標題: 無線應否腰斬內地劇《西遊記》?歡迎大家討論和投票! [打印本頁]

作者: vdwin1999    時間: 2014-5-6 07:17 AM     標題: 無線應否腰斬內地劇《西遊記》?歡迎大家討論和投票!

本帖最後由 vdwin1999 於 2014-5-17 05:04 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ g& }! O0 b( p) R$ h

+ h. ]* D7 a3 e+ x3 ITVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。$ G% I& K* w) o4 D1 L: v( }( D
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  G; O; F! B+ o; Q4 i
無綫以重金買下內地劇《西遊記》,安排在黃金時段播放,一出街就劣評如潮。
, U% W" x  s) V# X8 ~* E* v觀眾批評該劇粗製濫造、演員演技差,特技粗劣等。首集之後網上已有呼籲罷看之聲,要求無綫腰斬該劇。
$ N5 r' x8 w5 I* s無線被問到會否腰斬《西遊記》,表示不會考慮,未來還會加強宣傳,希望香港觀眾能接受。6 A2 z6 t3 [- z2 Q' E- _

@. z6 f. \- v& z: M/ X有看過該劇的朋友,請投票發表你們的意見。

作者: lhy92725    時間: 2014-5-6 12:28 PM

如果真是甘听民意就好咯
2 z% n0 L1 X. M, `/ u1 E$ c+ p5.39.217.76可惜高层肯定仲有其他考虑6 ^8 c& ~' [6 ?
不过高层一向中意死撑
3 [# D6 N& U1 S6 A# o) k4 K+ [& S9 x' ~tvb now,tvbnow,bttvb(无论边方面嘅高层都一样)
作者: sleepysleeper    時間: 2014-5-6 12:40 PM

本帖最後由 sleepysleeper 於 2014-5-6 12:51 PM 編輯 公仔箱論壇4 u% j) Z  f3 }9 r

$ C' Y( K) m+ i" }4 J我個兒子(8歲)都拒絕收看。無線會吾會過多幾年吾拍劇, 只買大陸劇.
: n9 P, y/ x8 v# o, e% }tvb now,tvbnow,bttvb如果真的話就解釋倒點解港視最終得不到牌。
8 ~" |. r2 Q$ K6 [- j( W, N因為要消滅香港本土文化。
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-6 06:24 PM

TVB有好多人才,冇理由需要買外購劇擺喺黃金時段播,可能佢有佢嘅理由,我哋冇辦法去識破。
作者: chy25    時間: 2014-5-6 06:59 PM

無線無嗮倉底貨咩
作者: bigbigear    時間: 2014-5-6 08:09 PM

=.=都唔知做咩仲要做呢套野, 乜買片個個人真係覺得咁好睇????????????
作者: tart317    時間: 2014-5-6 11:05 PM

真係超級唔好睇,都唔知買0黎做乜。
作者: lhy92725    時間: 2014-5-6 11:42 PM

睇下佢肯吾肯自摑一巴咯
作者: hou_lilian    時間: 2014-5-7 12:17 AM

本帖最後由 hou_lilian 於 2014-5-7 12:19 AM 編輯 5.39.217.76# Z& _; U! |# H: B

' L8 ~+ k" w9 D5.39.217.76是哪個版本的西遊記啊,如果是張紀中版,還是趕快腰斬吧。
& t% ]+ a: s) v0 U- G最經典的西遊記還是86年拍攝的,六小齡童主演的,雖然特技效果很差很粗糙,但是非常的經久不衰
/ I" h2 t4 Y3 z. ]* s9 U1 B* S公仔箱論壇5.39.217.763 \0 H1 k+ ^7 }$ P3 N  v$ s) K
補充說明,在另外的帖子里看到說是新版的西遊記,還是不要播了,造型雷人,劇情雷人
作者: 大文細佬    時間: 2014-5-7 01:03 AM

論劇情好無聊, 論特技好恐怖(唔好成日誇讚如何大製作魔戒班底)! 5.39.217.76: [% n" z3 F; b! i2 s/ A
tvb now,tvbnow,bttvb9 q$ U4 o) S  p2 m' B; I. V
香港大部份人都唔會因為最近同大陸有分歧而反對呢套劇嘅. 相信大部份香港人都係對事唔會對人或者存在政治因素! 好睇就算外購都會話好睇, 就好似大陸嘅三國或者步步驚心都係好睇嘅劇, 又或者好耐以前嘅大長今都好好睇. 以上都係外購劇嘛!0 J+ ?4 A' w1 Z9 D1 C! t

