標題: 覺吾覺得36抄日劇 [打印本頁]

作者: miuwow    時間: 2012-2-25 06:04 PM     標題: 覺吾覺得36抄日劇

我自己就覺得36抄, 江口洋介的急救棟24小時和近期山下智久的隨時候命.
作者: hollson    時間: 2012-2-25 08:20 PM

嗯嗯
作者: on9isgood    時間: 2012-2-25 08:37 PM

作者: tuk    時間: 2012-2-26 12:26 AM

無看過..
作者: 如花2    時間: 2012-2-26 12:57 AM

ook???
作者: oscarwjoko    時間: 2012-2-26 01:26 AM

你D喺中国叫左参考
作者: el9    時間: 2012-2-26 01:52 AM

有呢個感覺, 不過不算嚴重, 醫生劇都是差不多題材吧. 醫院急症(救命病棟24)+醫生成長(code blue), 如果是參考, 可能是病人的情理部份更貼近日劇吧.
作者: winstonlove    時間: 2012-2-26 05:22 AM

抄唔抄唔係重点,tvb now,tvbnow,bttvb- c: F7 ~* g( M/ }8 r/ f
而係拍攝手法有無劇情節奏,演員演出精不精彩,情節有無不合理,先係重点
作者: gtoaway    時間: 2012-2-26 10:37 AM

絕對有同感
作者: JordannLim    時間: 2012-2-26 10:40 AM

haha.. almost likely the same, yet different feeling.. coz different actions and drama.
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-26 10:48 AM

我冇睇過江口既救命病棟, 但係有睇code blue, 我覺得某D醫療case係有D似, 但問睇係人哋code blue 冇果D無無聊聊既感情綫囉, 人哋係講醫療就專心講醫療, 唔會好似無記咁, 係唔係都加D感情綫落去囉!
作者: coolman3612    時間: 2012-2-26 11:58 AM

不覺得都各有優點
作者: yukkoro    時間: 2012-2-26 12:22 PM

你可不可以不要在拿这一类的话题来讲。TVB一有什么好看的新戏,你这种人就说抄某某日剧,抄某某韩剧或美剧,真是看到都他X的气人
作者: fungfootcity    時間: 2012-2-26 08:27 PM

都好似有小小
作者: engsam84    時間: 2012-2-26 11:07 PM

你可不可以不要在拿这一类的话题来讲。TVB一有什么好看的新戏,你这种人就说抄某某日剧,抄某某韩剧或美剧,真是看到都他X的气人公仔箱論壇/ _5 U2 g& [+ N) f! ~* n0 [
yukkoro 發表於 2012-2-26 12:22 PM
3 x/ [2 \' p  s3 G$ ~
5 K7 C2 @! R3 n* l5.39.217.76公仔箱論壇1 e$ M3 ?5 v0 d0 A- V- E' i5 R, ]/ G
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。0 c4 i0 l- p) d" L2 u; o( d6 f

/ w* ~1 q! a" C* P" S% T+ T. h
' ^: t8 `7 y# u9 U4 C5.39.217.76
6 W& v3 S  {& V1 l' r+1
作者: zhoudemian    時間: 2012-2-27 12:01 AM

只要是抄得有创意就ok
作者: 天神村小吉    時間: 2012-2-27 02:28 AM

講呢啲嘢都差唔多o架啦,都唔可以話抄嘅。
作者: thomaswoo    時間: 2012-2-28 05:56 AM

其實呢個世界太多同類劇 . 講真 d題材都用都盡咖啦 .. !! 邊有話抄唔抄
作者: honhon1176    時間: 2012-2-28 11:52 AM

copy dragon team
作者: Testydroid    時間: 2012-2-29 03:14 AM

totally agreed,but I enjoy the series, cause it's Cantonese and about HK life.
作者: 想得太多    時間: 2012-2-29 11:26 AM

