標題: 豆花加冬蜜, 無線你想害死人呀! [打印本頁]

作者: hksverige    時間: 2012-11-28 06:39 PM     標題: 豆花加冬蜜, 無線你想害死人呀!

細路仔時中意買豆腐花食, 長輩千叮萬囑話千祈唔好加蜜糖, 食左會肚痛.  網上話食左會中毒, 致癌, 失聰, 嚴重者會食死人, 雖然唔肯定真有其事, 但寧可信其有,絕不敢嘗試, 因為蜂蜜含有豐富的草酸,
# p6 q& K8 u* F" _  _公仔箱論壇5.39.217.76# c$ H7 @- F# L4 p. m. W. \
跟富含鈣質的食物搭配一起吃,會在肚子裡結合為草酸鈣,變成結石,就算唔會即刻食死人, 但對身體會有一定的害處, 無線千萬別誤導觀眾. 人地惗住皇帝都食唔死, 仲以為好野黎潻架.
作者: mlta    時間: 2012-11-28 07:06 PM

可能三順根本就係想害死皇上A_A
作者: ywywilliam    時間: 2012-11-29 04:41 PM

直情想人死啦@@
作者: BobCat2012    時間: 2012-11-29 08:24 PM

Is it real that can't eat both together ?
作者: indoxix    時間: 2012-12-1 10:46 PM

又一力証,tvb無做資料搜集啦^^"
作者: kamman222    時間: 2012-12-2 01:10 AM

tvb無綫害人,又一例証,
作者: dodeedodeedo    時間: 2012-12-2 03:14 AM

哈哈,真系?睇来无线真系乱作野,教坏人咩
作者: anhla123    時間: 2012-12-2 03:41 AM

tvb果個低 B !就算係三順根本就係想害死皇上,個低B皇上都會叫人先食過后無事才會食,那有第一時間做白老鼠,皇上肯,皇太后都唔肯!
作者: backspace222    時間: 2012-12-2 12:44 PM

多謝版主提醒,知道了就不會學這樣食法,多謝。
作者: riverchild    時間: 2012-12-3 12:37 AM

哈, 我諗實有人係試喎, 會唔會告TVB架~~~
作者: bella32    時間: 2012-12-3 05:56 PM

你不说,我真是不知呢!
作者: aaoz    時間: 2012-12-3 07:55 PM

豆腐花加白砂糖啊
作者: mlta    時間: 2012-12-3 07:58 PM

可能無線係想做個反面教材,但又怕就咁講冇人理佢,所以咪講到好似好好食咁,等D人去試..知到咁食真係會有事,以後都唔會咁溝埋一齊黎食囉HAHA
作者: rogerchan1975    時間: 2012-12-4 01:09 AM

因为编剧唔肯定黄片糖响清朝出现咗未,所以咪话蜜糖咯。不过饮食嘅嘢,唔好太肯定话冇。南方人嘅饮食禁忌,好多北方人都不以为然。至于乜酸乜钙,古人从来都唔理咖啦。睇剧集学食嘢?你估饮食节目咩!
作者: mango2613    時間: 2012-12-4 01:40 AM

@_@ 你不说,我真是不知呢!
作者: edwinvk    時間: 2012-12-4 01:46 AM

直情想人死啦
作者: gtoaway    時間: 2012-12-4 07:05 AM

咁小既細節都留意到,勁!
作者: x717mike    時間: 2012-12-4 08:33 AM

是真是假呀!好想知事實。
作者: McMilky    時間: 2012-12-4 12:18 PM

这里的豆花都加姜茶 或 糖水 吃
0 i- }+ ?7 A# c$ }- ]& s' [咸的我还是第一次知道。。。囧
作者: anthony1106    時間: 2012-12-4 12:37 PM

= =??TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。2 k2 D/ e. G, t$ E5 R
蜂蜜有草酸?
/ c2 \7 d" T4 q, u- A# m% ~' u& a你有讀過書?公仔箱論壇1 O" F/ }7 G+ l1 o5 t% C& W, Y$ V
蜂蜜大部係由 葡萄糖和果糖 組成
$ G+ Y* H" I: z9 b! N! ?7 H5.39.217.76你就真係應該做下資料搜集啦
$ n6 u: k5 Q% Z7 F7 l係度妖言惑眾
0 F! [8 E( ]7 ]$ G" zTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。http://bee-and-honey.blogspot.com.au/2009/08/blog-post_2213.html5.39.217.764 n- R3 A% D# t" v$ r
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%9C%82%E8%9C%9C: g3 F% ?6 Z' e7 H% w* Z) w+ m- `$ E
http://en.wikipedia.org/wiki/Honeytvb now,tvbnow,bttvb; o/ I) y/ S( o# Y( _. @) X
http://baike.baidu.com/view/10239.htm
作者: CSKYS7    時間: 2012-12-4 01:07 PM

