標題: 黎耀祥演高倫布/高大喜/高牛算唔算有突破? [打印本頁]

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-12 11:37 AM     標題: 黎耀祥演高倫布/高大喜/高牛算唔算有突破?

; I, p5 \) q* u+ M, U公仔箱論壇
  T$ Y, Q% k6 |8 ~( PTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。本劇主角最初設定改編自人氣美國電視劇《神探可倫坡》,但是劇情不同,大家欣赏吓可倫坡真身雄姿。公仔箱論壇6 Q4 R+ H$ T& C
[attach]2215438[/attach]5.39.217.768 X; l, Z2 I  T0 f1 P
如果單講話一人演三個角色都算係祥仔個人突破嘅,但係小弟意不在此。(聽講在巾幗梟雄3諜血長天中祥仔都係一人演出鈴木一雄/江尚紅兩角,添哥偏心呀。)
/ t9 g) O' Q' W公仔箱論壇
$ S$ ]& M- [. y' U9 ], ~  {祥仔有幾奸?9 A7 F$ z' s  q+ v- z/ Z8 y( ~' U
[attach]2195105[/attach]

* ~* G6 a2 w4 j9 s0 v9 L8 y[attach]2195106[/attach]
8 Q& E% e6 a5 l" n% Q* u8 w* ^tvb now,tvbnow,bttvb其實高倫布﹝記住唔係講大喜及高牛﹞此角踩界非常,冷酷無情、機關算盡、無比自私、不擇手段都希望名留青史,但偏偏是因為執勤時中槍腦細胞被子彈激活使致,本屬悲劇人物一個。近年祥仔演反派好似只有上年《盛世仁傑》演的武則天親戚魏王武承嗣,「奸」得令人動容印象算深刻,所以得悉高倫布係「奸」嘅自然特別吸引小弟留意,但要強調嘅係魏王的「奸」純綷出於私心及跟狄仁傑有利益沖突,高倫布的「奸」暫時嚟睇都係情有可原,梗係啦,而家要祥仔演完全反面角色真係未比人鬧過麼?TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。) K# D9 U) w$ W
5.39.217.76/ d* R9 B5 y+ N) S, [
演盡好人角色5.39.217.76- u7 v+ f3 N+ C9 o! m3 B! `
[attach]2195108[/attach]
造王者劇照tvb now,tvbnow,bttvb' w% n; q9 W$ ~$ m* n5 c7 ~  s% e6 a
開本話題的靈感係因為近日看到有人話睇祥仔開始睇到有啲厭,呢點小弟當然不敢苟同。但我亦深信添哥及編劇都睇到祥仔近年,無論時裝古裝,各式各樣好男人、好兄弟連太監都比祥仔演譯過晒,未試過嘅好人角色包括秋官武俠劇英明神武楚留香嗰一款,但武俠劇而家吸引力麻麻哋,如果要無記第N次重拍金庸古龍原著,要祥仔扮陳家洛、陸小鳳或李尋歡都幾大鑊。所以要「突破」嘅話就似乎餘下行奸一途
# m5 z7 E& p/ k6 N# }. S. jtvb now,tvbnow,bttvb7 l) ?" d8 j; l8 m; X% j% A
精神分裂
# ^3 R6 d, t# S, M: j* J公仔箱論壇
[attach]2195107[/attach]
# @: ?' n1 ?2 M+ a! _
在本劇裡高倫布及高大喜兩個截然不同的角色,經常要來回穿梭出現,加埋插入好些鄉間回憶,尤如精神分裂,小弟覺得祥仔做得到預期的效果,但現在本劇只是初播,讚、彈、嫌的評語都有,唔知網友覺得祥仔有否突破過往演出呢?請回帖發表一下。5.39.217.76! I, V2 P3 V, a1 d. ^' e

( X2 J7 b+ i. H- e/ L1 L- B2 J5 }! j  @" w  e' y" e7 W5 a2 B

作者: leekwoklam    時間: 2013-4-12 07:23 PM

同時演兩個完全唔同性格的人難度高,算係小突破,但成功與否還未知。tvb now,tvbnow,bttvb% h& O1 x( E- F8 v5 ]
[attach]2197446[/attach]
作者: fbb2001    時間: 2013-4-13 12:01 AM

还可以吧
作者: gigi831008    時間: 2013-4-13 12:19 AM

本帖最後由 gigi831008 於 2013-4-13 12:24 AM 編輯 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。  l/ {6 Q$ ^7 c* d6 ?