作者: ps6688    時間: 2012-3-4 05:25 AM

抄某某日剧 and comics
作者: inshuca    時間: 2012-3-4 02:55 PM

佢開播時第一觀感已覺佢似抄日劇...
作者: kimi1018    時間: 2012-3-4 05:14 PM

都一样啊
作者: geniegenie    時間: 2012-3-4 05:56 PM

你可不可以不要在拿这一类的话题来讲。TVB一有什么好看的新戏,你这种人就说抄某某日剧,抄某某韩剧或美剧,真是看到都他X的气人tvb now,tvbnow,bttvb* z# R) O/ I8 \3 O+ ~6 D* x
yukkoro 發表於 2012-2-26 12:22 PM
/ |$ {2 I+ D2 w1 A0 M, r公仔箱論壇TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。* B$ D3 T  b2 w. \5 h% O
Totally agree!!!!
: w% g' B3 t5 q  qin fact all dramas about doctors/ police/ detective..... are similar
6 v2 Z' u5 y: L2 I公仔箱論壇but they are not copying from each other!!!
作者: 屁屁zzz    時間: 2012-3-4 06:37 PM

i wouldn't be suprise
作者: winson6931    時間: 2012-3-4 08:47 PM

不是恨像吧
作者: superbasara    時間: 2012-3-4 11:02 PM

[quote]我自己就覺得36抄, 江口洋介的急救棟24小時和近期山下智久的隨時候命./ D, K6 `4 H9 X% {
miuwow 發表於 2012-2-25 18:04 [/quote5.39.217.76* \4 P" V1 |% B% J: \
那麼你又有沒有覺得那些日劇在抄 ER 呢? 
% B0 H! ^& j" Q. r8 Y* {# x5.39.217.76TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。1 h8 h. E. R1 P3 Q, N6 i- o5 B5 b$ w7 B
算吧啦 ... 醫生劇都是離不開手術室,急診室,醫生,病人,護士,家屬等等的情節
% N  v# ~9 W- D) p2 e7 s( JTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
& o* y. Q$ U8 N2 ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。那些患病的病人病徵跟醫學書一樣,你又有否覺得TVB在抄那些醫學書呢?
作者: lijingheng    時間: 2012-3-5 12:33 AM

你可不可以不要在拿这一类的话题来讲。TVB一有什么好看的新戏,你这种人就说抄某某日剧,抄某某韩剧或美剧,真是看到都他X的气人
$ i  i" s( ~& \3 `2 |4 e! R% r9 ~: _/ p' R( k: @$ O
作者: elvis333    時間: 2012-3-5 02:39 AM

无睇过日剧~ 唔清楚 哈哈哈
作者: ac86    時間: 2012-3-5 06:01 AM

大佬0 N2 N/ L: `" i9 U
有咩劇唔係抄人呀TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; f  A5 O6 M& m5 E+ e- Y. L
我覺得無咩問題5.39.217.76- M, g- e0 k; w4 ^& O$ y0 I
成日拉埋日劇來講 無得講
作者: eqjim2    時間: 2012-3-6 07:14 PM

無看過..
作者: crazycrazyman    時間: 2012-3-7 12:22 AM

但問睇係人哋code blue 冇果D無無聊聊既感情綫囉, 人哋係講醫療就專心講醫療, 唔會好似無記咁, 係唔係都加D感情綫落去囉!
  d7 u0 U* P+ o: U$ O$ s公仔箱論壇. |( m$ \" h8 {( g0 N3 O
香港市場需要, 或者係有中國人(台灣,大陸)睇都需要! 呢D係觀眾水準問題
作者: casualwa    時間: 2012-3-7 01:27 AM

有同感,不过相信有些故事有点不一样。
作者: x8226    時間: 2012-3-7 01:05 PM

txb 邊有新野架
作者: vacationbear    時間: 2012-3-7 07:44 PM

almost likely the same
作者: kk246hk    時間: 2012-3-8 12:54 AM

呢度抄d 果度抄d . 佈景就.....................
作者: chihim1992    時間: 2012-3-8 01:29 AM

i think so............
作者: 狼封    時間: 2012-3-8 01:25 PM

確實有相似的感覺
作者: rsalan    時間: 2012-3-15 07:40 AM

I agree!! 我覺得無綫又抄咗另外一套日劇:救命病楝24時Ⅲ。
作者: warteng    時間: 2012-3-15 10:20 PM

haha, not realy, this is command things.
作者: 麥麥麥    時間: 2012-3-16 12:32 AM

1# miuwow 無看過 +1
2 b" M- y5 F  V/ [9 j# ~! r公仔箱論壇但係TVB點都有自己嘅味道喺嘅啦~~
作者: isistella    時間: 2012-3-17 12:28 AM

結局果集魚仔同一件頭講「蝴蝶效應」tvb now,tvbnow,bttvb$ E; E) p) c7 O+ v0 S( M, l
咪同仁醬一開頭,南方仁既女朋友響天台同佢講「蝴蝶效應」一樣~TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- ^9 q6 y  i% K2 D4 J  Y' Y5 I* O- q' H
不過個無記變左happy ending 者

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0