標題: 花園何需大? [打印本頁]

作者: dororo    時間: 2013-4-5 09:36 PM     標題: 花園何需大?

只要你有創意 一個盆已經可以變花園
好想試做左下果個 有冇版友知應該點做?
一齊挑戰下喇

作者: chowold2    時間: 2013-4-5 11:12 PM

嘩我最鍾意左下面嗰盆,好有style
作者: markhamwong    時間: 2013-4-6 08:16 AM

Grinder 磨床是你所需要的.很容易,只要切出開口.
將切出一部分,並把它擺放在中間. 加土保持牆站起
在右側正確添加石頭,擺放使其平梯.
這是一個簡單的工作.
希望這可以幫你.
Thanks
作者: dororo    時間: 2013-4-6 12:32 PM

Grinder 磨床呢樣野係香港一般人都唔會有係屋企
同埋d 植物應該一次放入盆定係先種一part
ok 既再種另一part ?
作者: 亞良    時間: 2013-4-6 12:51 PM

碎左個花盆, 都可以做成甘靚盆栽~~~真有腦筋, 大開眼界, 謝謝提供.
作者: chowold2    時間: 2013-4-6 01:17 PM

我舊年dum左個花盆,好似一樣咁爛法,晒料
作者: mcphone1988    時間: 2013-4-6 05:45 PM

太神了吧~佩服~佩服~
作者: markhamwong    時間: 2013-4-6 08:50 PM

Grinder 磨床呢樣野係香港一般人都唔會有係屋企
同埋d 植物應該一次放入盆定係先種一part
ok 既再種另一part ?
dororo 發表於 2013-4-6 12:32 PM
如果你不具備磨床(Grinder, power tool),您可以使用珠寶匠的鋸珠寶商鋸(Jewelers Saw, hand tool )
植物應該一次放入盆比較容易.
希望這個信息可以幫您
謝謝
作者: dororo    時間: 2013-4-6 10:13 PM

如果你不具備磨床(Grinder, power tool),您可以使用珠寶匠的鋸珠寶商鋸(Jewelers Saw, hand tool )
植物應該一次放入盆比較容易.
希望這個信息可以幫您
謝謝
markhamwong 發表於 2013-4-6 08:50 PM
我諗應該可以搵人借到把鋸
圖中既既係咩植物?
好似d草咁
作者: markhamwong    時間: 2013-4-6 10:32 PM

蕨類植物, 仙人掌etc.,

作者: markhamwong    時間: 2013-4-6 10:34 PM

選擇最小的
作者: dororo    時間: 2013-4-6 10:36 PM

下星期去花墟睇下有冇岩用既先 !
有興趣大家都動手啦 !
作者: vandas    時間: 2013-4-7 11:32 AM

個人認為圖中間2款植物最可行, 而右下的最不可行.
小柏樹生長速度不慢, 而中間的玉蓮剛好相反; 因為生長慢; 辛苦的製作可以看上幾年.
作者: balabomb    時間: 2013-4-9 09:53 AM

很有創意的盆栽,每一盆就像一幅微縮風景畫一樣!漂亮!
作者: adysunny    時間: 2013-4-9 03:10 PM

很有巧思喔~每一盆就像一座迷你花園,真是一花一世界,又不占空間,有時間可以來試一下!不過突然想到:花盆應該怎麼割啊~植物長大了又該怎麼辦呢.....
作者: chowold2    時間: 2013-4-9 10:32 PM

很有巧思喔~每一盆就像一座迷你花園,真是一花一世界,又不占空間,有時間可以來試一下!不過突然想到:花盆應該怎麼割啊~植物長大了又該怎麼辦呢..... ...
adysunny 發表於 2013-4-9 03:10 PM
八樓黃爺有教如何割,不過都唔容易
作者: Cutieeric    時間: 2013-4-10 12:52 PM

1# dororo

好精緻.有心思又有創意
作者: vandas    時間: 2013-4-19 07:55 AM

向一位經常自己動手製作手工藝的朋友討教過,朋友認為盆子是自己燒製的可能性較大,因為邊緣頗為圓滑,若經切割,打蘑至此不容易。

理論歸理論,二話不說立即動手試造,果然是好姊妹 

[attach]2222492[/attach]

用一個花盆弄出來的,多了條裂痕,需要修補一下

[attach]2222493[/attach]

[attach]2222494[/attach]

順道加點花樣

[attach]2222495[/attach]

[attach]2222496[/attach]

[attach]2222497[/attach]

[attach]2222498[/attach]

是否有興趣看完成後的樣子?
作者: ob51330    時間: 2013-4-19 10:34 AM

其实有另一方法做到咁樣嘅盆就係用界玻璃的玻璃筆,先用箱頭筆即 marker 劃定線條形狀,然後依線條界去,之後輕力敲佢,界面就会断開,而你想要盆的形狀就出來了. 这方法我認為方便,簡单些.
作者: chowold2    時間: 2013-4-19 11:38 AM

蘭姐傻左呀,真係打爛個花盆嚟試
作者: quit5100    時間: 2013-7-15 11:12 AM

有夠贊,我實在佩服作者的巧妙組合

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0