標題: 有冇人知呢種花叫咩名? 5 [打印本頁]

作者: dororo    時間: 2012-12-1 11:55 PM     標題: 有冇人知呢種花叫咩名? 5

作者: vandas    時間: 2012-12-2 01:40 AM

很像香港常見的"米仔蘭", 請問是否香港植物?

最好可以看見整株植物, 包括外型、枝條等等.
作者: chowold2    時間: 2012-12-2 01:55 AM

米仔蘭葉型係圓同細D,從花葉的樣子來看是Rhodoendron 杜鵑花(黃)
作者: dororo    時間: 2012-12-2 10:21 AM

作者: linelife    時間: 2012-12-2 06:59 PM

杜鵑盆景
作者: dororo    時間: 2012-12-2 08:19 PM

很像香港常見的"米仔蘭", 請問是否香港植物?

最好可以看見整株植物, 包括外型、枝條等等.
vandas 發表於 2012-12-2 01:40 AM
vandas 版主開估未?
作者: orchids    時間: 2012-12-2 09:23 PM

Dororo 版主 今次No.5 的應該是 Azalea 杜鵑花

它有個親屬叫 Rhododandron 樹種比較大型
作者: orchids    時間: 2012-12-2 09:33 PM

以上就係大型杜鵑花,體積大,花也大,新西蘭最多,隨山都係.
作者: dororo    時間: 2012-12-2 11:03 PM

賣比我既人竟然話係羅漢松既一種
作者: chowold2    時間: 2012-12-3 01:08 AM

其實 Rhododandron同Azalea都叫做杜鵑,
Rhododandron是葉大而長,而Azalea是樹小葉細而比較短圓,
最重要是Rhododandron葉形向上向前,所以我仍然覺得圖片是Rhododandron
作者: vandas    時間: 2012-12-3 01:22 PM

睇完第1, 3張相都覺係"米仔蘭", 不過d殘花就唔似囉.

但係都唔似杜鵑, 疑點有3個:
~ 杜鵑花 Azalea 及 大葉杜鵑 Rhododendron 的葉片都是尖的, 花姐第2, 3, 5 圖都明顯見到. 而超版照片的葉是圓尾的.
~ 葉片的質感也不同.
~ 從圖2中看見殘花中有些翠綠色物體, 似是花的雌蕊. 而雄蕊的排列方式也很奇怪, 像是獨立的個體,不像平日所看見的.

不過, 超版已經看過杜鵑花的圖片, 應該已經確認了植物的品種了吧.或許是品種不同而有差異.
作者: vandas    時間: 2012-12-3 03:29 PM

其實 Rhododandron同Azalea都叫做杜鵑,
Rhododandron是葉大而長,而Azalea是樹小葉細而比較短圓,
最重要是Rhododandron葉形向上向前,所以我仍然覺得圖片是Rhododandron ...
chowold2 發表於 2012-12-3 01:08 AM
莫非我所種的跟周哥哥種的又有不同?我的都是攤開的,不會豎起。。。

今早有陽光, 在花園裡拍了幾張自己種的杜鵑花照片:

Rhododandron 大葉杜鵑
[attach]1930613[/attach]

普通杜鵑 Azalea (有些叫比利時杜鵑,應該又是另一品種吧)
[attach]1930614[/attach]

兩種比較
[attach]1930615[/attach]

往年開花時拍的:
[attach]1930616[/attach]
[attach]1930617[/attach]
[attach]1930618[/attach]
作者: dororo    時間: 2012-12-3 11:53 PM

睇相就似呢個既 會唔會開左花會易d 認到? 唔知會唔會一年開一次

作者: vandas    時間: 2012-12-4 08:53 AM

咁呢個似唔似呢?

作者: vandas    時間: 2012-12-4 03:30 PM

查閱書籍找到一個很近似的名為"Podocarpus macrophyllus",google 一下 Podocarpus 的中文,竟是"羅漢松屬"

跟這方向找下去,找到的是:
[attach]1931546[/attach]

小葉羅漢松 英文:Chinese Podocarpus 學名:Podocarpus macrophyllus
蘭嶼羅漢松 英文:Lanyu Podocarp 學名:Podocarpus costalis Presl

雄花
[attach]1931547[/attach]

雌花
[attach]1931548[/attach]

荔枝角公園大門入口的羅漢松
[attach]1931549[/attach]

作者: orchids    時間: 2012-12-4 07:28 PM

咁呢個似唔似呢?

vandas 發表於 2012-12-4 08:53 AM
Vandas 姐這棵肯定係羅漢松啦
作者: dororo    時間: 2012-12-4 09:10 PM

似呢個 不過d花我記得唔係咁

作者: vandas    時間: 2012-12-5 08:00 AM

似呢個 不過d花我記得唔係咁

dororo 發表於 2012-12-4 09:10 PM
話係羅漢松其實仍然有疑點...到3-4月就係杜鵑花及羅漢松的花期, 到時就可以睇清楚.
呢段時間再搵吓資料.
這棵肯定係羅漢松啦
花姐醒目!
作者: dororo    時間: 2012-12-5 01:09 PM

