標題: 誰人會做朋友的代母?? [打印本頁]

作者: petragarden    時間: 2013-8-7 10:20 PM     標題: 誰人會做朋友的代母??

講真, 我係女人, 我都唔會自己都未生就幫朋友生, 有無巴打絲打講下?
作者: pull3    時間: 2013-8-7 10:31 PM

而且男方有血癌唔應該賭.
作者: petragarden    時間: 2013-8-7 10:39 PM

血癌是不是有機會遺傳?
作者: YEEYEE;    時間: 2013-8-7 10:41 PM

一定唔會, 就算之前個朋友對你幾好都好
( |4 e) ~9 h0 X. s5.39.217.76幫佢生仔喱個代價實在太大,接受唔到
- P! R' ?  c+ @$ _! GTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。義氣 唔係咁用的.
作者: fred_khoo    時間: 2013-8-7 11:00 PM

I believe this will only happened in Movie.
作者: deNz0    時間: 2013-8-8 08:42 AM

呢件事 我覺得已經唔係義氣 係自私,不理智的行為
作者: deNz0    時間: 2013-8-8 08:44 AM

I believe this will only happened in Movie.TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  W/ u( r- y: b/ M5 G4 A4 K# o
fred_khoo 發表於 2013-8-7 11:00 PM
Not movie It will only happened in txb
作者: kenthy    時間: 2013-8-8 10:05 AM

其实我真系唔明代母喺咩概念,同一个唔中意嘅男人上床,之后生个仔出来俾人么?!
作者: syrinx    時間: 2013-8-8 10:15 AM

生咗之後, Colby變咗单親家庭, 一個自己有事都控制唔到, 攪到自己個Friend無啦啦未婚代母, 我不認為她可以好好咁養大佢, 再講, 本來呢個悲劇只係涉及兩個人既事, 無啦啦變咗四個人都有問題, 简直係双輸局面; 而且CoCo係朋友同老公之間揀咗個Friend, 佢只係在幫人的同時傷另一個人, 亦係相當自私, 如佢未婚夫一時睇唔開, 就真係人都未救到, 就先累到其他人, 自私兼無腦!
作者: okx321    時間: 2013-8-8 10:15 AM

接受唔到咯~
作者: greenling520    時間: 2013-8-8 04:44 PM

我都一定唔會這樣做.  如果是幫親人, 我都會考慮下.
作者: mrfusion    時間: 2013-8-8 05:02 PM

Her decision is completely irrational. Especially when the father is about to die. And at his state of health, most likely will not see the kid anyway.
作者: appleapple2    時間: 2013-8-8 05:36 PM

本帖最後由 appleapple2 於 2013-8-8 05:42 PM 編輯 ' J6 H5 r7 a& [9 w! q2 c7 S1 T2 m

k2 w9 e) }) P5 E) c# A公仔箱論壇 8# kenthy
" [  {4 J3 h' K. G4 f) s% K/ C現代嘅代母唔同古代嘅借種,兩人無需有性接觸,而成功率亦非常低,為穩陣起見,每次會植入兩粒精子,所以人工受孕通常係雙胞胎居多...
2 p' S  w' A- }% u! L. f5 etvb now,tvbnow,bttvb概然係陀兩個,不若同個 friend 一人一個,一嚟老婆唔駛生兩次咁辛苦,二嚟咪當順手幫人囉...咁諗會唔會好過啲?
作者: appleapple2    時間: 2013-8-8 05:55 PM

我唔係女性,幻想唔到懷孕有幾辛苦,如果我女友要咁做,我會支持同尊重佢嘅決定,不過,我好唔欣賞劇集入面編劇所寫,自己先決定,答應埋朋友,最後先「通知」未婚夫,冇商冇量,咁做法係人都會覺得不被尊重,既然未婚夫意見如何都不可以變妳的決定,何不坦誠一點呢?
作者: pakshakemkii    時間: 2013-8-8 07:07 PM

真係.. 咁既橋都仲有
作者: cobra01007    時間: 2013-8-8 08:19 PM

唔識搵其他人代孕生乜?!!
作者: cobra01007    時間: 2013-8-8 08:22 PM

唔識搵其他人代孕乜?!!!!
作者: jasonsiukin    時間: 2013-8-8 10:50 PM

爛劇情,夾硬要拆散佢地~
作者: lbleong    時間: 2013-8-9 12:13 PM

做戏罢了,现实中一定不会有人做那么大的牺牲.
作者: apieceofshit    時間: 2013-8-9 01:03 PM

算啦,唔係咁JimJim點出埸... 可憐了阿Nick
作者: Aenergy    時間: 2013-8-9 01:11 PM

無記D編劇真係痴L線..
作者: idontcare    時間: 2013-8-9 01:17 PM

有血癌又點可以生仔呢?而且仲話去美國做人工授孕 唔該唔好咁求其,以為好扇情
作者: nt1972    時間: 2013-8-9 01:23 PM

I did known some one did last year
作者: Pedestrian_A    時間: 2013-8-10 04:21 AM

Here's the question, using Victor's sperm and Coco's egg mean the baby has nothing to do with Colby.  That is a baby of Victor and Coco!  In that case, Colby doesn't need to contribute any money to raise that child.  I can't see why Coco doing such a stupid thing unless Victor is rich so she can have lots of money for the child after Victor passed away.
作者: glibboy    時間: 2013-8-10 09:13 AM

