標題: 黑人寫給白人的一封信 [打印本頁]

作者: roy3067    時間: 2008-4-23 08:59 PM     標題: 黑人寫給白人的一封信

黑人寫給白人的一封信
' ~" E4 E  p3 V, F  P7 g公仔箱論壇5.39.217.76( x! h0 E! V0 H" F& `% r
Dear white, something you got to know 親愛的白種人,有幾件事你必須知道。
9 N6 p6 }5 m! f1 Y$ k, p( I
4 f* C: o4 o" e& w; x/ v0 @When I was born, I was black. 當我出生時,我是黑色的TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。( i, v2 N% x: E

; g& C: ], c; ^% M( @! j公仔箱論壇When I grow up, I am black. 我長大了,我是黑色的
% h3 n3 p$ w& w# _" q- S6 Y* [- f) D4 m
When I'm under the sun, I'm black. 我在陽光下,我是黑色的
! v4 [' _3 z9 i& k8 E7 r! |
0 `& L: x& _8 W1 m3 FWhen I'm cold, I'm black. 我寒冷時,我是黑色的
9 t8 L5 V3 Z0 q/ i. l# n, O0 FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5.39.217.765 w1 k: ]: j0 G# F) z
When I'm afraid, I'm black. 我害怕時,我是黑色的公仔箱論壇8 C4 W% r3 g9 x" t$ x* h( Q) e

. A! H* e+ s- t3 L6 Xtvb now,tvbnow,bttvbWhen I'm sick, I'm black. 我生病了,我是黑色的
% t6 u- i& H( e+ FTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
' U, l  b" L$ F4 I" g公仔箱論壇When I die, I'm still black. 當我死了,我仍是黑色的。
  S. n; M6 N' L  s$ R5 _5 D% Z公仔箱論壇
; v4 @% {8 x" Lyou---white people, 你---白種人
2 w( ]# ]( \5 p. s; `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
1 f7 G! `# C/ l& K2 w6 x8 `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。When you were born, you were pink. 當你出生時,你是粉紅色的
% d$ e! O+ E& M+ v- X, ]6 @! |5.39.217.76; K6 ~2 C% Q9 m# G* l6 w
When you grow up, you become white. 你長大了,變成白色的
$ N8 j0 e) v( O& kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。. X$ z$ g( \2 [4 h! F
You're red under the sun. 你在陽光下,你是紅色的
7 u3 I5 V+ R& Q5 yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
2 n* z% j2 \' d: w) YYou're blue when you're cold. 你寒冷時,你是青色的tvb now,tvbnow,bttvb0 z: o; V6 B; j% W
5.39.217.76" F- t4 B* U/ b# U( L' P
You are yellow when you're afraid. 你害怕時,你是黃色的
# M& E5 n$ g: p# [公仔箱論壇
8 r+ Y" X* s' b% d; s# AYou're green when you're sick. 你生病時,你是綠色的
7 \3 J$ N8 Q! a2 P8 x/ A
6 }& q0 x( T" v0 Y/ \, O7 X, a0 stvb now,tvbnow,bttvbYou're gray when you die. 當你死時,你是灰色的tvb now,tvbnow,bttvb4 ^/ e8 M1 Q0 U4 u; I
0 u" x: V! K& `4 z' e3 b/ ]
And you, call me color? 然後你叫我「有色種人」?
作者: lova127    時間: 2008-4-23 11:12 PM

haha.......nice
作者: 型男索女    時間: 2008-4-23 11:49 PM

:onion31: :onion31:
/ p, e* V$ _* W( fTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。好句啊!
作者: roy3067    時間: 2008-4-24 10:17 PM

好東西不能獨享,趣味在於共同分享公仔箱論壇5 D4 E+ A( E4 U: u; H
多謝回貼
作者: EPSOM    時間: 2008-4-24 10:21 PM

唔错。。。I LIKE THAT
作者: roy3067    時間: 2008-4-29 02:40 AM

冇人鍾意我E篇野咩,點解唔回貼講下感受- -":onion03: TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* K: w% J4 A9 x- }$ l$ [5 m+ G
雖然唔係我寫的,但係我好鍾意E篇野公仔箱論壇) B0 n2 h3 s' t1 f* F
嗯...好幽默地講歧視問題,又有D無奈......好正嫁><
作者: yumiko123456    時間: 2008-4-30 01:15 AM

白人係變色人~~祗此而已~~歧視問題?太過敏感~~黑/白朋友我都有!
作者: roy3067    時間: 2008-4-30 08:53 PM

And you, call me color? 然後你叫我「有色種人」?
; K  ]( Y* n: T7 XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
& x+ Z+ _6 |1 V9 rtvb now,tvbnow,bttvb可能你同我對E篇野既睇法唔同掛
9 M. O6 k7 K% B2 `4 BTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。我覺得E篇野佢係想講D白人成人叫D黑人做有色人種
# M: ?: v# A6 ?. W/ G6 K" I8 l4 MTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以作者先會舉例說明白人其實先係"有色人種"
+ [. B" S- A( N3 |+ F$ r8 k公仔箱論壇我(O林)應該係作者有感而發先寫E篇野
% j7 S- z  r2 z, m( y* Z9 m3 G! z仲有,我覺得有白人同黑人既朋友好似同是否有歧視問題無關囉(PS:個人感覺)
4 _# b$ r9 C) e. F* ?4 f& t5.39.217.76就好似牛頓比個蘋果打中個頭,同其他人比蘋果打中個頭,兩者既感受唔一樣
/ ?. I7 e  A3 m5 `( z$ F# T0 _但係你話我太過敏感我就覺得唔係太合適,只係大家感受唔同姐9 E1 E9 U5 b8 ^
就好似我咁,我都唔會話你太過遲鈍啦公仔箱論壇8 d# m# F. a- P9 ]( A
5.39.217.76- M. r- F* `- t, x& N2 b
(只係小小意見,唔好太過在意)
作者: kws443    時間: 2008-5-1 01:43 AM

作者: 静水流    時間: 2008-5-1 12:29 PM

very : ^7 E( h3 ]* ^  d5 a& j3 c& R9 }' S
作者: lovebrid    時間: 2008-5-2 01:41 AM

good point
作者: jamesimon    時間: 2008-5-11 12:22 PM

so great:onion05:

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0