细个只系知豆腐花加蜜糖,都唔知对蜜糖嘅种类都有讲究咯
作者: tylyh    時間: 2012-12-4 01:23 PM

有大神来给标准答案不?
作者: 010321161    時間: 2012-12-4 01:50 PM

...以前D人知鬼咩草酸鈣咩...揾來講嘅
作者: Silver_Fish    時間: 2012-12-4 02:07 PM

古時候北方人吃豆腐花多數系鹹ge因為製作過程系使用鹽鹵ge鹵汁,再講北方人唔叫“豆腐花”,系叫“豆腐腦”; 而南方人就多數系吃甜的,製作過程多數系用石膏來,但食用時唔系用蜂蜜,而系糖水。 李蓮英系河北人,當時北方人應該多數系吃鹹豆腐花,而南方人就多數應該系吃甜ge。
作者: hksverige    時間: 2012-12-7 12:08 AM

回復 Anthony 1106
/ k5 w. b: `# u8 A5 [( V9 w/ ~; M是在yahoo 奇摩網找到的, 也在"豆花加蜂蜜"的討論區搜索過, 我說過不知是否有其事, 不敢試, 但我清楚知道, 不這樣混合吃一定不會餓死.
6 X1 T; z+ S; J- l+ l$ \, N冇呀, 只是以前讀biology 有一編係講過下honeybee 嘅, 唔記得囉, 乜讀書有題過蜜糖加豆花吃的事咩? 其實唔使點讀過書架, 只要到大的蜂場買蜜糖, 那些工作人員都會對你講解蜂蜜的成份和好處, 使鬼佢講咩,若不是知道它的好處, 就唔黎買啦, 最重要係知道點用法同埋與那種東西相沖啫, 否則洗左錢夾冇益.- B3 |5 Z+ D( D8 W% g$ Q
因為太喜歡用蜜糖, 所以對大太監劇中這片段特別敏感, 因聽過這樣吃會相沖,  特地深入網上搜集資料, 你所引証的維基百科, 不也正是說不可混吃的嗎?雖然有些網頁又寫得太誇張了, 但人是有分析能力的. 不是人家說乜就信乜.
, J. D* X) ~8 w9 i+ d: ]; B4 l我只是將我所知的和網上搜集到的与大家分享討論, 又不是說蜂蜜有害, 就算因相信而不再這樣混吃豆花,這對任何人都沒有影响,也害不了誰, 何來妖言惑眾, 為何說得那樣偏激, 活像孔教授的口吻, 幸而這個網站是禁止粗言穢語.
作者: edmondng80    時間: 2012-12-13 05:06 PM

TVB劇,差不多啦.
作者: withoutr    時間: 2012-12-13 10:57 PM

吓, 唔知的話真係會出事
作者: joker999    時間: 2012-12-14 12:49 AM

唔講又真係唔知有依回事
作者: ok_wong    時間: 2012-12-15 02:02 PM

真的吗???
作者: iotohy    時間: 2012-12-17 10:35 PM

很懷疑這樣會好吃=.="
作者: hzs3045    時間: 2012-12-18 05:52 AM

無綫害人咯!
作者: Ming8877    時間: 2012-12-18 06:36 AM

多謝提醒。, Z( `+ m0 I6 b/ z! h  E- d& f
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! G! R  d1 k! u% y# s/ A
街邊D豆腐花跟薑味糖水,係唔係蜜糖真係唔知道。
作者: vespahk    時間: 2012-12-18 08:06 AM

佢冇叫你跟住食啵~
作者: slamlam    時間: 2012-12-18 11:53 AM

真的吗?我有时还会弄些蜜糖姜糖加入豆浆呢。
作者: gta9982    時間: 2012-12-18 01:40 PM

試過加過蜂蜜食,而家都未死
作者: houiyuen    時間: 2012-12-18 04:07 PM

多无知,我还想一试,幸好!

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0