標題: [問題] 架車震曬, 打炮, 無力. [打印本頁]

作者: kaihoc    時間: 2009-7-22 07:13 PM     標題: 架車震曬, 打炮, 無力.

是三菱 Magna  (澳洲)

Engine 是 2.6L 的.

是行化油器的.

有少少打炮, 比油比到底震而唔去.

check過4個火咀線有點火.

轉數有少少唔係咁定, 高高低低咁...

是否漏真空??
作者: carwing    時間: 2009-7-22 08:25 PM

先check PCV
可能化油器慢漏電油
打開風鼓向裡面望下,睇下有無滴油
作者: kaihoc    時間: 2009-7-22 09:17 PM

2# carwing

係咪用口吹?
作者: carwing    時間: 2009-7-22 09:26 PM

2# carwing

係咪用口吹?
kaihoc 發表於 2009-7-22 09:17 PM
咁平嘅野吹乜鬼換左佢啦
作者: kaihoc    時間: 2009-7-22 09:35 PM

4# carwing

唔係呀...
唔想洗錢落去..

如果係壞其他勁野..唔鬼整...
作者: kaihoc    時間: 2009-7-22 09:38 PM

化油見唔到有滴油.

但滴油唔會搞到無力的吧..
佢無噴黑煙.
作者: carwing    時間: 2009-7-22 10:42 PM

睇滴油有幾大,大就會有黑煙,細就無黑煙

話時話,你唔會老猫燒鬚,原來係火咀同火咀掛火咀會因燒偈油而好快出現問題
作者: kaihoc    時間: 2009-7-22 11:28 PM

PCV Valve check左無事呀.
一面過到一面過唔到.

火咀係換左新..Engine run過下咁啦. 但呢架車唔似有燒機油.
會唔會係分火蓋/火咀線? 佢係有點火, d火會唔會唔靚?

又會唔會係timing問題?

D 化油車...考起我呀...

其實d "小" 真空管漏, 係未會影響到咁勁 (比大油震曬唔去) ?
作者: carwing    時間: 2009-7-23 12:54 AM

樣樣都有可能,分火蓋,老鼠仔及火咀線必須行先,make sure佢地無事先跟其它野,好多時係老鼠仔出事

睇唔到架車都好難講
真空喉仔漏氣應該唔關事
吸必打車係會有好多可能性,包括加速提快火位系統
作者: kaihoc    時間: 2009-7-23 01:45 PM

我認真地check多次了.

怠速時.
第4缸點火有d怪. 佢好似係有少少跳. 快快慢咁. 我唔肯定佢係咪有少少miss. 但總之怪.
其他三個都正常及平均.

似係佢呀可?

咁呢個情況, 係cap/線/老鼠仔/成日分火本身問題多???
作者: kaihoc    時間: 2009-7-23 11:01 PM

力量方面ok左. 換左分火蓋..成功..

但轉數仲係跳. 呢個有咩好提議?
作者: carwing    時間: 2009-7-24 01:07 AM

我認真地check多次了.

怠速時.
第4缸點火有d怪. 佢好似係有少少跳. 快快慢咁. 我唔肯定佢係咪有少少miss. 但總之怪.
其他三個都正常及平均.

似係佢呀可?

咁呢個情況, 係cap/線/老鼠仔/成日分火本身問題多??? ...
kaihoc 發表於 2009-7-23 01:45 PM
似係線同蓋
你都成功左我先睇到

跳方面有可能係吸必打問題
影響不大的話,不如唔好搞佢
作者: kaihoc    時間: 2009-7-24 01:45 AM

個跳..可能係一個叫 idle compensator components 的東西..唔知中文是什麼.
大約同現時的凍車提快差不多.

個情況係咁的..咁啱無端端, 就係啱啱換好個分火蓋時..個thermo fan switch又壞, 風扇長著...
搞到我唔可以等佢熱左車睇 \ " /
聽日去劏房執個二手Fan Switch 換左先...

其實嗰個 idle compensator components 好煩的...我見前幾代都係成個整好曬, 直接感覺溫度而控制入風補償..

但而家我整呢代...係有條真空喉, 駁去入風焦上一個叫 Thermo Control Valve (以溫度控制真空開關)..再出番尼先駁去個 idle compensator components ...
但煩就煩在我見佢d vacuum hose crack左..太舊...諗住換..點知一拉..個喉頭斷左...%^#$%@#%$@#

找雜廠搵唔到..原廠話無再有. 無造了 \ " / 93 年車啫...