9 `+ B# n+ y0 \5 vTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,

祥哥都是

演得出神入化. 任何角色都做得好好.

搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.

' _) D- l, v  B3 L. D$ ATVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。

所以這次應該對于

祥哥 easy job.

2 A8 V- c- B1 b

個人felling: 有時覺得好多艺人, 出名了以后反而演出没那么生动。大家覺得嗎?

作者: hewkm88    時間: 2013-4-13 02:11 AM

看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,
* z. E$ _$ ^9 T8 m2 ETVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
! |! h: ~9 E+ m! S; @4 n5.39.217.76祥哥都是5.39.217.766 P8 D, h+ |7 ~- V/ F
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" b& l! n5 R4 v- l9 C6 T
演得出神入化. 任何角色都做得好好.
( m- W9 G+ x" w9 ?. ?$ XTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; R! M$ u1 X. k* v8 B' m
搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.tvb now,tvbnow,bttvb# X6 M3 T2 \4 O6 R

( l- P/ v. L, o, r# N, `TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。所以這次應該對于
: C# V4 n: d& ?2 Z+ A. dTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇/ H& r. c' C4 r; x
祥哥 easy job.0 q; k8 v; d( D& g+ d1 @' ~4 S

) P# W9 k, v/ L3 |- r/ V個人felling: 有時覺得好多艺人, 出名了以后反而演出没那么生动。大家覺得嗎?
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-13 10:41 AM

gigi831008 好有心机,繼續努力。
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-13 11:47 AM

[attach]2199865[/attach]
作者: mm_abcc    時間: 2013-4-13 03:16 PM

睇左一集, 真係麻麻地
作者: tuo9900    時間: 2013-4-13 09:25 PM

唔知道好唔好睇~睇佐一集
作者: mrfusion    時間: 2013-4-14 07:49 AM

黎耀祥 to act as a super-smart guy doesn't look convincing, he is so smart he doesn't feel like he need anybody, and can afford to piss off everyone also doesn't look convincing. tvb now,tvbnow,bttvb, M6 D' Q) ?8 B, i0 U* E/ G

9 b' ^* m/ W6 a* U0 H  c9 }( a; J! ]公仔箱論壇I believe 敖嘉年 will have more success and convincing to be the Colombo, 黎耀祥 if younger can be the equivalent 包平安.
& f: n0 `* p/ {TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇) ^  Q) g4 Y4 F5 s5 A
馬 賽 also can't act.
作者: cckk007    時間: 2013-4-14 08:10 AM

做下奸人无咩5好阿~成日做忠角,无咩好睇阿!~~~要做多d唔同嘎角色嘛~今次做到人格分裂咁,感觉几新鲜阿!!支持!祥仔!!!!!!!
作者: alan929    時間: 2013-4-14 01:54 PM

好睇
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-14 04:30 PM

死火,投票結果暫時竟然係「唔鍾意祥仔演高倫布」最多人揀,希望次週情況有轉好啦。
0 Q5 }3 i9 ]. y/ g& P( Y  M- T/ G0 p[attach]2203565[/attach]

作者: yimmh2011    時間: 2013-4-14 10:04 PM

好好睇呀!
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-16 12:32 PM

其實我喜歡祥仔正正經經的做一個奸角,盛世仁傑演譯出色,如果將來祥仔能以奸人角色再奪視帝,這個突破就實至名歸。公仔箱論壇5 b: D$ _3 J7 _! t6 u
[attach]2208778[/attach]
公仔箱論壇: N1 ~% a$ E3 r( D+ q
3 I- [* Y0 `5 o: T2 K
[attach]2208777[/attach]
作者: twk92    時間: 2013-4-16 03:11 PM

题材新鲜~~
作者: j88684401    時間: 2013-4-16 04:54 PM

我覺得祥仔算有小小突破
作者: brianwyk    時間: 2013-4-16 06:44 PM

其實覺得佢今次演呢個角色幾特別,呢一類角色對祥仔黎講我諗都係個挑戰黎,演得好好,好刻薄LOL
作者: akelefe    時間: 2013-4-17 02:55 AM

除咗佢成日都舉起/張開雙手(不可一世的氣艷??), 我覺得多咗啲之外, 都演得幾好呀。
作者: halisama4    時間: 2013-4-17 04:26 AM

作者: 123331    時間: 2013-4-17 03:33 PM

No,繼續努力。
作者: 6767123    時間: 2013-4-18 02:25 AM

好帅子
作者: wanlee    時間: 2013-4-18 03:18 AM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: leekwoklam    時間: 2013-4-18 12:20 PM

