標題: 《金枝欲孽 II》是否神劇? [打印本頁]

作者: kerofaye    時間: 2013-4-26 01:28 AM     標題: 《金枝欲孽 II》是否神劇?

我原本期望《金枝欲孽 II》好似天與地般的神劇...不過《金枝欲孽 II》劇本好有問題
" t" T. L4 S/ A, i& J5.39.217.76頭三集跟本冇情節留住d觀眾...只係介紹角色...一個一個出場tvb now,tvbnow,bttvb2 }, T( R7 l) G
% ]& w& L, s. h% t8 Z
如果唔係大家都對套劇有期望﹐ 點留人呀??
作者: a13068mu    時間: 2013-4-26 05:21 PM

我觉得是落
作者: kwclovetwy    時間: 2013-4-26 05:24 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: sjcsjc    時間: 2013-4-26 05:55 PM

垃圾
作者: clitang    時間: 2013-4-26 09:26 PM

not very nice. Hope it will become better later.
作者: gigi831008    時間: 2013-4-26 10:33 PM

是的, 我也feel 到有"天與地"的風格. 橫店近期都没什麼看. 這套剧風格又怪怪地. 大家奈性點, 看落去啦
作者: 屁屁zzz    時間: 2013-4-27 05:33 AM

是但la,just killing time
作者: carsonchan    時間: 2013-4-27 06:39 AM

very disappointing, stopped watching after the first 15 mins of episode 1, and didn't bother it again
作者: 叮叮面    時間: 2013-4-27 12:57 PM

我覺得ok,呢套好多角色好多條線。而且天與地節奏都係咁慢架啦
作者: francisbt    時間: 2013-4-27 01:45 PM

我覺得上集好睇d
作者: duckduckchu    時間: 2013-4-27 01:52 PM

真係好有天與地既FEEL....不過可能係該班子最後之作...所以今次可能劇情方面玩大左
作者: sexguy69    時間: 2013-4-27 08:57 PM

太神了,好似一忽忽咁砌出黎,有時真係斷左未連到佢講乜5.39.217.761 q# f$ P8 b& n& p) G4 S
要係咁諗,家人講先知
作者: wonnaybun    時間: 2013-4-28 11:54 AM

i like the ms. woo, she's my favorite
作者: hejialiang456    時間: 2013-4-28 02:04 PM

我不觉得咯
作者: xiunanguang    時間: 2013-4-28 06:03 PM

播了成個星期 都唔知套劇想講咩野0.0... 完全唔吸引到人看,好無聊喔~公仔箱論壇3 M+ j$ c! E8 H( p0 t  U1 K  _
宮廷劇又沒有皇帝出場,只是幾個小宮女人物話曬事,還要是無記的三線小花= =
作者: wesley0529    時間: 2013-4-28 07:23 PM

第一步很好看,这部都没时间看了
作者: chinonn    時間: 2013-4-28 07:43 PM

神神化化戏剧。。。昏
作者: steve    時間: 2013-4-29 09:23 AM

Study the history please!
作者: seed555999    時間: 2013-4-29 11:18 AM

支線太多, 完全唔吸引到人看....
3 U9 Y/ B' z4 Q公仔箱論壇主角???
作者: jaslam    時間: 2013-4-29 05:43 PM

套戲有啲悶
作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:16 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:16 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:19 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:28 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:29 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:30 PM

作者: chanyuenman    時間: 2013-4-29 06:40 PM

作者: skeyeung    時間: 2013-4-29 08:27 PM

劇情睇落複雜左 絕對係師奶殺手劇5.39.217.76- a1 _8 i' E- A6 \! J) f) N& Y
如果唔嫌用腦睇都幾有深度
作者: ilovedrsc    時間: 2013-4-29 09:08 PM

just killing time
作者: tribal    時間: 2013-4-29 11:58 PM

垃圾
作者: tcma    時間: 2013-4-30 10:08 AM

I have watch a few episodes and the story do not attract me to continue to watch, I am going to watch 甄環傳 on YouTube instead
作者: ls1209    時間: 2013-4-30 06:53 PM

