標題: 上海美食 [打印本頁]

作者: eyes4    時間: 2010-1-12 12:59 PM     標題: 上海美食

返黎喇!!! 出第一個旅行卜先,記得比心機睇呀 媽媽最中意就係食野,去完上海返黎第一個blog梗係要先出美食啦 ,而家上海唔只拍得住香港簡直係有過之而無不及呀! 一句講晒~~勁! 此短短的四日三夜行程多得好朋友全程招待,管接管送之餘還為我們安排好晒每日玩&食,真夠義氣 先來第一晚,一落機就跑去吃意大利菜 (見唔見到個傻牛爸? )
7 g! Z: ^/ X+ k0 w( l. [這個蜆+青口的頭盤很鮮甜好吃
1 X. {0 J* J4 R4 @$ P- D# ]公仔箱論壇 tvb now,tvbnow,bttvb8 h) B7 I1 i9 ?6 H' B5 F
只有我點了一杯Cocktail,看外貌清晰飲下卻濃烈 ,作死 ! tvb now,tvbnow,bttvb+ i7 u, S5 l) N
公仔箱論壇1 }+ u! }6 H  V
這碟生牛肉他他我愛死了,最少有三份一碟落入了我的肚子
* q. s& d) p2 U5 htvb now,tvbnow,bttvb
% s1 A/ U: [! U0 T3 o
# k5 t. A4 J! y3 e. t( |  s7 O好 菇 的菇菌湯
- J& t6 w# z2 h& f0 ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 {/ q" S) ?: y9 [1 d2 R- ~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。朋友說這個沙律退步了,我們都不知道是否
; [9 l' w2 l7 t. a) l7 ]* O8 n8 H
' W) K4 ?6 B+ V3 l公仔箱論壇而家見到都想食多次
& w3 u1 @: m' V) B# v1 F: D4 K 5 `* G8 {( P+ l% c
好朋友係都要請我地食呢餐 落地 晚餐,真係勁唔好意思啊。 再夜啲時其實牛爸出左去買地道小吃回來酒店 有勁好味的串燒羊肉、燒蠔,木瓜奶等等,唔記得影相 我們tvb now,tvbnow,bttvb. g9 t' S4 P7 f
住的JC Mandarin自助早餐一樣豐富5.39.217.76) z; C3 F" ?5 w5 e. e

- I3 I1 {6 }- q公仔箱論壇第二天去豫園,午餐在園內有名的《南翔》吃小籠包,卻強差人意。可能是因為牛爸點了蟹粉小籠包,估計是整定的,而那些不停手在製造的鮮肉小籠包一定比這個好吃千百倍,因排隊買的人龍真的很長 % w! F/ s0 q1 n0 G
5.39.217.76& R& W; ^4 n8 Z/ Q2 Z
又乾又無味的醉雞,該死 !TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; E% W' b! P7 S

: \' G- S# z* r$ f  A" N5.39.217.76這個還可以,不過飲個陣真係要好小心,唔係燙得一孖 潤腸咀 就笑都笑唔出了tvb now,tvbnow,bttvb3 V( c$ r  W+ x( G5 n5 j
; w( N8 N( \( _- h+ N; S
行畢豫園,朋友車我們到《朱家角》去,今集我地只講食,先別講其他,看看我們都幫襯過的食店吧
3 P, V) Q% {" ]2 P+ ~ 公仔箱論壇- f% @0 E1 ~  }2 i7 e" Y4 }2 m5 x
: o' X; r$ U* [4 o
這位仁兄在拉龍鬚糖,但我們沒幫襯他,選了幫襯下面的女士 5.39.217.76# u$ Y3 l, y' m

