標題: 楓樹成林 [打印本頁]

作者: vandas    時間: 2013-4-28 01:46 PM     標題: 楓樹成林

有心栽花(蘭)花不發,無心植樹(楓)樹成林

[attach]2272263[/attach]

這株日本楓樹栽種了十年以上,幾年前開始每個春天皆有奇景。

[attach]2272264[/attach]

[attach]2272265[/attach]

就是這樣;每年寒冬過後天氣回暖之時;地上長出一棵棵小楓樹,雖然碎石下面只是沙土,它們仍然生命旺盛;欣欣向榮。

可惜數量實在太多,送給朋友也送不完。。。

[attach]2272266[/attach]

[attach]2272267[/attach]

這種楓樹名為“Bloodgood” 學名 Acer palmatum 'Bloodgood',春天萌發的時候顏色較紅;未己轉為深紫紅色,到了秋天脫落之前又轉回紅色,十分有趣。

[轉貼]
楓樹是一個龐大的家族,大約有120種,園藝品種更是不計其數,其中日本楓經過日本人幾世紀的馴化培育,已是最出色的小型觀賞樹。它一年四季都會展現出不同的姿色,變化多端,春天一波波紅芽綴滿一樹垂枝;夏天一層層羽毛般的紫紅葉子,在滿園綠意格外醒目;秋天更是嬌豔動人,滿樹金黃;即使在冬天楓葉落盡,蟠曲迴旋的枝幹呈現出婉麗的線條,儼然是渾然天成的雕塑。

在中國,日本楓主要是生長在長江流域下游,當地為它取了一個極為特別的名字,管它叫「雞爪槭」,顯然是因為它的葉形像雞爪。在日本,有好幾個物種都屬於日本楓,但美國所說的日本楓(Japanese maple),大都是屬於「雞爪槭」,學名為「Acer palmatum」,只有少數是青楓(學名Acer japonicum)。

在直立形的雞爪槭中,最受歡迎的一個品種是「Bloodgood」(血佳,學名:A. palmatum “Bloodgood”),樹形可以長到15呎,樹枝水平開展,葉片較寬,呈掌形,葉子在夏天是深紫色,秋天轉為大紅。這種品種極為耐寒,也比其他品種耐旱。

作者: dororo    時間: 2013-4-28 02:50 PM

好大棵wo
作者: 亞良    時間: 2013-4-28 07:54 PM

棵楓樹好紅好靚.
作者: ob51330    時間: 2013-4-28 09:37 PM

Vandas 姐種咗棵名種楓樹
作者: vandas    時間: 2013-4-29 06:51 AM

未知是否名種, 只知道在北美其實很普遍.

刻意去園藝店看看標籤, 可長至16'闊 13'高, 現在應該已達數字,
但網上資料說可以20'高.
作者: chowold2    時間: 2013-4-29 08:04 AM

[attach]2278996[/attach]

我都種左一棵小楓樹,種左3年,希望可以種成室外盆栽
作者: vandas    時間: 2013-4-29 02:50 PM

我都種左一棵小楓樹,種左3年,希望可以種成室外盆栽
chowold2 發表於 2013-4-29 08:04 AM
用垃圾筒種樹, 都算係奇景之一囉
不過, 您呢個都幾靚.
作者: racl    時間: 2013-4-29 11:24 PM

長大了變成一棵大樹, 一般家居種不了, 只可欣賞
作者: lokpo    時間: 2013-4-29 11:46 PM

唔剪下佢?>??
作者: chowold2    時間: 2013-4-30 10:08 AM

用垃圾筒種樹, 都算係奇景之一囉
不過, 您呢個都幾靚.
vandas 發表於 2013-4-29 02:50 PM
真花盆嚟㗎,以前買樹苗跟埋嚟,如果係你實當垃圾拋棄啦
作者: chowold2    時間: 2013-4-30 10:11 AM

唔剪下佢?>??
lokpo 發表於 2013-4-29 11:46 PM
剪過啦,唔剪可能已經有成個人咁高
作者: vandas    時間: 2013-4-30 10:55 AM

