標題:
鵪鶉蠔仔薏米粥
[打印本頁]
作者:
net432
時間:
2007-4-17 04:03 PM
標題:
鵪鶉蠔仔薏米粥
材料: 鵪鶉一隻
' J9 s0 x3 n2 f. k, }5 Btvb now,tvbnow,bttvb
鮮蠔仔或蠔豉適量
. y R% K2 c# F& N! ?# l公仔箱論壇
熟薏米一
/ V1 z3 v% U+ R* c! Mtvb now,tvbnow,bttvb
生薑五片
) t/ y" |# J. j- O8 ^
陳皮三角
# w' M7 m2 P. K1 B) _$ @0 S* t- P
粳米(白米)適量
% J- G+ L5 Z/ u& ?5 x
tvb now,tvbnow,bttvb. D3 y: b$ [6 E R. [! |$ b U& B
製法: 1.先將新鮮蠔仔出水或用蠔豉;把鵪鶉去肉臟,洗淨切件用醬油醃製。
, y# A/ g* _. y R, H( C- `- m( i
2.用適量清水,把全部材料放下,以文火煲二至三小時成粥狀,加少許鹽調味即成。
作者:
MagicAndy
時間:
2007-4-18 07:01 AM
講起鵪鶉真係好耐無食過,不過而家都幾難買到
歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/)
Powered by Discuz! 7.0.0