標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀.. [打印本頁]

作者: nitz    時間: 2008-6-5 11:29 AM     標題: ~"~ 忍左好耐,想問問大家......."悼"呢個字您地點讀..

~"~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 e+ t3 I. R& k/ I# X
成日聽新聞報道員讀悼念 (讀左掉念)tvb now,tvbnow,bttvb# E# X0 I0 o# t
我覺得好硬耳tvb now,tvbnow,bttvb7 P* @( q  ]/ g/ o- Z
因為我好記得form 5果陣讀一課書叫<也許>5 `! h- T8 F: @- T' H
我個中文miss話係讀"渡"音
1 O; i3 B9 f/ E* {& Q+ Y, cTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。而我係打廣東拼音輸入法o既
6 u5 j0 h  d8 @7 @TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。"悼"呢個字係打"do"出左黎....
/ N- o0 _; F$ G* v: D4 S- x0 V4 q您地係讀咩音o既呢??
作者: 凍檸樂    時間: 2008-6-5 11:41 AM

以前讀"掉"字音..
4 E* ?( n9 ~9 B- j3 O# V2 l9 _
! A# {, d( [. ^9 ^! o; j5.39.217.76不過D電視新聞都係讀"渡"....
  \8 h. V5 ?/ @. ?: l, ytvb now,tvbnow,bttvb$ T4 C* S- o7 X# Y
D正音正字好麻煩:onion03:
作者: jerky    時間: 2008-6-5 01:22 PM

[渡] ...肯定係發呢個音!! 無可能有任何異議!!!
作者: elsecheng    時間: 2008-6-5 02:25 PM

肯定 "渡"
作者: b_lyh    時間: 2008-6-5 02:26 PM     標題: 回復 #1 nitz 的帖子

nitz 你用緊嘅應該應該香港拼音 dou
/ D) W3 @; o3 l3 k9 {! j' N& ?1 D漢語拼音 喺 dao 即國語 粵語 同 度 360度 攝氏度 讀音一樣tvb now,tvbnow,bttvb/ r+ N5 w. M5 m
若然有人覺得我有錯 可以幫我更正
作者: nitz    時間: 2008-6-5 04:30 PM

咪係lor
. {; g' C9 k4 Q9 P2 @都唔明點解睇新聞成日聽到d人讀"掉"
7 g" z& {/ p# T1 ?  v) iTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。ding.... 果d唔係大學生新聞系o既咩?
作者: machi2002    時間: 2008-6-5 06:33 PM

絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
作者: manki052    時間: 2008-6-5 08:10 PM

我係讀"渡"音,,5.39.217.76! Q; ^# C) C7 c/ t1 l
可能d新聞報道員睇錯字掛,,
- F3 L8 l" K* }" Y# ~1 N' `公仔箱論壇將''悼''睇錯做''掉''~
作者: tempersitu    時間: 2008-6-6 01:24 AM

係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
作者: eesilver    時間: 2008-6-6 08:26 AM

應該系[渡]音,不過有可能系倆隔音都可以 :onion14:
作者: nahaka    時間: 2008-6-6 08:32 AM

我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
作者: zst    時間: 2008-6-6 09:26 AM

應該係"渡" (dou) 音, 正字正確, 呵呵
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:39 AM

原帖由 tempersitu 於 2008-6-6 01:24 AM 發表 tvb now,tvbnow,bttvb7 A$ K9 `( O6 s* P
係读[渡].边个台新闻咁搞笑?
5.39.217.769 T# U3 f6 Y, [1 Z- b! i' e6 Y& C
原帖由 machi2002 於 2008-6-5 06:33 PM 發表
/ e- V- N/ I$ s. f; N9 B. t' `: Atvb now,tvbnow,bttvb絕對係音『道』,好多人都讀啱,請問樓主睇邊個台嘅新聞?:onion31:
tvb now,tvbnow,bttvb  Y% `4 B& e5 S% B: Q& h) I
TVB :024:
作者: nitz    時間: 2008-6-6 11:41 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-6 08:32 AM 發表
! P9 j2 Z" ~6 S' Ttvb now,tvbnow,bttvb我今日先知原来仲有香港拼音输入法。。:onion14: 。。。
6 E) O& s5 ]3 X* Bhaha 有左好耐la......
) K  s4 W- c, C, H. R5.39.217.76我都用左好耐
# _' J4 f5 k& }5 K+ ^* S9 M又可以練英文打字9 ^0 |+ }# O% ?5 {( d
我同森大哥一樣) g2 d7 f: z, s# Y
覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
作者: megamax    時間: 2008-6-7 06:35 AM

definitely 渡
作者: 那片綠    時間: 2008-6-7 09:29 AM

原帖由 nitz 於 2008-6-6 11:41 AM 發表
- ^/ K4 q2 [# X公仔箱論壇
5 f; P1 V9 L6 `" M公仔箱論壇haha 有左好耐la......tvb now,tvbnow,bttvb- W: ]! I( h* D) U% U  j' W& P
我都用左好耐
( L: C- n* a3 W. l3 }9 v$ O/ x4 {又可以練英文打字TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。3 u+ Y- R$ q: ^7 Y6 o7 d
我同森大哥一樣
3 V% S/ Y1 e* l# Q0 ~) q公仔箱論壇覺得要特登學打一種輸入法(倉/速)係好on居 =.=
! M( o$ `$ p: q" ~- `