棵樹係2月買既 果時已經有花喇!
唔通仲有第三個可能性?
我再影相上黎比大家分析
印象中個老闆話呢棵係王灑
係羅漢松既一種
作者: vandas    時間: 2012-12-6 06:00 AM

棵樹係2月買既 果時已經有花喇!
唔通仲有第三個可能性?
dororo 發表於 2012-12-5 01:09 PM
咁超版睇咗7樓的開花相片, 如果確認係杜鵑花就唔洗理我提出的疑點
作者: dororo    時間: 2012-12-15 10:29 PM

作者: dororo    時間: 2012-12-15 10:30 PM

想問問如果要修剪 有冇咩要注意?
作者: chowold2    時間: 2012-12-16 01:42 AM

幫你搵到D如何修剪盆栽方法,我都未種過盆栽

为管是什么盆栽花木,在修剪时第一要注意的花形。木本的一般都剪成中空,枝条向外扩展,以利通风和采光。如果地方不够大,就要适当的控制一下,不能太开放。
第二是剪弱留强。在一条主枝上,要留下生长健壮的枝条,小枝条可以从根剪除。一般强枝剪掉三分之二为宜,以控制枝条疯长,棵形太大。
第三要留下有花蕾的枝条,剪去空枝。
每一种花木都有特殊的修剪方法,這只是说个通用的方法。
作者: dororo    時間: 2012-12-20 11:29 PM

d 枝同平時有d唔同

作者: chowold2    時間: 2012-12-20 11:56 PM

葉上有一點點白色,是不是有虫?
作者: vandas    時間: 2012-12-21 01:22 PM

葉上有一點點白色,是不是有虫?
chowold2 發表於 2012-12-20 11:56 PM
第3張較似有泡泡,其他應該都是光線問題

睇完這一張,仲唔係羅漢松?
作者: dororo    時間: 2012-12-21 08:08 PM

有泡泡 ??
作者: vandas    時間: 2012-12-22 12:08 PM

有泡泡 ??
dororo 發表於 2012-12-21 08:08 PM
以為周哥哥是在講葉片上的泡沫:
[attach]1960162[/attach]

是一種很普遍的蟲害, 叫泡沫蟲

但超版的應該是光線、角度+背景而形成的錯覺.
作者: dororo    時間: 2012-12-22 12:26 PM

以為周哥哥是在講葉片上的泡沫:

是一種很普遍的蟲害, 叫泡沫蟲

但超版的應該是光線、角度+背景而形成的錯覺. ...
vandas 發表於 2012-12-22 12:08 PM
係呀 白色果度係背景黎 !
作者: chowold2    時間: 2012-12-22 12:43 PM

我指的白點是這些

[attach]1960176[/attach]
作者: vandas    時間: 2012-12-22 12:55 PM

我指的白點是這些

chowold2 發表於 2012-12-22 12:43 PM
周哥哥用顯微鏡睇相...咁都俾你搵到.
作者: chowold2    時間: 2012-12-22 01:00 PM

你話嗰D係唔係蟲,真係好似架,不過我唔知係乜蟲
作者: dororo    時間: 2012-12-22 02:53 PM

我指的白點是這些

chowold2 發表於 2012-12-22 12:43 PM
我估係塵黎
作者: vandas    時間: 2012-12-22 04:06 PM

你話嗰D係唔係蟲,真係好似架,不過我唔知係乜蟲
chowold2 發表於 2012-12-22 01:00 PM
我係笑周哥哥超咁細心啫...再逐張相睇發現第5張:
[attach]1960468[/attach]

似係白粉介 mealy bug

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Mealybugs_feeding_on_hibiscus_plant.jpg

如果真是這一種, 用棉花捧點小許火酒(一般用70度)抹走.
這蟲散播迅速, 要仔細檢查並留意其他植物有沒有受感染.
作者: dororo    時間: 2012-12-22 04:37 PM

我係笑周哥哥超咁細心啫...再逐張相睇發現第5張:

似係白粉介 mealy bug

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Mealyb ...
vandas 發表於 2012-12-22 04:06 PM
OMG
作者: dororo    時間: 2013-2-26 11:46 PM

會唔會係黃楊? 今日見到有棵好似 問左話係台灣黃楊黎既 $220
作者: chowold2    時間: 2013-2-27 11:13 AM

會唔會係黃楊? 今日見到有棵好似 問左話係台灣黃楊黎既 $220
dororo 發表於 2013-2-26 11:46 PM
睇落有幾分似,不過你盆花有冇開過咁嘅花

作者: vandas    時間: 2013-2-27 03:40 PM

dororo 發表於 2013-2-26 11:46 PM
在台灣網找到的台灣黃楊,樣子非常不同:

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0