我而家甲硬block左條vacuum hose先..

但又壞左Fan Sesnor..試唔到 \ " /
作者: carwing    時間: 2009-7-24 07:23 AM

個跳..可能係一個叫 idle compensator components 的東西..唔知中文是什麼.
大約同現時的凍車提快差不多.

個情況係咁的..咁啱無端端, 就係啱啱換好個分火蓋時..個thermo fan switch又壞, 風扇長著...
搞到我唔可以 ...
kaihoc 發表於 2009-7-24 01:45 AM
聯想唔到乜野黎
作者: s30wrt    時間: 2009-7-24 08:36 AM

wow... all the terms in chinese only can understand some.... I really shd start hanging around here to learn all of them
作者: carwing    時間: 2009-7-24 09:03 AM

wow... all the terms in chinese only can understand some.... I really shd start hanging around here to learn all of them
s30wrt 發表於 2009-7-24 08:36 AM
唔明可以問
作者: kaihoc    時間: 2009-7-24 10:10 AM

我諗我要scan本書d圖你睇..
作者: carwing    時間: 2009-7-24 11:54 AM

哈哈我要多D時間先可以尋回昔日記憶

你個水膽附近有無個水溫製係插著幾條風喉仔嫁?
作者: s30wrt    時間: 2009-7-24 12:52 PM

我諗我要scan本書d圖你睇..
kaihoc 發表於 2009-7-24 10:10 AM
wow have to scan from a book... take a pic is much faster
作者: kaihoc    時間: 2009-7-25 09:29 PM

好煩..
個問題又尼番..
我換左個新 Cap, 執左套二手線 (喺第二架車度無事), 同二手 coil  (喺第二架車度無事)..
用支timing light check..佢地點火有d跳, 有一二下無點...

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個分火入面..
作者: s30wrt    時間: 2009-7-25 10:21 PM

好煩..
個問題又尼番..
我換左個新 Cap, 執左套二手線 (喺第二架車度無事), 同二手 coil  (喺第二架車度無事)..
用支timing light check..佢地點火有d跳, 有一二下無點...

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個 ...
kaihoc 發表於 2009-7-25 09:29 PM
wow... same problem again....
it maybe bad contact in the coil
check your wires & connections again
or try mix and match all your ignition parts maybe will help... you never know
作者: carwing    時間: 2009-7-26 06:18 AM

好煩..
個問題又尼番..

會唔會係個coil 既訊號有問題? 咁即係..個 ...
kaihoc 發表於 2009-7-25 09:29 PM
你有無換老鼠仔
我試過熱車後出現問題
原來係隻老鼠出事

又可以拆開分火蓋
用手左右轉下隻老鼠,睇下個提快有無事
如果個提快條彈弓斷左就會搞到火位時快時慢

又有可能係吸必打塞,還有無專洗吸必打的噴濟賣,有就買支洗下個吸
作者: kaihoc    時間: 2009-7-26 10:14 AM

左右轉下隻老鼠, 但點先算壞?
作者: carwing    時間: 2009-7-26 11:31 AM

左右轉下隻老鼠, 但點先算壞?
kaihoc 發表於 2009-7-26 10:14 AM
應該唔洗用力都郁到就係壞
個分火係唔係有風喉仔插著?一條還是兩條?
作者: kaihoc    時間: 2009-7-26 07:58 PM

咁應該無壞. 我推佢佢會彈番轉頭的.

係呀, 有二條. 我唔明點解係二條.
作者: kaihoc    時間: 2009-7-26 08:00 PM

火咀我拆左出尼睇 (新換的).
白曬囉...
作者: carwing    時間: 2009-7-26 09:24 PM

火咀我拆左出尼睇 (新換的).
白曬囉...
kaihoc 發表於 2009-7-26 08:00 PM
應該係低轉及高轉吧,唔sure要睇過
4隻一樣?
作者: kaihoc    時間: 2009-7-26 10:59 PM

但低轉唔係應該用番本來嗰個嗎? 佢咪仲要分二個stage...3000轉同5000轉...?!

4隻一樣呀. 睇過書仔話Too Hot.  話可以係油氣比太低, 漏真空, 太早點火...

