標題: [問題] 飲多啲水可以幫助排便? [打印本頁]

作者: ecumenic    時間: 2018-5-5 03:55 PM     標題: 飲多啲水可以幫助排便?

好奇一問 有冇人都有腸胃唔暢順嘅問題?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. B) D' O) p3 ?; U- \" n1 g2 {
如果我飲多啲水 對通腸胃有冇用?
: A3 O  a3 K$ n5.39.217.76我平時係一直飲水tvb now,tvbnow,bttvb6 e* j3 b1 `$ v. o: O, T9 x, m  {
但係都飲唔到幾公仔箱論壇. u) F) W: K$ x
大多數都係飲其他嘢飲
& {$ {5 p1 w: U, r* Z) e' e依幾日因為便秘屙唔出
1 A1 U9 ~4 t& p4 ~. B公仔箱論壇所以諗緊係唔係因為我飲水太少
) C3 w/ \( _( E+ @& E. _3 p% Y公仔箱論壇考慮緊其他嘢飲就少飲啲5.39.217.76: O" j! ]: n+ q3 s9 j! b9 V
然後飲返多啲水,睇下會唔會好啲TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! ]( |! Q. l6 W  C9 l
都想知道有冇人都係因為飲返多左水,之後腸胃變得順暢左?
作者: soforlee    時間: 2018-5-6 12:02 PM

對你的問題不會有一個單一的答案,但整體健康是幫助的關鍵。 一般水,高纖維飲食,定期鍛煉身體會有所幫助。 只要你的便秘不是由任何疾病造成的.
作者: disnoie    時間: 2018-5-6 06:49 PM

飲水對我嚟講有時有用有時冇用
. c! @* Q! D5 }+ N5.39.217.76但你可以試下朝早起身
/ S/ o  ?, z% F+ y; M; e1 m先飲500cc嘅温水
0 A* |0 D' _$ [7 k; w: F7 h公仔箱論壇我之前有試過朝早起身咁飲,跟住就開始去到廁所啦
2 N; {7 v* C( |/ RTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。但唔係次次都得
作者: relieved    時間: 2018-5-7 03:03 PM

如果你排便唔係咁順暢嘅話
$ H$ v( ]% z, v* O9 `除左飲多啲水之外
  M& a4 e' j0 `% Q- A+ c仲可以試下做運動5.39.217.76! n* l6 |# C0 d  o" N! ]
偶爾去跑下步都得㗎, s9 s9 a. p% @" i( Y' ~$ V
咁樣可以令腸胃都跟住蠕動
* H: ^; B! G4 v然後食返啲青菜水果tvb now,tvbnow,bttvb$ o/ q2 a7 K: F( x8 n
青菜水果入面含有啲幫助消化嘅膳食纖維公仔箱論壇! V- x8 O& U. F2 I* ^" F
而我個人就比較中意食火龍果嘅
: ?: O& ?6 w" w8 h- t0 d之前屙唔屎嘅時候TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。4 v3 v, y' [' W6 ~7 u- q  |: K
大概一日會食差唔多一個火龍果左右
9 d5 Q% E; r: r# U6 b  o6 ktvb now,tvbnow,bttvb咁樣真係有幫助到我排便嘅
9 R) C- o1 M) |( ATVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。之前試過次次食夠一至兩日就可以順利去到廁所啦5.39.217.766 O2 K" @* }' \( j  q7 z! V5 r2 n
火龍果入面有我講嘅膳食纖維公仔箱論壇' \7 }+ i2 f, ]& q, L
對腸胃嘅消化好有幫助5.39.217.76, A5 G( t& p6 m
而且我都固定去買King Ping嘅火龍果
6 u; l! B- ^. f. {& ^5 h5.39.217.76如果你想食甜啲嘅就直接買紅肉
, p0 ~& T+ O+ L2 ~tvb now,tvbnow,bttvb如果你怕肥嘅話可以買白肉嚟食
; e8 r3 L% f8 R  e: Q' S$ [尤其你便秘個排  我建議食白肉會好啲
) A, |0 L9 G& r5 m. B9 ^5.39.217.76因為白肉入面嘅纖維會比較多
" }1 D3 S) }4 ~# _6 v公仔箱論壇可以試睇下佢~~~
作者: popolis    時間: 2018-5-7 04:31 PM

我覺得依啲係睇你個人嘅體質公仔箱論壇1 W, p5 p- N- R8 Y) r! d

1 H& L# D7 X/ y* j7 c" h% n! e公仔箱論壇我日日都會飲水3 i( j+ Z1 p; E. T4 _. t/ z, U

0 ~$ I- E+ N/ N5 p" wtvb now,tvbnow,bttvb但都仲係會遇到便秘嘅問題5.39.217.76* m8 j! O4 P5 P  U' R4 X
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。' Y, x& T+ h5 R
反而有時候飲返杯咖啡 就冇事
' o) }, W, |: i6 k! xTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! z6 G* `4 N& V1 j1 ]
我認為依個問題真係好難講
作者: ecumenic    時間: 2018-5-7 09:58 PM

火龍果有冇咁好啊?!公仔箱論壇) y' Q" L2 R& I# _# _" S8 n7 Y4 l* [
利申我真係好少食4 o: V7 B  m0 o0 _
但係你講到佢又有分紅肉同白肉公仔箱論壇. H5 q( C* i2 f' z+ f: E4 [
咁如果我要去買嘅話$ a- j' G' j. d" Z
要點樣先分別到? 求教學
作者: relieved    時間: 2018-5-8 06:45 AM

如果唔識分嘅話,直接問就得㗎啦
" b' ^- Q, T: B, Z+ g0 p叫佢幫你揀出你想要嘅8 x  c$ O$ @' ~; p$ l) E7 w9 \
我覺得咁樣比較保險0 y1 P) ^' o9 W2 n3 U/ j
平時去買唔理紅肉白肉我都照買

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0