標題: 大力唔大食 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-11-18 06:11 AM     標題: 大力唔大食

新車要成為車壇焦點,應該要具備幾樣條件,先要係名氣品牌,仲要夠頂級,最後當然要有大量車迷嘅傾慕支持。好似全新 Mercedes-Benz E63AMG,未出籠已經令人引頸以待。相信當大家知道全新款式 E63馬力提升至 525匹、油耗反減12%時,更加會覺得追捧有理。

勁跑也溫柔

■ AMG調校後嘅 6.3公升引擎增強咗 11匹馬力, 0至 100公里只需 4.5秒。

Mercedes-Benz由年初推出全新 E-Class車系至今,大家等到頸長嘅頂級高性能版本 E63 AMG到年尾終於見街,秉承咗 SL63 AMG高性能跑車嘅內涵,再經AMG重新調校,令 6.3公升 V8引擎可以提升至 525匹馬力及 630牛頓米扭力,比起上一代多出11匹馬力。雖然發佈會只得半小時拍攝時間,僅夠小試一段由淺水灣往赤柱嘅路段,但同樣感受到呢部真正跑房車推背嘅威力,全程只須輕踏油門上斜過彎,驚人嘅加速力反而令人擔心腳仔不受控多踏半分。操控如此大馬力嘅車,最怕佢會不懂溫柔如野馬難馴,但 E63就有全新開發、配備電子控制吸震嘅 AMGRIDECONTROL跑車懸掛系統幫手,可以因應行車狀況即時自動調校懸掛阻力,發揮最高嘅吸震效果以增加行車嘅穩定性,剛柔並重嘅魅力唔係部部以快掛帥嘅跑車都做得到。

■尾燈四四方方唔算突出,反而 AMG鍍鉻雙排氣管以方形設計,近年少見。

■ E63嘅豪華內櫳有齊所有頂級配備, GPS、左右獨立冷暖氣調節等統統無缺。

■ AMG Drive Unit旋鈕一個用作操控顯示屏,一個用作選擇行車模式。

■多功能軚環以麖皮粉飾帶來驚喜,只係有少少擔心損耗會較快。

■儀錶板內嘅立體五環設計充滿運動感。

低油耗 12.5L/100km
想有高性能嘅操控效果,又點少得波箱嘅配合,新車另一焦點就係 AMG SPEEDSHIFT MCT7前速跑車傳動系統,棄用傳統自排波箱嘅扭力轉檔器,由一套新開發嘅輕量化濕式離合器取替,不但令轉檔反應更敏捷,更有助轉波時減低扭力流失。傳動系統備有四種駕駛模式,包括 C( Controlled Efficiency)、 S( Sport)、 S+( Sport plus)及 M(Manual),選用 M模式操作,轉波反應僅需 100微秒,而 C模式就可以令轉數保持最低水平,達至最慳油嘅效果。比起上一代E63,耗油量成功減少約 12%,平均每 100公里只需12.6公升汽油,以油價$14一公升計算,每公里只需約$1.76,打破大公升引擎一定食油嘅定律。當然,咁慳油唔係單靠個波箱,一系列提高燃油效益嘅配備,好似 on-demand燃油輸送、煞車動力回收等都係慳油嘅幕後功臣。至於外形方面,車頭比起一般 E-Class加闊17mm,有兇猛顯霸氣嘅AMG頭尾泵把外觀係意料中事,反而車尾有四個電鍍方形排氣喉仲令人留下深刻印象。加埋無懈可擊嘅超豪真皮襯電鍍嘅內櫳排設,重新設計強勁承托力嘅電子跑化桶椅、令人驚喜嘅麖皮軚環,比起上一代貴 9萬元太貴?裏裏外外逐件執都唔止啦。

■全新設計嘅 AMG運動型真皮座椅不但有外形,亦兼備桶椅強勁嘅承托效果。

Mercedes-Benz E63 AMG規格
引擎: 6,208cc V8
馬力: 525hp/6,800rpm
扭力: 630Nm/5,200rpm
傳動: AMG SPEEDSHIFT MCT 7前速
售價:$1,479,000

■ AMG頭泵把增闊 17mm、網狀擾流器及一字排開 LED燈都令 E63豪華房車繼續擁有一臉惡相。

作者: chenslmy    時間: 2009-11-18 07:41 AM

Great...good to have one & thank u for sharing
作者: astley88    時間: 2009-11-18 07:55 AM

this AMG is so nice... 真系好大力
作者: 男孩破看    時間: 2009-11-19 07:01 PM     標題: 你~~~行!!!

作者: RedBear7    時間: 2009-11-28 04:14 PM

AMG 63...Not Kidding one...Damn Strong
Thx Sharing
作者: lukky1010    時間: 2009-11-29 12:19 PM

thanks for sharing
作者: chkli    時間: 2009-12-27 10:41 AM

i love it
作者: john_93    時間: 2009-12-29 10:49 PM

thx for sharing !!!!
作者: jackiebbbbbbbb    時間: 2010-1-1 12:20 PM

amg is so amazing
作者: killkohz    時間: 2010-1-1 01:09 PM

AMG is really powerful ....Benz really great
作者: qrst601    時間: 2010-1-7 10:27 AM     標題: 熟女性爱的技巧 接吻摸胸摸 潮吹技巧 性爱视频教程

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0