但睇尼係漏真空機會最大, 其實漏真空應該自然會搞到油氣比太低, 漏真空搞到化油器嗰度吸唔夠電油..

太早點火問題應該唔會...Check過.

而家check到4個火咀點火唔足, 時有時無. 而coil 去分火部份都算ok.

基本上我搵到邊到漏真空..我聽到si si 聲. 而家搞掂左..
個轉數跳動已經細好多, 但係就高轉會好似之前咁震住唔去..無力咁.
D波會死火..但怠轉還可以..
我個friend之前架3.0 Magna問差唔多..最後佢換左分火蓋搞掂左..
但我已經換左分火蓋.. 都係咁 (佢正常過一個晚上的)...

我估會唔會係因為我未fix漏真空前..kill左4隻火咀..搞到fix左後都唔得?!
明天換過4枝火咀同Fuel Filter試試好嗎?
作者: carwing    時間: 2009-7-26 11:10 PM

你有無抽真空泵?有就試下個分火索拍有無事,無就有口吸,試下個索拍有無穿

如果其中一個盤跳電有問題的話,4隻火咀唔會一樣顏色,而且4隻都偏白,其中原因可能係太新,時間不夠長,如果油多的話就一定轉黑色

試生氣喉漏氣可以噴上WD40試,千萬小心火咀線及有電過的地方,太接近的話就唔好噴,如果就其它風喉的話可以用尖咀鉗鉗實條風喉阻塞空氣流過,這是其中一個方法

火咀唔關事,應該唔洗再換,電油格可以一試,吸必打車有油池,電油格塞都唔會馬上反影到出黎
作者: kaihoc    時間: 2009-7-26 11:23 PM

係咪理論上, 如果無穿的話, 係吸唔到, 穿左係會無限吸?
而家變左4個都有跳...
作者: ckleu    時間: 2009-7-26 11:44 PM

我有同樣問題,前一排重死左. check 咗係油boi有問題.
作者: ckleu    時間: 2009-7-26 11:48 PM

其實澳洲個廠當年生產d magna 全部都有問題. 果間廠都收咗皮LA
作者: carwing    時間: 2009-7-27 02:42 AM

係咪理論上, 如果無穿的話, 係吸唔到, 穿左係會無限吸?
而家變左4個都有跳...
kaihoc 發表於 2009-7-26 11:23 PM

作者: carwing    時間: 2009-7-27 02:42 AM

其實副偈係點嘅樣我都未見過
作者: kaihoc    時間: 2009-7-27 11:03 AM

好煩呀..
換曬啦都唔得...
我噴左WD40去生氣喉, 唔得..無改善..
用尖咀鉗鉗實, 一條一條地鉗...好似無乜分別..
coil 我再換多次 (同另一架車掉換, 佢用我呢個都無事), 都唔得...
但最恐怖係佢正常過一陣, 剛換完分火蓋時....
但個分火蓋, 比另一架車用又係無問題..
作者: kaihoc    時間: 2009-7-27 11:24 AM

35# kaihoc

油boi係乜?

副偈你見過的..我之前喺另一個forum放過既呢.

你仲好似話呢個engine d問題多到抽筋.
作者: carwing    時間: 2009-7-27 11:50 AM

好煩呀..
換曬啦都唔得...
我噴左WD40去生氣喉, 唔得..無改善..
用尖咀鉗鉗實, 一條一條地鉗...好似無乜分別..
coil 我再換多次 (同另一架車掉換, 佢用我呢個都無事), 都唔得...
但最恐怖係佢正常過一陣, 剛換完分火 ...
kaihoc 發表於 2009-7-27 11:03 AM
O sorry
我意思係噴在外面試漏,無講清楚
作者: carwing    時間: 2009-7-27 11:54 AM

