標題: 部電腦win 7 睇唔到 Buffalo 1T External HD [打印本頁]

作者: CNF    時間: 2012-11-12 08:04 PM     標題: 部電腦win 7 睇唔到 Buffalo 1T External HD

換左部電腦之後(由winXP 轉去win7), 唔知點解在[我的電腦]入面, 睇唔到部external hard disc (buffalo 1T HD)!! 我已經試過上網再download driver, 但都仲係睇唔到. 有無師兄可以指教一下. 我入面好多資料響到!

個harddisc 係FAT32. 係咪因為咁, 響win7就睇唔番???

謝謝.
作者: cck_my    時間: 2012-11-12 08:35 PM

尝试插入external hard disc后,到device manager寻找跟住Uninstall,拔出再插入等電腦自动認过
作者: CNF    時間: 2012-11-13 01:23 PM

謝謝. 照做了, 但依然只看到C Drive!!
作者: CNF    時間: 2012-11-13 01:36 PM

在裝置管理員入面見到harddisc的裝置, 但在我的電腦入面, 就只見到C drive!! 為甚麼?
作者: r34gt1    時間: 2012-11-13 07:01 PM

你試吓right click"我的電腦",去"管理",再去"磁碟管理"睇吓見唔見到隻hdd,同埋有冇比個磁碟代號佢,如果冇就比返個佢睇吓得唔得.

不過好奇一問....點解你1T既hdd可以行fat32......唔行ntfs呢?
作者: danlitw    時間: 2012-11-16 09:04 AM

可以試試先把外接碟先接到電腦後再開機看看

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0