做戲姐...肯定現實唔會有....呢一部分.真係超乎現實...
作者: blackodin    時間: 2013-8-10 09:18 AM

呢段最白痴!為左做代母連個未婚夫都唔要!+ u. g5 b# s# U* f( ]5 {
個朋友都吾會好意思拉!5.39.217.76: j& w0 X) Z- l) P
點解唔搵其他人呢?貴D但個個都咁有錢~借比佢咪得羅!
作者: keropi88    時間: 2013-8-10 11:21 AM

世界几千万人口,我就不信找不到代母,偏偏找自己最要好就来结婚的朋友做代母。那个colby叫她去死啦,什么叫做给她自私一次,你给我自私一次让我搞你一次可不可以9 H3 t$ ]1 L/ Y- x+ d$ K

9 d4 L8 m, ]! [% k9 u5.39.217.76nick讲的对,包容是有底线的。这个colby破坏人家的感情,真是自私
) p$ r* e1 s' R! y: r1 Y公仔箱論壇
# c, m3 L0 c# ]2 q/ v( r0 E) P公仔箱論壇我真的很讨厌这个colby
作者: crystal1357    時間: 2013-8-10 12:36 PM

太太太自私law
作者: vacationbear    時間: 2013-8-10 12:54 PM

I don't think its good for the friend. How about the future of the child?
作者: dickjunge    時間: 2013-8-10 05:15 PM

甘既剧情,同呢个社会挂钩左,哈哈
作者: 鬼虎    時間: 2013-8-10 05:59 PM

無記真係咩橋都有~~~~~~
作者: yhy2006    時間: 2013-8-10 08:27 PM

接受唔到!!
作者: enzymetcm    時間: 2013-8-11 01:36 AM

作者: pull3    時間: 2013-8-11 02:41 AM

血癌是不是有機會遺傳?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; r4 i) [+ {7 [! E. [
petragarden 發表於 2013-8-7 10:39 PM
4 X9 M* M# s! w$ b( B+ b5.39.217.76
/ e: N( f3 `0 j        专家指出,并非所有的白血病都有遗传倾向性,但临床上确见到某些白血病在某一种(如白种人)、某些遗传性缺陷(如Down氏综合征)和某些家族性疾病(如Fanconi贫血)中较容易发生。
8 k# e5 `. c  l, V5 ^% y公仔箱論壇        同卵双生中,若一人患急性白血病,则另一人患急性白血病的机率(25%)显著高于普通人(5/10万)。如何没有这些因素影响:一般白血病是不会遗传的。tvb now,tvbnow,bttvb2 B1 X. O) m: X1 g; {) n; x3 q
        此外,先天性遗传性疾病,尤其是先天性染色体异常的病人,患白血病病的危险性明显高于正常人。如Down综合征(又称先天性愚型)的病儿,具有常染色体异常(多一个21号染色体)。它发生白血病的比例可达95∶1,比正常儿童高30~40倍。还有一种伴有畸形的先天性再生障碍性贫血(称Fanconi 贫血)为染色体断裂。白血病遗传吗?有人调查66例该病病儿发现有4例患急性白血病。可见该病伴发白血病显著高于正常儿童。另外,双胞胎尤为同卵双胎(双胎兄弟或双胎姐妹)同时发生白血病的比例也极高,且以2岁以前发病为多见。
, R) C, j* E1 J/ W        以上就是为大家介绍的“白血病会遗传给我们的亲人吗”。通过这篇文章大家应该知道白血病是有遗传倾向的,所以那些白血病患者如果想要生育的话,一定要咨询医生,千万别把白血病遗传给我们的下一代。
作者: pull3    時間: 2013-8-11 02:45 AM

其实我真系唔明代母喺咩概念,同一个唔中意嘅男人上床,之后生个仔出来俾人么?!
( M; e8 d4 V+ j+ xtvb now,tvbnow,bttvbkenthy 發表於 2013-8-8 10:05 AM
: v1 Z4 `3 m! e; I$ {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
( P$ K, O  d! j0 N4 Q) P6 D) o9 b5.39.217.76簡單說,是將一個受精卵子, 用醫學手術方式放進一個女性體中讓其成長.
作者: ho4986545    時間: 2013-8-12 03:43 AM