3 ]! u( V8 Y# }- g( c, M$ L2 \4 R公仔箱論壇好似真係未聽過講[掉]音的wor...- Y6 o+ @4 X: ?  ]
8 q3 U" M9 _8 j3 g
一直讀[渡]...
- |. z: B* J" z* ?  Y& c- z9 F) _$ \/ @
6 ?  ~2 M3 h) s# H. m9 ntvb now,tvbnow,bttvb大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添...
作者: howieva    時間: 2008-6-7 09:47 AM

dou……
% a, s5 [8 O; z. P8 Ktvb now,tvbnow,bttvb不過輸入既時候讀“dao”噶……國語……daonian=悼念
作者: nahaka    時間: 2008-6-8 09:35 AM

=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
作者: kam101    時間: 2008-6-9 08:25 AM

兩個都錯,應該係dao......記住啦
作者: cnkkenneth    時間: 2008-6-9 08:45 PM

上面o個個咁似粗口發音
作者: akina86    時間: 2008-6-10 06:19 PM

乜唔係讀 “渡” 咩??? TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ z0 ]2 M/ {/ K! p7 E3 C
我打中文用廣東拼音的, P$ h# g5 |: F1 T' X; M
好肯定個"悼"字同個"渡"字係一樣打法ga bor... =P
作者: joe_devil    時間: 2008-6-11 12:21 PM

點會新聞讀掉"架,不嬲都讀渡"架啦......:onion18:
作者: chrismiriam    時間: 2008-6-13 07:35 AM

不如写blog 问下 之前系 无记做 噶 朱fun e 啊 ~~
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:05 AM

原帖由 nahaka 於 2008-6-8 09:35 AM 發表
  Y" @, A' U: H1 p=。=。。。打字呢D嘢。。都系要学下及。。学国语拼音啦。。仲好。顺便学埋国语。:onion05:
# X* g7 j* Y" ]" ihahatvb now,tvbnow,bttvb  B  _5 }( K$ C. H, H! H$ V; u1 [( D5 H
我識講ga wor
作者: nitz    時間: 2008-6-13 11:06 AM

原帖由 那片綠 於 2008-6-7 09:29 AM 發表
  N- g+ b6 Y) [9 j1 ]7 X0 ?$ \公仔箱論壇
, ^& v9 \1 U; s( X/ h% U) GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
% b  T* F& j* ]/ {3 \# l! ?' q- c5.39.217.76好似真係未聽過講[掉]音的wor...0 n( U  r! O4 U
5.39.217.762 N4 H: {8 Y0 H3 {9 o% X
一直讀[渡]...公仔箱論壇9 A' A: ]6 O7 O8 r8 Z  ]6 U  l, r

& Y" p& ?0 C- |大大,可以唔可以共享一份香港拼音輸入法的資料我啊,我也想學下打,但S喇,都唔識拼,唔知學唔學得識添... ...
. {0 w+ W! \+ a) i+ F) |) b; z0 s
您只要search "廣東拼音輸入法, 下載" 就有好多地方有得dl喇 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ [: s2 }0 d3 Q, s
:014:
作者: PRM    時間: 2008-6-15 09:38 PM

http://arts.cuhk.edu.hk/Lexis/Canton/5.39.217.76% T/ {8 y$ A- F
1 @: @# _$ h4 u& U" V
同音字: 道, 導, 幬, 燾, 翿
作者: tommynam    時間: 2008-6-16 12:39 AM

道.........................
作者: beckhamxbj    時間: 2008-6-17 11:34 AM

前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
作者: chi2734    時間: 2008-6-18 04:45 AM

悼 , 道 , 渡,  度,  杜,     都係呢個發音.....
作者: Anthonyran    時間: 2008-6-18 12:05 PM

谢谢分享,希望你继续努力!!
作者: 假書僮    時間: 2008-6-19 07:15 PM

悼=普通話dao 粵語dou發音~道~
作者: 奪命較剪腳    時間: 2008-6-20 02:24 PM

我都聽過電視讀遊說做遊雪..... 忠告讀做忠誥唔係忠谷
作者: nitz    時間: 2008-6-20 05:51 PM

原帖由 beckhamxbj 於 2008-6-17 11:34 AM 發表
! g# m! e; w- K7 Z6 j5 r前面全部错,我可以好负责任咁话你知,呢个字读"悼"
tvb now,tvbnow,bttvb% B( I& D6 c4 }1 x' N+ p+ F/ Q
扯... 講緊個讀音呀...
7 l7 z. I. ~) a: l/ ~  [tvb now,tvbnow,bttvb鬼唔知係悼咩 =.=
作者: ~嘉~    時間: 2010-3-19 01:20 AM

2個都得
作者: heygirlman    時間: 2017-5-5 11:16 PM

你應該聽到嘅系 “弔唁”個“弔” diu

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0