主角最初設定改編自人氣美國電視劇《神探可倫坡》,但是劇情不同,大家比較吓中外兩位Columbo吖。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" ]% l1 [; S3 V6 F
[attach]2215442[/attach][attach]2215441[/attach]

作者: oscarteoh89    時間: 2013-4-19 12:02 AM

看了三集, 看祥哥今次演几个角色,真的看到有点精神分裂。但其實上由出道至今,5.39.217.76% \, l  y* `2 Q# [0 X

R5 g# J. c, ], D. t, J: }0 N祥哥都是tvb now,tvbnow,bttvb4 [! N7 o+ R4 _
/ K. z; z* M5 k, ]& }1 r! N6 P6 E; n
演得出神入化. 任何角色都做得好好.tvb now,tvbnow,bttvb0 [) k  b& p; q8 n; j, H) g

- r3 C+ K* ?  O1 N4 u- {" w3 U; NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。搞笑啦 / chok 啦 / 奸啦 / 猥琐 / 娘娘腔啦, 樣樣都行.
9 [6 X/ E8 [( K3 B5.39.217.768 z* S  z9 o: y% x
所以這次應該對于TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 Z9 d2 H3 {& [& e4 o  K7 h
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ _& W) x, O9 i2 M( Z
祥哥 eas ...
$ r4 B+ E  V: }* S% j9 H) l1 R9 m! Shewkm88 發表於 2013-4-13 02:11 AM
5 R8 b; B' Z) W, o) \6 wTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。给他 x100 Like
. w, |$ l: W6 \) |9 m公仔箱論壇
作者: wilson6339    時間: 2013-4-19 06:27 PM

还可以~!
作者: terrytam    時間: 2013-4-20 05:33 AM

我覺得佢依家未算有突破,希望之後會有更加大既突破啦
作者: kasumi828    時間: 2013-4-20 03:20 PM

黎耀袢保持水準
作者: lamchow8    時間: 2013-4-20 03:26 PM

有d勉強,不太適合
作者: secret88    時間: 2013-4-21 05:01 PM

哈哈哈哈!!做么要这样作弄他....
作者: ilovedrsc    時間: 2013-4-21 08:08 PM

繼續努力
作者: chloe_0831    時間: 2013-4-21 08:24 PM

a good story but the actor are just soso
作者: cc633    時間: 2013-4-22 07:36 PM

TVB以為用黎耀祥帶兩個二線花旦上一線尾,事與願違。
作者: miliki    時間: 2013-4-24 03:35 PM

唔系黎耀祥ga問題...系個角色唔知點gum...睇到我暈曬 一時gum一時gum......希望之後會交代清楚來龍去脈啦.....
作者: JohnLoh23    時間: 2013-4-25 12:26 AM

唔知道好唔好睇~睇佐一集
作者: za10001    時間: 2013-4-25 05:05 AM

this is boring
作者: ceciliadied    時間: 2013-4-25 11:26 AM

no...I don't think so:(
作者: chan0202    時間: 2013-4-25 03:09 PM

其實呢個劇算係一個爛劇
: \% V" C; S  @$ R+ G* a5.39.217.76所以唔會令演員進步
作者: pakshakemkii    時間: 2013-4-25 09:11 PM

唔通今年又拎?
作者: sis001    時間: 2013-4-25 09:53 PM

作者: lily841121    時間: 2013-4-26 04:23 PM

not bat 真係麻麻地
作者: lungkw978    時間: 2013-4-28 12:09 PM

我覺得祥仔暫時一般啦!
作者: flyger    時間: 2013-4-30 08:42 AM

無投,靜係想依出戲根本就係白痴劇
作者: adsli22a    時間: 2013-4-30 04:38 PM

I like it
作者: michaelfrancis    時間: 2013-4-30 06:53 PM

very good thanks
作者: Raymond1225    時間: 2013-4-30 10:47 PM

睇左幾集覺得麻麻地
作者: beargamer    時間: 2013-5-1 07:18 PM

好無聊....真係好弱....成堆弱能人仕咁...
作者: ahnew    時間: 2013-5-2 09:22 AM

只要不断的挑战新的角色,才能看到演技的突破。
作者: qw0109218    時間: 2013-5-10 03:37 AM

距已经做得好好啦~~
作者: granda3437    時間: 2013-5-12 11:19 AM

我覺得祥仔演高倫布有很大突破

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0