0 o  v5 v/ h( sTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。順帶一提, 唔明大陸啲人點解可以下下都唔認錯, 佢地有啲人好無公德心隨處大小便, 無禮貌唔排隊打尖, 即日來回香港搶日用必需品, 甚至乎來港行乞嘅行為, 仲居然會歸咎香港人有問題架呢?? 可能呢啲就係人性, 永遠唔會認錯, 仲要惡人先告狀!.. 就好似呢套西遊記咁, 明明唔好睇, 唔啱香港人睇, 香港人要求停播, 大陸啲人居然話香港人反紅.. 對住呢啲死唔認衰嘅人, 少啲人性紛爭都唔會停囉.. 如果係國與國之間多啲咁嘅人隨時都會世界大戰!
作者: ~仙仔~    時間: 2014-5-7 01:32 AM

之前大陸出果時就睇過 睇左幾集就覺得悶到暈
作者: Pedestrian_A    時間: 2014-5-7 03:56 AM

邵逸夫爵士, please walk out from your grave and tell those TVB staffs stop ruining your TV station!
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-7 11:19 AM

這劇確實令人極不舒服,孫悟空的言行舉止很核突。
作者: moonlight1812    時間: 2014-5-7 02:24 PM

贊成腰斬# H' I4 Y/ k4 G; y+ h
tvb now,tvbnow,bttvb$ F  o) a9 O- n3 E
或者重播 張衛健版 都好。
作者: b1991    時間: 2014-5-7 02:49 PM

叼,睇完第一集以为科幻片,快d腰斩啦
作者: yoyobo18    時間: 2014-5-7 03:52 PM

必須腰斬  唔係唔開電視!
作者: chy25    時間: 2014-5-7 06:38 PM

擇個好日子,齊齊熄電視
作者: 屁屁zzz    時間: 2014-5-8 06:23 AM

forget it, there is no good drama anymore
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-8 06:55 PM

5 s" d9 J! m& x- F* Y, z5.39.217.76
! y7 q- L5 T1 [0 ]; xtvb now,tvbnow,bttvb無線高價購買這套過時的大陸連續劇,並選擇在黃金時段播出,應該是表態效忠大陸的一種姿態~
# x8 h# j2 ]+ ^$ J% V公仔箱論壇我相信大部分市民對該劇反感,並不是因為近期的中港衝突,而是該劇真的有很多令人很難接受的東西,例如特技,演員,化妝等等...
作者: riwfnhai    時間: 2014-5-8 07:22 PM

TBB应该唔会理群情汹涌呱。播咗8集,捱多几个星期就播完。一开始听TBB黄金时段播新版西遊记,第一反应:唔系呱?有冇搞错。
作者: singoowen    時間: 2014-5-9 01:02 AM

快d腰斩啦!!!!!!
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-9 07:38 PM

收視過20點,只能歎一句一台獨大,觀眾除咗熄電視,別無選擇。
作者: kkwawa    時間: 2014-5-10 01:16 PM

我覺得不是香港人應包容不同文化的問題了
2 N6 S; g6 x+ |$ i# c; l2 |公仔箱論壇可以播此劇,但不需要佔了黃金時間去播
作者: EdwinxD    時間: 2014-5-11 01:29 PM

之前大陸出果時就睇過 睇左幾集就覺得悶到暈
作者: ethouse    時間: 2014-5-12 12:01 PM

買套劇返來播個條友都好有問題!!
作者: wengfai00    時間: 2014-5-12 11:01 PM

快d腰斩啦,真的一点都不好看,而且剧情百年不变,来来去去都是一样的剧情。。。。。闷啊
作者: kellymouse    時間: 2014-5-12 11:58 PM

真係頂唔順!張衞健好好多
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-14 10:05 PM

# N- d. B0 p8 B1 F7 H7 vtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb2 I# A, |& |! Y9 v) @2 ^
tvb now,tvbnow,bttvb! s& Q( O( p6 L: X' i7 S! g
亞視上個禮拜徇眾要求,於8點半重播陳年舊劇《我和殭屍有個約會》,力撼宇宙膠劇《西遊記》,佢哋仲播咗個打馬騮記者會,實行一抽再抽,幾有氣勢呀!
tvb now,tvbnow,bttvb0 e' x" J+ M1 v7 c" y4 d

" f. |: O! Z# S  P但,《西遊記》平均收視23.2點,《殭屍》平均收視僅得0.6點,最高0.7點
作者: 大文細佬    時間: 2014-5-15 03:27 AM