無人會做囉咁慘
作者: tropicana90    時間: 2013-8-12 09:23 AM

过于开放了这部戏的coco.......有可能她的伟大,可以拿到最佳女配角
作者: casualwa    時間: 2013-8-12 11:09 AM

接受不到,真的很离补咯,很自私的行为。
作者: zishangxian    時間: 2013-8-15 10:14 PM

唔会接受,虽然系好朋友,但系都会有个底线噶
作者: MRW1129    時間: 2013-8-16 06:41 PM

colby & coco 都無深思過
作者: appleapple2    時間: 2013-8-17 02:45 AM

咁先有 noise 丫嘛...
作者: 066190    時間: 2013-8-17 11:34 PM

父病会遗传给儿子.
作者: shredcandy    時間: 2013-8-18 01:34 AM

我就算幾有義氣,也不會這樣做。
作者: 躊躇    時間: 2013-8-18 11:29 AM

我都接受唔到做代母  第一次點都要係自己親生的吧
作者: flight55    時間: 2013-8-18 06:35 PM

it's a tvb drama people, anything can happen, it's still a crazy idea to me
作者: ongong84    時間: 2013-8-19 11:18 AM

接受唔到咯...
作者: simonkok    時間: 2013-8-19 05:43 PM

現實好難會接受,尤其是中國人.....只會在電視劇情出現.
作者: Rivaldo    時間: 2013-8-20 02:25 PM

肯定唔会啦。。男人都接受唔到啦。。
作者: jassq788    時間: 2013-8-20 02:32 PM

幫人生仔喱個代價實在太大,接受唔到。。。
作者: pilotwarezhk    時間: 2013-8-20 06:08 PM

代孕/代母 呢个事情在世界已经好普遍,印度仲有合法商业代孕服务添……
! k& v+ S6 m0 R8 J$ @4 O/ Ltvb now,tvbnow,bttvb5.39.217.76% y; G- R4 y0 H6 [% {8 X
能否接受只是个人问题,我唔觉得呢个社会会无人咁做囉
作者: milito    時間: 2013-8-24 12:48 AM

這個情況下根本無可能,亦有違常理。公仔箱論壇! A9 R: G+ b1 c7 I) ]
這套劇的最大敗筆我認為是這段情節。
作者: txxtony    時間: 2013-8-24 05:22 AM

本故事纯属虚构。
作者: ~chopper~    時間: 2013-8-24 09:42 AM

做戲先有
作者: sorcker    時間: 2013-8-24 05:06 PM

I personally can't accept it....
作者: antonyhk    時間: 2013-8-24 05:12 PM

I think won't let it happen la
作者: Levis507    時間: 2013-8-24 07:49 PM

真係好有張力既劇情
作者: hei0325    時間: 2013-8-25 03:09 AM

cant accept it, really
作者: vicky5200    時間: 2013-8-25 03:10 AM

no way
作者: fwing110277    時間: 2013-8-25 08:07 AM

血癌會遺傳
作者: leon0621    時間: 2013-8-25 07:21 PM

我很喜歡胡定欣這角色 但是他因為幫朋友而犧牲交往那麼久的已經論及婚嫁的男朋友 實在很不合理 超誇張 是編劇的問題吧....不能接受 無法想像
作者: 疾風犬    時間: 2013-8-25 09:27 PM

女朋友要幫人生仔...真係好難接受囉...
作者: Cageon    時間: 2013-8-25 09:30 PM

女朋友要幫人生仔...真係好難接受囉...1 x. y) _5 T- R: ?
疾風犬 發表於 2013-8-25 09:27 PM
$ y; T( W/ |2 o) H+ x0 jtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb6 w/ D% z9 j. X' x. e2 i
要好前衛先得
作者: terrykwan1983    時間: 2013-8-25 10:05 PM

hey, 朋友,代母系唔使上床既,只需要他的精子就OK
作者: puiyee1888888    時間: 2013-8-26 12:09 AM

邊有咁偉大既人?
- m6 e; ~3 J' p5.39.217.76寧願放棄自已條仔?
作者: pcmiow    時間: 2013-8-27 08:12 AM

现实生活边有人会咁大牺牲架真是做戏至有又或者出钱咯。
作者: chungwan2008    時間: 2013-8-27 03:46 PM

not good for the kid as well
作者: hanlintw    時間: 2013-8-27 04:47 PM

我都一定唔會這樣做.  如果是幫親人, 我都不會考慮下.
作者: warrior_ex    時間: 2013-8-27 07:55 PM

imp.
/ H. C7 L( V+ L6 \! U' k  K' \tvb now,tvbnow,bttvbi think nick's gf and her best frd r selfish.
& x1 N; p+ o* x! Ui cant accept it at all.
作者: benjobbk    時間: 2013-8-28 08:35 PM

義氣 唔係咁用的...

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0