會唔會係熱風蛙佬長開?
紅圈
作者: carwing    時間: 2009-7-27 11:58 AM

個吸必打個油池有無玻璃仔睇到油level?
有就留意下
如果加速至3000轉時個level會唔會跌低
會跌低的話就可能係油泵流量不足

PS:我估佢是指油pump
作者: kaihoc    時間: 2009-7-27 12:36 PM

熱風蛙佬長開會有咁既問題嗎?
作者: kaihoc    時間: 2009-7-27 12:53 PM

睇左, 無長開呀~

不過我懷疑...會唔會真係電油pump..
作者: carwing    時間: 2009-7-27 10:37 PM

熱風蛙佬長開會有咁既問題嗎?
kaihoc 發表於 2009-7-27 12:36 PM
熱車行勁熱的熱風會搞到架車無晒力,又好Q大食

睇唔到架車好難估
作者: kaihoc    時間: 2009-7-27 10:41 PM

我有 check電油壓set 野, 呢個情況有無用?
作者: jjxixi    時間: 2009-7-28 01:04 AM

要调正时了。
作者: kaihoc    時間: 2009-7-28 02:30 AM

调正时應該唔會解決個轉數唔定問題吧?!
以我經驗, 如果正時太快, 比大油會engine pinning, 但唔會震.
如果正時太慢, 比大油會無力唔去, 轉數唔識變高, 但都唔會震.

但我係震住唔去..
作者: carwing    時間: 2009-7-28 10:02 AM

我有 check電油壓set 野, 呢個情況有無用?
kaihoc 發表於 2009-7-27 10:41 PM
你架車行電泵還是機械泵?
作者: egrplus    時間: 2009-7-28 01:31 PM

just replace the whole carburetor.
作者: kaihoc    時間: 2009-7-28 05:37 PM

電泵呢!
作者: carwing    時間: 2009-7-28 09:27 PM

電泵呢!
kaihoc 發表於 2009-7-28 05:37 PM
行電嘅好小有事
流量夠已經無乜問題
就算有問題都要行晒油池裡面的油才會有問題的

你依加基本上都測晒所有野,除左egr

egr都無事的話就要大修個吸必打
問下有無repair kit賣
作者: kaihoc    時間: 2009-7-29 12:40 AM

49# carwing

有...已經問定左.. AU$60-70 蚊..啫..
EGR 如何可以試到?
作者: carwing    時間: 2009-7-29 01:02 AM

拆左個egr出黎之後會見到2個窿
1個出死氣,小心熱
1個吸生氣
封左吸生氣嘅窿,(要用堅D嘅野,小心被吸入去)著車試
死氣就唔洗理佢…係比較大聲而已
作者: kaihoc    時間: 2009-7-29 01:05 AM

然後睇下佢變唔變正常?
作者: carwing    時間: 2009-7-29 01:06 AM

然後睇下佢變唔變正常?
kaihoc 發表於 2009-7-29 01:05 AM
yes
作者: kaihoc    時間: 2009-7-31 09:10 PM

53# carwing

我最後放棄左..
就咁平d賣番出去...講到明有問題

XDXD
作者: carwing    時間: 2009-7-31 09:19 PM

咁都有人買?
還想叫你睇下個發圍拍有無油射出黎潻
作者: kaihoc    時間: 2009-8-1 01:32 PM

整到好唔開心...呢架野 = =
作者: carwing    時間: 2009-8-1 08:40 PM

算啦
人生總會遇到難解決的問題的
作者: kaihoc    時間: 2009-8-1 09:29 PM

明明整好左可以賣貴成千蚊, 不過真係失左個興趣 = =
作者: carwing    時間: 2009-8-2 01:43 AM

因為舊所以無興趣?
作者: kaihoc    時間: 2009-8-3 02:41 AM

我一路執d車番尼整...然後賣..
搞左佢太耐..無嗰種一路尼一路走咁既feel..一路停住喺度..唔高興...

所以賣左佢...而家買左另一架..
suzuki swift..
作者: carwing    時間: 2009-8-3 09:22 AM

我一路執d車番尼整...然後賣..
搞左佢太耐..無嗰種一路尼一路走咁既feel..一路停住喺度..唔高興...

所以賣左佢...而家買左另一架..
suzuki swift..
kaihoc 發表於 2009-8-3 02:41 AM
辣椒仔
作者: livita    時間: 2009-9-12 08:35 PM

查看點火是否有问题。。。
。。。 拿出来洗洗點火头再按上/买新的。。。
就没事了
作者: ymen70    時間: 2009-12-4 01:37 AM

maybe some rubber tube is leaking air,and also check the timing , what petro u use ? ron97?
作者: livita    時間: 2010-11-7 09:53 AM

goog

作者: 秋天院子    時間: 2010-11-12 06:00 AM     標題: 彩票双色球预测

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0