標題: [冷知識分享] 薑可以止血 [打印本頁]

作者: 鬼鬼    時間: 2007-5-12 09:24 PM     標題: 薑可以止血

薑可以止血TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 _* m4 z  r/ P7 }
是一位朋友教我的~有一次我開權時不小心界親手指~傷口好深~係咁流血~我自己完成都止唔到血~d血係咁滴 ..咁岩我朋友黎到~一見到我咁樣~佢即刻走入廚房~切左兩片薑(大約半cm厚)再用刀輕輕拍一下~以為用一片薑按住我個傷口~按左大約一分鐘之後~血已經唔再係咁流~之後佢再用另一片薑再重複做一次~已經唔再流血喇~~
4 n: o/ h  d& y! \  L4 O& x' x1 {5.39.217.76自從我知道薑可以止血之後~我都教左我d朋友~佢地試過都work~
6 F+ B$ h2 m- K! o# T3 ktvb now,tvbnow,bttvb
1 M* g' I4 X+ S1 x* c2 v" f公仔箱論壇當然~如果發生意外之後而又止到血~都要睇下個傷口大唔大又或者深唔深~如果深同大的話~就要即刻去睇醫生~可能要連針~5.39.217.764 h# m) Z! w6 O

6 w+ u% w0 d( U5 D: X
呢d都係我既經驗~依家係呢到同大家分享一下~:tongue: 9 O/ |6 O, O2 h& r' R
公仔箱論壇3 H4 Z7 u4 n! x  g2 v# r3 W  a

, [2 U3 ~$ q( T; Jtvb now,tvbnow,bttvb[ 本帖最後由 鬼鬼 於 2007-5-13 05:39 AM 編輯 ]
作者: lux1261    時間: 2007-5-13 04:34 AM

D字太細睇唔到喎**鬼鬼兄**
作者: 鬼鬼    時間: 2007-5-13 05:40 AM     標題: 回復第 2 帖由 lux1261 所發的帖子

咁樣睇到嗎???????????????????????之前已經唔係好細個囉啵d字@@?
作者: df8529176    時間: 2007-5-13 05:55 AM

作者: lux1261    時間: 2007-5-13 06:20 AM

thank you for sharing !!!4 L2 q& x# c3 }9 d
您辨事勍率都好快!多謝你的細心!; z( o; G1 c$ i2 ?' a  g& E" v

作者: h2o    時間: 2007-5-15 12:33 AM

ooo 真係work架咩?
9 |; S' N5 l8 W6 K要試試囉~thanks ^^
作者: char_char3000    時間: 2007-5-15 03:57 PM

good to know that, thanks 鬼鬼兄!!
作者: fuukjason    時間: 2007-5-15 11:58 PM

thx
作者: rockmantsui    時間: 2007-5-23 12:52 PM

thanks thanks thanks

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0