標題: [問題] 飲多啲水可以幫助排便? [打印本頁]

作者: ecumenic    時間: 2018-5-5 03:55 PM     標題: 飲多啲水可以幫助排便?

好奇一問 有冇人都有腸胃唔暢順嘅問題?
& H% S( P$ A. a+ oTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。如果我飲多啲水 對通腸胃有冇用?
7 n& h4 ^2 J: B3 E# jTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我平時係一直飲水TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 o4 T; J3 y  T% E" Y  k
但係都飲唔到幾% b6 B, q9 D& J) |: i  {
大多數都係飲其他嘢飲
' t1 y6 H# l0 s. O依幾日因為便秘屙唔出
: c3 L* r4 P2 [+ U2 K5.39.217.76所以諗緊係唔係因為我飲水太少TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  R6 M; \: B9 i3 i' e
考慮緊其他嘢飲就少飲啲
: {1 u6 |4 b7 P/ J& Q然後飲返多啲水,睇下會唔會好啲5.39.217.76" v/ ~: ]- v( i: U6 C
都想知道有冇人都係因為飲返多左水,之後腸胃變得順暢左?
作者: soforlee    時間: 2018-5-6 12:02 PM

對你的問題不會有一個單一的答案,但整體健康是幫助的關鍵。 一般水,高纖維飲食,定期鍛煉身體會有所幫助。 只要你的便秘不是由任何疾病造成的.
作者: disnoie    時間: 2018-5-6 06:49 PM

飲水對我嚟講有時有用有時冇用: r' }/ |' y/ a, H" K% Y2 `
但你可以試下朝早起身5.39.217.761 v3 A! S! ^: x# j2 O8 E
先飲500cc嘅温水+ O. B7 G" t1 J$ ]% e
我之前有試過朝早起身咁飲,跟住就開始去到廁所啦
+ v$ N0 M# G) h" t, i6 i( \TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但唔係次次都得
作者: relieved    時間: 2018-5-7 03:03 PM

如果你排便唔係咁順暢嘅話3 p' p8 P- p3 M5 a; n( W
除左飲多啲水之外
* E7 ~: Z- f6 ^! gTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。仲可以試下做運動4 z8 L4 r1 M$ L+ z  [/ N% O* j
偶爾去跑下步都得㗎
& D" g2 w4 P: S0 J. vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。咁樣可以令腸胃都跟住蠕動8 q" @% ~5 M. J8 |
然後食返啲青菜水果TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, @; D! @1 H, u
青菜水果入面含有啲幫助消化嘅膳食纖維5.39.217.768 \% E, r$ a# _6 x
而我個人就比較中意食火龍果嘅TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- p$ v8 O9 p/ N4 N
之前屙唔屎嘅時候
* |) V$ r% ^% i" w+ W" f% M5.39.217.76大概一日會食差唔多一個火龍果左右
) Y$ f# G( e* A- aTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。咁樣真係有幫助到我排便嘅tvb now,tvbnow,bttvb* E- V4 T" {* @
之前試過次次食夠一至兩日就可以順利去到廁所啦TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ [' L4 i2 V3 _3 F: y
火龍果入面有我講嘅膳食纖維TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ X7 g8 G( G. @0 H$ q
對腸胃嘅消化好有幫助公仔箱論壇- M; u3 @# O" M* o. e! E
而且我都固定去買King Ping嘅火龍果
& {4 S/ O/ y! ~- _公仔箱論壇如果你想食甜啲嘅就直接買紅肉5.39.217.768 a- s. ~1 @' Z) j0 {9 ^0 j1 x) ^
如果你怕肥嘅話可以買白肉嚟食
; A; g( U  C# X" `7 G6 v: `5.39.217.76尤其你便秘個排  我建議食白肉會好啲
% g: p% K* f3 U* P! {( A! f3 U因為白肉入面嘅纖維會比較多' ?8 E+ A' ^7 f9 f$ a/ J' _
可以試睇下佢~~~
作者: popolis    時間: 2018-5-7 04:31 PM

我覺得依啲係睇你個人嘅體質5.39.217.76. j3 m7 ^% r9 B% f9 q
# i. T+ l. l. F5 }4 `5 K# `" O
我日日都會飲水
3 k7 E$ I, d' }) c8 p( m- _7 @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ ~. e' `! d; `+ ]
但都仲係會遇到便秘嘅問題
* u- m1 }% n% A6 f3 ?tvb now,tvbnow,bttvb) T, b; m- u6 Y5 {; ^
反而有時候飲返杯咖啡 就冇事TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( G" V$ j4 [6 s4 S& x( n

: L; w4 p/ h* d9 C! V4 U0 r8 x我認為依個問題真係好難講
作者: ecumenic    時間: 2018-5-7 09:58 PM

火龍果有冇咁好啊?!tvb now,tvbnow,bttvb3 D' q2 I; W! i. H! `- E. I( Y
利申我真係好少食
# o' }2 F2 Z1 \% u  @  PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但係你講到佢又有分紅肉同白肉
% d3 t& v0 i4 |! _/ N6 A3 wtvb now,tvbnow,bttvb咁如果我要去買嘅話
* ~0 }7 Q% K4 P0 C' c要點樣先分別到? 求教學
作者: relieved    時間: 2018-5-8 06:45 AM

如果唔識分嘅話,直接問就得㗎啦5.39.217.762 i. V$ _  q* w- J2 Q
叫佢幫你揀出你想要嘅TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 X. \; m4 E- y2 Z4 i
我覺得咁樣比較保險
1 C, S0 t( T8 S9 x4 ~  h' d0 o1 S# X平時去買唔理紅肉白肉我都照買

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0