標題: 觉得医生真的是很负责任吗?真的有好像戏里的医生这样对待病人吗? [打印本頁]

作者: erickleong4372    時間: 2012-3-7 09:55 PM     標題: 觉得医生真的是很负责任吗?真的有好像戏里的医生这样对待病人吗?

如果有不同的想法请写在回复~  谢谢
作者: suson    時間: 2012-3-7 10:51 PM

虽然依家大多数医生都系为了赚钱,但系相信还是有好医生的
作者: tt小白兔    時間: 2012-3-8 03:55 PM

一D啦
作者: 天神村小吉    時間: 2012-3-8 07:19 PM

咁就要睇你彩數喇,好彩咪遇到個好個囉,唔好彩就聽天由命囉。
作者: 2100661    時間: 2012-3-8 08:01 PM

睇你好唔好彩甘咯
作者: kaocelyn    時間: 2012-3-9 01:38 AM

無醫生會同你講100%醫好你,不過佢可以100%醫死你咁囉
作者: 起司    時間: 2012-3-9 02:52 PM

我认识的就会那样,对病人很用心
作者: kiraaurora    時間: 2012-3-9 03:20 PM

To be honest, after working at a hospital and with doctors a lot I can say that Doctors are not like those in the drama. BUT there are some that are quite responsible and does a lot of following up. As for the talking and discovering patient`s other needs (family issues etc) That is for the social workers to do, other needs will be covered by Physiotherpist, nurses, dietian and other therapists. The shortage of doctors doesn`t help overall.0 s' i9 V! X% C+ I% @7 X" ^
(This is given from a Canadian health care point of view so different system in a way)
作者: herokinggg    時間: 2012-3-9 07:00 PM

其實小時候好多人的夢想就係做醫生,7 o' f1 a4 O( T8 O% Y$ V
亦有不少人係成功當上,
+ v- k3 u1 A& @) u+ I' b$ h- mTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, 醫生型像係正面的, 但香港既醫療制度令到醫生不可以發揮所長,TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。# c. b' m- N$ ]  W6 E) U2 z
一對十,一對百,個病人,醫生能力有限,就算一個醫生有幾叻, 都有極限
$ V1 u- p/ W6 X1 ~公仔箱論壇咁其實醫生對病人只係有心無力,唔可以專一咁醫治病人
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-3-9 07:21 PM

in reality, money comes first for most of the doctors
作者: U'reNotAlone    時間: 2012-3-9 07:33 PM

一小部分!
作者: theng9316    時間: 2012-3-10 12:01 PM

会有的
作者: winstonlove    時間: 2012-3-11 05:50 AM

医生working hrs時間咁長,tvb now,tvbnow,bttvb1 o! ]) S( ~( V
好老實講,幾有heart都會做到無heart,
4 S* }% m7 o  K6 m  ^5.39.217.76幾有熱誠都會做到無哂熱誠
作者: jinchoy    時間: 2012-3-11 08:30 AM

我自己都是從事救援工作,開始時好熱誠,但日子久了發了香港很多人濫用救援資源,慢慢地放下了緊張,我更發現同事越見得多有人死,越冷淡,有時都會矛盾.如果不冷淡太投入和認真自己唔開心,太冷淡自己又沒人情味像機械人樣,所以我肯定公立醫院醫生一定不像戲中那麼樣有負責!
作者: JYfan    時間: 2012-3-11 08:56 AM

看情況同在那裡.
作者: cyclops0905    時間: 2012-3-11 10:29 AM

看情況,好彩咪遇到個好個囉
作者: 25538932    時間: 2012-3-11 10:48 AM

作者: polly456    時間: 2012-3-12 03:46 PM

現實,我覺得有d醫生是十分責任感,有d醫生係為了錢而醫病人
作者: chris2013    時間: 2012-3-13 06:33 AM

一小部分!
作者: leon0621    時間: 2012-3-15 11:08 PM

只是演戲阿....
作者: finfin2046    時間: 2012-3-17 06:11 PM

医科学生中有一部分真的是想救死扶伤而选择做医生,做了医生后又一部分会坚守原则,而另一部分会慢慢变化。。
作者: gundam2099    時間: 2012-3-17 06:59 PM

E家D醫生只看錢、錢、錢、私家醫生見你有錢做足100分,政府醫生唔當你係人!
作者: dayfly    時間: 2012-3-17 07:54 PM

Where got so nice doctors in real life, but maybe havent encounter yet.
作者: heesaw    時間: 2012-3-17 08:43 PM

一D啦
作者: 巽木    時間: 2012-3-18 08:33 AM

有好有不好吧
作者: rexren    時間: 2012-3-18 09:21 AM

wont happen in real worlxd
作者: jkbthk    時間: 2012-3-18 09:25 AM

一樣米樣百樣人,醫生都一樣。
作者: sawteckleong    時間: 2012-3-18 11:07 AM

算吧啦~刚入来做的就会!!做久了多数都不会,醒下啦“噻路”唔好这样天真!这世界是好现实咖。就算要都是1000个里可能有1个only

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0