真花盆嚟㗎,以前買樹苗跟埋嚟,如果係你實當垃圾拋棄啦
chowold2 發表於 2013-4-30 10:08 AM
您地買樹送盆咁好!?呢度用麻包袋咋!
作者: ob51330    時間: 2013-4-30 10:56 AM

点解吾種落地,你花园咁大.
作者: 亞良    時間: 2013-4-30 12:27 PM

我後花園棵楓樹到冬天好鬼乞人噌, 足足30幾米高!!!
各位師兄LOOK下```幾煩?
作者: vandas    時間: 2013-4-30 12:58 PM

亞良 發表於 2013-4-30 12:27 PM
亞良 發表於 2013-4-30 12:27 PM
良哥這建築物矮還易於清理,我原住在 greenbelt 旁,就是因為那些百呎高的大樹落葉,令屋頂(離地最小40呎)的去水道淤塞,清之不盡才要搬。
這株楓樹又真的長得很高。。。
作者: chowold2    時間: 2013-5-1 12:03 PM

我屋企冇咁高大嘅樹,但係冬天都要掃葉掃餐死
作者: 亞良    時間: 2013-5-1 01:49 PM

有悲的但間中有喜悅, 遲D有豆苗食囉.
作者: chowold2    時間: 2013-5-1 10:33 PM

亞良 發表於 2013-5-1 01:49 PM
良哥,點解你D豆苗唔上架?你唔準備種到大吃豆?
作者: chowold2    時間: 2013-5-1 10:34 PM

亞良 發表於 2013-5-1 01:49 PM
作者: vandas    時間: 2013-5-2 03:55 AM

chowold2 發表於 2013-5-1 10:33 PM
豆是豆, 豆苗是豆苗. 出去買豆苗貴好多!
作者: 亞良    時間: 2013-5-2 05:54 AM

chowold2師兄, 今年冬天80%都是種蜜糖豆, 其他學習種菜, 記得昨年在香港買時要40蚊半斤, 盆D食豆苗, 地下食蜜糖豆, 如果有收成會同大家分享.
作者: chowold2    時間: 2013-5-2 10:10 PM

良哥,呢個真係好安排,盆種食豆苗, 地種食豆。我從未試過盆種,會唔會種到亂晒,因為蜜糖豆都幾大棵
作者: ob51330    時間: 2013-5-3 03:18 PM

盆種食豆苗,真係好安排,可惜做吾到,这裡的豆苗都几貴.上菜黎架.
作者: 亞良    時間: 2013-5-4 01:25 AM

師兄們, 我都是大胆常試,冬季就到```唔知種物好, 如果好運的話有豆苗食, 會SAND D 相同各位師兄研究(SORRY, 錯字很多,去到外國拾幾年,打中文`記得頭碼,忘記尾碼, 真辛苦)請見諒.
作者: chowold2    時間: 2013-5-4 01:36 PM

師兄們, 我都是大胆常試,冬季就到```唔知種物好, 如果好運的話有豆苗食, 會SAND D 相同各位師兄研究(SORRY, 錯字很多,去到外國拾幾年,打中文`記得頭碼,忘記尾碼, 真辛苦)請見諒. ...
亞良 發表於 2013-5-4 01:25 AM
良兄,以我所知種蜜糖豆,雪豆呢類植物係要比較涼嘅天氣,冬季就到```種到有豆就唔知,但係要有豆苗食相信不難
作者: ob51330    時間: 2013-5-4 08:39 PM

到外國拾幾年,打中文`記得頭碼,忘記尾碼, 真辛苦)請見諒
良兄,点解吾用手寫板呀,平靚正
作者: chowold2    時間: 2013-5-5 06:49 AM

良兄,点解吾用手寫板呀,平靚正
ob51330 發表於 2013-5-4 08:39 PM
美國手寫板唔平,百幾一個
作者: onlybest46    時間: 2013-5-5 02:29 PM

是我看錯嗎  他葉子是酒紅色的嗎 好美阿!!
作者: ob51330    時間: 2013-5-5 03:26 PM

美國手寫板唔平,百幾一個
chowold2 發表於 2013-5-5 06:49 AM
香港都係,不过係港銀.八,九十元都有.  

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0