標題: Lamborghini Gallardo LP550-2 Valentino Balboni後驅 Gallardo 限量細牛現身 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-11-4 06:03 AM     標題: Lamborghini Gallardo LP550-2 Valentino Balboni後驅 Gallardo 限量細牛現身

Lamborghini廠方早幾個月宣佈推出全球限量 250部細牛以紀念旗下首席試車手 ValentinoBalboni榮休。突破傳統嘅後輪驅動,令限量版散發獨特嘅戰鬥格。據說香港爭取得四個配額,今日我就懷住興奮心情,搶先一睹呢部戰駒嘅真身。

■中控亦以白色作主力配襯,延續設計嘅完整性。

繼年初車廠推出全新細牛 Gallardo LP560-4之後,年中再接再厲,宣佈推出同樣係細牛嘅全球限量車型 GallardoLP550-2。由 Valentino Balboni參與設計,新車除以車手為名,當然車內外都配以獨有響朵陳設。不過最特別之處要睇車嘅型號,LP550-2嘅「 2」,好明顯,跟 LP560-4唔同嘅係,呢部限量版突破 Gallardo嘅傳統,係一部後驅戰車!呢個亦係Valentino Balboni嘅特別要求,同時亦為滿足各地車迷嘅需要。

■特別之處係黑皮座椅配上粗身白條紋。

■限量版嘅耀目標記:頭冚金銀相配嘅條紋。

■ Valentino Balboni親筆簽名銘牌置於駕駛席後方。

■ Gallardo LP550-2全球限量發行 250部,車身銘牌宣示身份不凡。

金銀條紋響朵

■ 5.2公升 V10引擎,馬力微調下降至 550匹。

驟眼睇,LP550-2外形同LP560-4好相似,最與別不同係車身有一條金、銀相配嘅賽車條紋裝飾,由車頭延伸至車尾。整個系列總共有八款車身塗色,設計師會因應不同車身顏色而選配上色彩相襯嘅條紋。呢款限量版獨有嘅線條設計亦貫徹得好全面,不僅車身,就連車廂內嘅兩張跑車桶椅,都拉有兩條風格相同嘅白色條紋。內櫳以黑色為主調,但白色點綴由中控一直延伸至車後,製造出強烈視覺效果。不過我覺得最有心思嘅,一定唔少得引擎蓋邊嘅 LED燈飾,試想夜晚驅車外出,幾盞LED燈會係幾咁矚目,收視狂飆喇!

引擎蓋邊緣有 LED燈!

狂牛 DNA
限量版 Gallardo LP550-2車身及車架由鋁合金打造,比 LP560-4輕 30kg致車重減至 1,380kg,前後比重為 43:57,採用 5.2公升 V10引擎,馬力輸出最高 550匹, 6,500rpm轉輸出高達 540Nm扭力,配合六速 E-gear波箱,極速亦達320km/h, 0-100km/h加速亦只係比 LP560-4僅慢一秒,只需3.8秒即可完成。機械數字依然誇張,有乜辦法唔稱之為「狂」。由於新車有別於以往四驅模式,工程師因此配合後驅特性而為新車作全面性修改,好似彈簧、輪胎、空氣力學設計,仲有 Balboni要求嘅啞灰色Scorpius輪圈及同色卡鉗等等,務求令呢部限量版具獨特性之餘,更達到平衡狀態,性能發揮得更好,以提供更豐富多變又強悍嘅駕馭樂趣。

■新車配備 Lifting System,按粒掣即可調整車高。

■儀錶板固然有跑味,不過似乎驚喜欠奉。

■車身可自主性調高,提供不同嘅駕駛感受。

■中控設計與以往相若,以白色點綴效果叫人眼前一亮。

■ E-gear波箱配合軚環加減波撥片,操控反應更快。

規格
引擎: 5,204cc V10
馬力: 550bhp/8,000rpm
扭力: 540Nm/6,500rpm
傳動:六速 E-gear波箱

名車貼身服務

Ben

據今次引入兩部 Gallardo LP550-2嘅 Ben's Motor話事人Ben指出,歐洲好多超級品牌都會為客戶提供全面貼身服務,滿足客人嘅特別要求,車廠會於製作過程中不斷滙報進程及提供相片,而作為中間人嘅車行或者代理,就會一直同客戶保持聯繫,「好似十月懷胎睇住個 BB成形咁」, Ben指一般製作時間都由180日起,由於服務無間斷,唔係咁多代理或車行會跟進, Ben's Motor就係其中一間會提供呢個貼身服務嘅車行。

作者: bunnyhop    時間: 2009-11-4 09:26 AM

I want it!! It's so good!!
作者: kycong    時間: 2009-11-6 11:15 PM

thx for sharing~~~
作者: 無時停    時間: 2009-11-7 01:42 AM

how much does it cost/?
作者: alfra578    時間: 2009-11-9 06:43 AM     標題: 消灭0回复

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0