嘅菠蘿越生越靚。冇問題兩年後有菠蘿吃
真匿名

亞良,你種嘅菠蘿真係好成功,明年應該有菠蘿吃,就算種嚟睇都係值得.
真匿名
今日出去買個菠蘿,我都試種下先
真匿名