+ J7 r7 H& y% L" e很出名的醬園,任試,買了數瓶 火腿腐乳: Z( L% U  l# C4 G% [8 Y3 D

0 @7 v' ^; ~2 \5 h- |: G, ~/ n( m $ P7 a: T: |1 i& e7 |/ m

6 ~9 H4 S$ v6 h! pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
7 d$ |7 I$ ~% y2 f3 h( ?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 E' f. X: S! I0 R0 S晚上由朋友安排食 涮羊肉 ,oh...my favour! tvb now,tvbnow,bttvb! \% z: }  ]% t
侍應不停提醒我們要小心爐邊 這碟羊蠍子,其實是背脊位置,麻辣味香濃,點知個個都唔食得辣,我
0 j  I* Y' @8 O3 q* Stvb now,tvbnow,bttvb又隊晒佢 唔記得點了幾多碟羊肉,不過真的好味TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5 A8 X9 {3 T& K; A6 u

0 s3 K! `4 n9 v; J5 A2 r0 E8 nTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 棧搞 = 蛋餃
1 k8 C2 ?8 O4 R* N! j 雞肉和羊肉卷都做得好香口 午餐過後我地返去朋友家附近影相踏單車 5pm出發到機場,仲有粒幾鐘先上機,又公仔箱論壇# D* K/ Q/ ^$ H  G
食! 唔好比相呃左,其實碟碟都唔好味,個生煎菜飽仲可以
6 t  w1 e0 m! [
作者: john_93    時間: 2010-1-17 07:18 PM

哇,垂涎三尺了
作者: beckyken    時間: 2010-1-18 10:54 AM

睇完D相最想食旣係牛皮糖…
作者: kenddy    時間: 2010-1-30 09:01 AM

ho ho mei arrrrrrrrrrrrrr
作者: andy80ck    時間: 2010-1-31 02:22 AM

good thanks!
作者: lie924    時間: 2010-2-1 01:15 AM

小笼包真的很好吃。。
( Y3 H) \( Q2 {7 U9 o, b5.39.217.76咬下去肉汁从皮里面流到嘴巴里。。。; \3 d1 d# O& g: e* k
非常的妙。。
作者: buxiang128    時間: 2010-2-3 10:16 AM

看起来都好好吃,不过生牛肉,我是接受不了了。上海的七宝老街,小吃超多啊。
作者: ahru123    時間: 2010-2-4 03:56 PM

生牛肉
作者: hanahuan    時間: 2010-2-8 01:26 PM

好多都吃过~~虽然没去过上海
作者: oldsnake    時間: 2010-2-21 06:58 AM

Thank you so much for sharing with us!
作者: SAMPIG    時間: 2010-2-21 10:39 AM

睇到都想食...
作者: TBoy2004    時間: 2010-2-21 11:12 AM

thanks for sharing!
作者: yapjipo    時間: 2010-2-21 12:04 PM

好吃好吃????????
作者: miuwow    時間: 2010-2-26 03:09 PM

人去上海,我去上海,你食嘅野我全部都無見過。
作者: franklukrose    時間: 2010-2-28 10:37 AM

用飲管飲湯的小籠包~
作者: mictang1977    時間: 2010-3-2 09:00 PM

看起来都好好吃..如果能吃到就好了~
作者: dong19850705    時間: 2010-3-5 03:58 PM

看看真是十分好吃诱人。
作者: zest1    時間: 2010-3-5 04:14 PM

好多都吃过~~虽然没去过上海
作者: weiom05    時間: 2010-3-9 06:29 AM

我想我现在很饿了,真的很想吃点
作者: logos    時間: 2010-3-14 10:13 AM

要食正宗小笼包,有机会还是去荣家家乡江苏无锡的吧
作者: mm2005a    時間: 2010-3-14 11:59 AM

THANK FOR SHARING
作者: didaxu    時間: 2010-3-14 03:34 PM

我吃过,都是很有特色的东西
作者: 111wong    時間: 2010-3-17 02:43 AM

thanks for sharing...
作者: xhalong    時間: 2010-3-17 03:24 PM

救命呀  我也要吃~~~~~~~~~~~~~~~
作者: dajiangtu    時間: 2010-3-20 03:23 AM

看来上海还有不少美食啊。
作者: Gforceaaa    時間: 2010-5-14 02:41 AM

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0