還算可以啦 可能因為個人很喜歡蔡少芬
作者: kerofaye    時間: 2013-4-30 09:23 PM

D人勿續一出場﹐ 介紹兩句又轉了第二個
# [0 l' _- S+ M7 B4 W! a7 a5.39.217.76觀眾會覺得冇乜連貫性囉...tvb now,tvbnow,bttvb7 K/ p6 l. u6 e; S& Q0 G
公仔箱論壇: A! x6 }2 S2 ~% F
佢又唔係每集都有個引子令人想追落去.
) b1 L# k# {. h5.39.217.76tvb now,tvbnow,bttvb# x  j% Z& K7 k: Y- b( P
好似德斌那條線﹐ 講兩野又跳左。 好似剪接出問題咁...
* S! h; f& M# `1 G& U公仔箱論壇
6 p" v. p) t/ j  [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。你要好有耐心追落去﹐或好似我咁...陪人睇冇得簡!
作者: evaloo    時間: 2013-4-30 10:55 PM

冇乜所謂, 但求有免費娛樂就算了吧!
作者: Raymond1225    時間: 2013-4-30 11:28 PM

完全不吸引
作者: pig9171016    時間: 2013-5-1 12:11 AM

MVNJGMCFMNBX
作者: pig9171016    時間: 2013-5-1 12:11 AM

播了成個星期 都唔知套劇想講咩野
作者: rackie    時間: 2013-5-1 03:39 AM

我都已經好用心睇,都係唔知套劇想講咩野。好多一堆堆文鄒鄒的對白,其實係無意思。人物混亂,又無介紹。宮女大個主人婆,個個宮女太監都好似好高職位,可以呼風喚雨。失敗。
作者: renard    時間: 2013-5-1 11:02 AM

作者: a03137    時間: 2013-5-1 01:48 PM

我覺得麻麻
作者: epjimmy    時間: 2013-5-1 03:54 PM

一定唔係!
5 T! }# p8 d  v2 T' R' I/ n公仔箱論壇套野太多人啦,睇到我亞媽都唔知邊個打邊個5.39.217.769 B  @" j& S1 G8 p6 U& z
實死...
作者: dng8112    時間: 2013-5-1 06:05 PM

天舆地就系 呢个我唔识欣赏了
作者: ls1209    時間: 2013-5-1 06:29 PM

一定唔係!
* E- H1 ^1 g3 y3 }% E, g) J套野太多人啦,睇到我亞媽都唔知邊個打邊個
. d  k+ ?7 l. E" {$ c- ZTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。實死...
! |6 {7 F" w- `公仔箱論壇epjimmy 發表於 2013-5-1 03:54 PM
認同 d太監個個一樣樣 x(((
作者: x-angel    時間: 2013-5-1 08:07 PM

金枝2太長氣啦,套劇唔夠緊湊,現在開始階段用咗好多篇幅做鋪墊預熱。
作者: greenling520    時間: 2013-5-1 09:08 PM

我覺得第一輯好看些, 金枝欲孽 II, 太深奧.
作者: kerofaye    時間: 2013-5-1 10:15 PM

金枝2太長氣啦,套劇唔夠緊湊,現在開始階段用咗好多篇幅做鋪墊預熱。5.39.217.76/ e4 o/ M, m( }4 i/ b$ Y, M: B
x-angel 發表於 2013-5-1 08:07 PM
6 W) ], j9 o+ F) P3 o/ G同意! 編劇太走火入魔了...
作者: swoosh_d_la    時間: 2013-5-2 12:05 AM

ok ge, but too many characters.  I am confused
作者: mrfusion    時間: 2013-5-2 12:37 AM

I have loose interest already, no plan to continue, I will be watching Korean drama for the next few weeks.
作者: duanya    時間: 2013-5-2 03:11 AM

感觉没有第一部好看,你们觉得呢》
作者: hejialiang456    時間: 2013-5-2 09:46 AM

起码我不觉得..
作者: disha    時間: 2013-5-2 12:37 PM

我只系唔系好睇得明佢想讲咩嗻5.39.217.766 i' Z& w  m5 _) W% a9 Z" b  L' I
呢个系死穴,好难令我想继续睇落去!5.39.217.761 o' w0 G5 u# B% i, k
btw我都觉得佢同天与地好D相似!
作者: timmychoo    時間: 2013-5-2 03:12 PM

完全唔知套劇想講咩野!5.39.217.76& E* O. }+ `* I+ L: b/ `( ^
我觉得是垃圾, 近期無聊, 公仔箱論壇; Q( o1 g) X0 V- K& m9 g
没什麼好看, 先看落去啦!!
作者: cc633    時間: 2013-5-2 07:56 PM