本帖最後由 大文細佬 於 2014-5-15 03:31 AM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb" M- f9 q2 J5 x, U& R0 g9 _
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# h1 N- e2 S6 S$ J$ i7 w( L+ w
無腰斬架喇! tvb刷鞋吖嘛! 你地唔覺最近tvb勁多講大陸咩?... 連新聞透視呀, 星期二檔案呀呢啲資訊節目都係咁講大陸.. 連大陸嘅野都關我地事呀.. 變咗香港嘅時事呀
作者: abc48    時間: 2014-5-15 11:55 PM

主要係呢套劇品質低劣,佢d電腦,後期效果很差
2 [4 a9 w/ ]4 ~" s5.39.217.76咁我又唔會因為陸味太重而覺得好唔好睇既,因為大陸最近係有d劇好好睇,但呢套就真係令人失望.
作者: abc288    時間: 2014-5-16 02:10 PM

贊成,D劇情睇太多次,冇新意
作者: sin4828032    時間: 2014-5-16 08:33 PM

西游记电视剧,已经重拍到兰了!
作者: y11161116    時間: 2014-5-16 10:34 PM

其實並實沒有那麼差,不過不是大部分觀眾都喜歡,可以選擇在其他時間,例如11點播
作者: vdwin1999    時間: 2014-5-17 05:15 AM

《西遊記》播映以來雖然不斷接到觀眾投訴,但仍有平均22點收視, WHY?
9 e- `! K: I. ]8 R2 K公仔箱論壇是不是確有一班人是無線的忠實擁躉,幾核突的戲都照睇?
作者: shouting669    時間: 2014-5-18 04:38 AM

I refused to watch this series, totally damaged my passion toward this wonderful Chinese treasury (its original)
) P- w  f/ @' W' `' Ktvb now,tvbnow,bttvbIt's worse than any of the Cantonese movies over 50 years ago.5.39.217.76+ G8 W; ~: _3 z
Lam Ka Sing was one of the wonderful monkey king+++
作者: bigheadson    時間: 2014-5-18 02:39 PM

膠爆,我睇15MINS 已經關機
作者: singoowen    時間: 2014-5-22 01:45 AM

贊成腰斬,該劇品質低劣,陸味太重,不適合在黃金時段播出。
作者: paultseps    時間: 2014-5-22 03:59 PM

一集, 應該話一分中都無睇過
作者: seed555999    時間: 2014-5-22 09:43 PM

真是,沙僧不夠沙、豬八戒不夠豬、孫悟空不夠膠和唐僧不夠僧。不如這套央視西遊記,改名為路由器!!!
作者: sariputta    時間: 2014-5-27 11:37 AM

趕緊斬吧、要不就換個時間段 。 。。 噁心的化妝。
作者: sin4828032    時間: 2014-5-27 01:14 PM

东張西望都来帮手打广告,应该都没用!
1 D5 \$ Q' o3 o6 w3 c) L+ y公仔箱論壇应该快快腰斩,唔使两头望!
作者: ellishk97    時間: 2014-5-27 01:35 PM

(sorry, I can't edit my previous post! So, post one more.)/ ^* g8 u6 i1 c2 ~& \( I
tvb now,tvbnow,bttvb) O0 p8 g6 x! j' d( c5 d, O
唔駛怕 ! 有先例...... 輪流轉 !  快斬 !
作者: zhinapig    時間: 2014-5-28 02:07 AM

贊成腰斬!!!
作者: coma_kenneth    時間: 2014-5-29 09:54 AM

完全當香港人白痴
作者: JUNE123123    時間: 2014-5-29 12:41 PM

做型好核突, 一見到就要即時轉台
作者: kenthy    時間: 2014-5-30 05:14 PM

早应该啦,根本就乱来
作者: 67310230    時間: 2014-6-1 01:15 AM

自摑一巴啦,真係睇唔過眼
作者: Andrew.    時間: 2014-6-1 01:15 AM

其實佢播返舊版仲好啦...
作者: lois0209    時間: 2014-6-3 01:17 AM

點解冇多一項係:不贊成腰斬,很喜歡在該時段給自已一個理由關電視一小時/ 轉睇其他台?
作者: charat    時間: 2014-6-7 08:32 PM

絕對贊成,極難頂!
作者: wk_leung    時間: 2014-6-25 10:20 PM

但喺收視仲好過點金勝手噃. 咁喺唔喺連"點"劇都斬埋.
作者: 御手洗    時間: 2014-7-20 04:01 PM

D特技越睇越膠= =TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; N0 x4 x- @/ L6 U4 |3 o  ^  I
應該腰斬

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0