標題: Aston Martin雙雄登場 [打印本頁]

作者: nt1972    時間: 2009-9-8 08:01 AM     標題: Aston Martin雙雄登場

最近收到風, Aston Martin旗下兩款全新車剛到埗,分別係 V12 Vantage同埋 DBS Volante。兩部車都沿用兄弟班 DB9嘅 6.0公升 V12引擎再加以改良調節而成。

V12 Vantage入門專屬
AstonMartin將 V8 Vantage定位為入門車款,但換成 V12引擎成為 V12 Vantage之後,馬力狂飆達 510匹,扭力更高達570Nm,起步加速至 100公里都只係 4.2秒,極速更達 305km/h。前輪採用 398mm六活塞陶瓷碳纖維煞車碟,後輪亦採用360mm陶瓷煞車碟,加埋前後獨立雙 A臂懸掛、高剛性彈簧、全新減震筒及防傾桿,可以想像得到, V12Vantage究竟有幾兇悍。聽講廠方暫時以 1,000部為生產目標。

DBS Volante華麗開篷       

DBS Volante

DBS係屬旗艦車系,呢部全新開篷 DBS Volante引擎搭配及性能一如 V12 Vantage,最大分別係座位比前者多兩個,屬2+2跑車款。車速只要唔高於 48km/h,電軟篷就可於 14秒內完成開或合,夠晒型!最巴閉係軟頂入面有Thinsulate特殊物質,隔音效果高,以確保高速疾走時都能保持車廂寧靜。有篷唔開就真係嘥,更何況 DBSVolante開咗篷後形態超靚,有線條兼有動感,充份展現英式貴族氣派。

V12 Vantage

作者: alltecw    時間: 2009-9-8 10:34 AM

good car!!!
作者: Hayms    時間: 2009-9-8 05:53 PM

nice car.
作者: achord5    時間: 2009-9-11 12:47 PM

我唔加入精华我都唔係人!!!
作者: mksan    時間: 2009-9-11 12:53 PM

nice ,thank
作者: Hayms    時間: 2009-9-14 04:13 AM

V 8 for beginner! my God!
作者: bupabupa    時間: 2009-9-15 02:46 PM

真的很漂亮!不怪得连james bond也驾啦~

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0