戚周配一直以來都被過譽,收視低大概又會怪電視觀眾沒深度,但我睇得TVB你又可expect 啲咩?我一家老嫩你硬要我諗紫禁城代表乜,隱形皇帝代表乜,一大班配角水蛇春咁背對白討論世情,男主角個個精神分裂陰陽怪氣。。。我膚淺,冇辦法再看下去。
作者: rackie    時間: 2013-5-3 12:05 AM

天與地好好多,有深度,這部真係一個天、一個地!!
作者: d193001    時間: 2013-5-3 05:09 PM

节奏太慢了,都唔知讲咩····
作者: fengfeng7980    時間: 2013-5-3 06:01 PM

上集戲劇味很濃,這一集差好多,同天與地不在一個檔次!
作者: k_k    時間: 2013-5-3 09:15 PM

套劇好悶
作者: jkbthk    時間: 2013-5-3 09:31 PM

第一輯相當好睇!但唔知點解,一開始已經無興趣睇第二輯,奇怪?
作者: 543245171    時間: 2013-5-3 11:19 PM

垃圾中垃圾
作者: zyz2011    時間: 2013-5-4 12:16 AM

不是神剧,是闷剧
作者: fjgts78    時間: 2013-5-4 12:18 AM

不如第一部经典啦,而且甄嬛传都太成功啦,同类题材压力太大
作者: rackie    時間: 2013-5-4 06:07 AM

下次訓唔著就睇"金枝慾孽2",包你即時入睡,套劇真係好鬼悶。
作者: lily841121    時間: 2013-5-4 09:14 AM

垃圾之中垃圾
作者: wongultraman    時間: 2013-5-4 09:47 AM

完全唔知套劇想講咩野!$ k6 Y& [' T* ^2 f
已經轉台
作者: shuusa    時間: 2013-5-4 10:31 AM

就是~全无马上想看下一集的冲动~求高潮
作者: JohnLoh23    時間: 2013-5-4 03:26 PM

作者: 114562175    時間: 2013-5-4 04:33 PM

是啊,好闷的剧集啊。。。
作者: kapono    時間: 2013-5-4 06:03 PM

一定唔會係神劇啦,而家收視都唔掂!
作者: tbboy    時間: 2013-5-4 06:22 PM

完全唔覺 (可能因為我未到神個lv)
作者: zrh2000    時間: 2013-5-4 06:45 PM

very boring drama..  not going to watch
作者: tim7    時間: 2013-5-4 10:55 PM

神屁  無奈
作者: ddokasan    時間: 2013-5-4 11:39 PM

it's too boring, I think it's not necessary to spend time to keep watching!
作者: arthurcreative    時間: 2013-5-5 11:01 AM

唉~故事、人物換晒就唔好叫金枝慾孽2,好心搵翻之前班編劇先駁到上集質素,而家呢班思維與上集根本不同,浪費左左個劇名囉.........
$ n$ W# C* B5 H; Y* x2 D6 n公仔箱論壇
0 {  l6 @. I8 o: n& [TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。金枝慾孽1:TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。% x0 G& S; b9 v' D
編劇
- O9 i7 u4 ]1 `, O7 kTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。周旭明、冼翠貞、陳穎恩、林忠邦
% S$ g& j0 l+ s; A! [- D梁志賢、劉小群、鍾 澄tvb now,tvbnow,bttvb  L: S% s: r# a& j: k
! T' R7 }+ c2 C
演出公仔箱論壇- v* z+ Z  ~' z) V2 z- i
張可頤、黎 姿、佘詩曼、鄧萃雯
: K5 j$ y9 q( e7 w  x3 [tvb now,tvbnow,bttvb林保怡、陳 豪、梁 琤、陳秀珠
0 @4 Y* n8 @5 ?9 E3 a陳霽平、黃德斌、韋家雄、陳鴻烈# I5 L# H4 [9 S5 G
tvb now,tvbnow,bttvb4 Y) q9 {7 A. U5 Z. G# |
金枝慾孽2:
+ C" i) w+ S$ S0 Dtvb now,tvbnow,bttvb編劇
( o2 A5 p* E* R+ g2 @3 x0 n3 ]; {2 p譚翠珊、潘凱恩、翁善瑩、張靜雯、
& Q6 J/ s4 V$ S* y+ l+ d5.39.217.76黎雅倫、鍾雪兒、陳海強
. @' X7 g0 Q5 n; _8 N7 G公仔箱論壇
, z) u: k7 S$ G) ?! g演出 公仔箱論壇; z( k4 F% B  b! r3 x0 H
鄧萃雯、蔡少芬、伍詠薇、陳 豪、tvb now,tvbnow,bttvb& R  f6 X' K" }' C  h
黃德斌、關禮傑、曹永廉、葉翠翠、公仔箱論壇4 b- T- }. c. E! h2 H  ~' }' D$ o
韋家雄、簡慕華、杜燕歌、龔嘉欣、
- [0 M% t5 e, c4 U% x5.39.217.76楊秀惠、苟芸慧、梁嘉琪、潘曉彤
作者: yobm    時間: 2013-5-5 01:26 PM

我追這部劇的時間比較晚
' E' `+ g9 ?/ n( I8 s& ^3 g- k: dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。不過還好沒錯過~
! }* C5 U) K/ X+ ]4 _. Y$ b公仔箱論壇真的太好看了..
作者: tt小白兔    時間: 2013-5-5 02:20 PM

覺得ok
作者: skyloveu3344    時間: 2013-5-5 04:06 PM

唔覺得...麻麻JA
作者: kerofaye    時間: 2013-5-5 07:55 PM

就是~全无马上想看下一集的冲动~求高潮7 N$ V4 f3 q# Q$ y2 G3 H
shuusa 發表於 2013-5-4 10:31 AM
. i. n! I: U% e6 ?; X  P4 Z8 w, Q- pTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。全對﹗ 我又係咁諗...
作者: miss5    時間: 2013-5-5 10:54 PM

太悶了
作者: kipper0426    時間: 2013-5-7 11:13 PM

確實有些悶TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。& Z" B4 ?$ i6 g- p0 W
不過編劇把傳統戲曲包裝在這部戲中,算是有其用心之處。5.39.217.76# t" x5 T5 p# V6 O9 F4 n
要不,應該沒多少人會主動看京劇、崑劇吧!?
作者: jsmith8    時間: 2013-5-7 11:33 PM

係壞咗, '神神地',果隻神劇囉!
作者: dicj    時間: 2013-5-10 10:16 PM

is boring, those chinese songs are awful
作者: akudan    時間: 2013-5-11 01:01 PM

Very boring. -_____________-
作者: terrylkh    時間: 2013-5-11 10:27 PM

唔係好睇得明...
作者: ooikiki    時間: 2013-5-12 12:25 AM

比金枝欲孽1 差好多! 好失望!
作者: ho951    時間: 2013-5-12 12:28 AM

一做立即轉台
作者: mimifeng    時間: 2013-5-12 01:00 AM

要做神剧都要吸引人看下去才行嘛~~!我完全没有想看下去的感觉咯~~!
作者: rx01    時間: 2013-5-12 01:28 AM

不觉得
作者: miniwombat    時間: 2013-5-12 08:03 AM

我只是一个普通的观众。看电视是为了娱乐。简简单单就好。看到这种剧,东一点西一点,看到我都晕了。 老实说以前的女人真的有那么聪明吗? 离谱~
作者: Legooo    時間: 2013-5-12 08:47 AM

感覺一般,離神劇還有一段距離。
作者: 520@@@dragon    時間: 2013-5-12 08:56 AM

衣部戏过于艺术了 不过清朝断背的确 很有特破
作者: booksss    時間: 2013-5-12 04:17 PM

對第一輯的感覺很是細膩,對這一套還要好好參詳了!
作者: Desmond2009    時間: 2013-5-13 01:16 AM

冇野係冇可能的~
作者: bbmak    時間: 2013-5-13 03:01 AM

係, 吹眠劇
作者: kkw0420    時間: 2013-5-13 08:33 PM

作者: tvb128    時間: 2013-5-13 11:43 PM

It is actually not that bad. Very slow and boring at the beginning, but the pace has picked up a lot during this mid segment. I think most people are expecting too much due to the name of this series. But standalone, it is quite good.
作者: ck1975    時間: 2013-5-15 05:24 PM

sad to watch
作者: mighty_lord    時間: 2013-5-15 09:52 PM

dont really like this series now...waiting for on call 36hrs part 2:P
作者: ben77778    時間: 2013-5-15 10:56 PM

我覺得ok,吸引到人看
作者: 14281467    時間: 2013-5-15 11:04 PM

don't want to see
作者: cantonai    時間: 2013-5-15 11:39 PM

hope tvb would do better next time

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0