標題: 天與地原班人馬再玩高深, 大家覺的悶嗎? [打印本頁]

作者: vdwin1999    時間: 2012-2-1 10:34 PM     標題: 天與地原班人馬再玩高深, 大家覺的悶嗎?

[' R+ A- [" ?
  M' l0 d. p% h4 A/ z$ e) R天與地創無線收視新低, 4 in love又揾同一班悶友做主角, 編劇製作又係同一組人, 拍攝手法也類似, 一集沒看完就覺得悶到抽筋, 大家覺得點?
作者: 01410    時間: 2012-2-1 10:41 PM

本帖最後由 01410 於 2012-2-1 10:44 PM 編輯 公仔箱論壇9 N1 f; g$ `: Y' e$ M# P# O* S% h' c
7 l  A, R6 d5 Y* U0 Q
出自同一手筆,想擺脫一向已來的 罐頭劇, 比以前已經有進步. 都可以一看
作者: vdwin1999    時間: 2012-2-1 10:43 PM

本帖最後由 vdwin1999 於 2012-2-2 09:17 PM 編輯 $ \) I' o/ W/ X9 D9 c1 g3 X

, j+ a& W% {$ u! ~天與地在香港收視奇差, 不被大眾接受, 幾個主角已成收視毒藥. 4 in love 原班人馬再玩高深, 劇情不知所謂, 對白脫離現實. 再度挑戰觀眾的忍耐程度.
4 G8 S7 O! n# s2 I( P公仔箱論壇  Y0 b7 c6 B6 L2 D  P( F
佘詩曼的演技由出道到今日都表現麻麻. 沒有進步.  一向幾鐘意陳豪, 但陳豪在4 in love中表情好古怪. 其他幾個在天與地出現過的人物, 還是一如既往的沉悶.
作者: keichan    時間: 2012-2-1 10:43 PM

算係咁,新鮮感沒有天與地咁強
作者: rae0724    時間: 2012-2-1 11:46 PM

有新意嘎!呵呵 好中意!
作者: simonbsnow    時間: 2012-2-2 12:31 AM

3# vdwin1999 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。/ A) ]# e3 v! J1 i2 }
應該這樣說:「天與地在香港收視奇差, 不被師奶大眾接受, 幾個主角已成師奶市場的票房毒藥. 4 in love 原班人馬再玩高深, 劇情對師奶和低智商人士來說不知所謂, 對白脫離了以上人士的理解能力. 再度挑戰師奶和低智商觀眾的忍耐程度.」
作者: 金米高    時間: 2012-2-2 01:41 AM

我覺得係個人觀感,好唔好睇,玩高深,睇下每個人既心態點樣去睇e齣劇.
3 p1 x. B! |. E- S  X. w& z8 ttvb now,tvbnow,bttvb好睇既咪睇多兩集囉,唔好睇咪唔睇囉,可必要去k人地,話人地係票房毒藥.
+ T0 T, J% c1 }9 u& M公仔箱論壇睇劇都係想消磨下時間炸.....
作者: dng8112    時間: 2012-2-2 01:48 AM

喜欢天与地 但 4 in love 有D玄。。
作者: 112200    時間: 2012-2-2 09:01 AM

又系陈豪   佘诗曼     见到想呕         好乏味
作者: 喂YES    時間: 2012-2-2 09:51 AM

几天没看了
作者: 金羊五叔    時間: 2012-2-2 10:27 AM

希望睇多几集后有新的感觉,TVB劇一般都是这样的。
作者: kianhaur    時間: 2012-2-2 01:49 PM

我反而觉得天与地故事超赞!
作者: 明智光    時間: 2012-2-2 02:28 PM

几个古仔,D师奶好难明
作者: marlboro_mentol    時間: 2012-2-2 02:38 PM

不会啦,可是佘诗曼好像又老了。。。。。。
作者: limited-too    時間: 2012-2-2 04:38 PM

我覺得係個人觀感,好唔好睇,玩高深,睇下每個人既心態點樣去睇e齣劇.公仔箱論壇  t$ r/ V. }% [! g5 S3 B  H
好睇既咪睇多兩集囉,唔好睇咪唔睇囉,可必要去k人地,話人地係票房毒藥.
* W, Q' x( i1 V3 r睇劇都係想消磨下時間炸..... ...
9 c% L9 u3 j5 F; m3 e金米高 發表於 2012-2-2 01:41 AM
tvb now,tvbnow,bttvb9 X, x3 ]# s0 \
0 G3 m; Q- e" |$ S7 q/ {, z& L
算啦, 有些人就係o甘啦, 正如正苦上年派6000元, 人人皆大歡喜, 年尾一家大細都可以去下旅行玩下,
3 |0 G* Z% N* b- @$ ]% E今年話不派啦, 有些人之後便話上年攪o甘多, 浪費哂人力物力.....
: K8 q+ L. h4 w# `永遠都有這種人, 總之, 喜歡睇便睇, 不喜歡便不睇, 還有現在有o甘多個電視台, 有線呀, now呀, 實有2 y5 y; ]. I4 c
些好睇的
作者: 螳螂米奇    時間: 2012-2-2 04:55 PM

無線不嬲係禁
作者: latetx    時間: 2012-2-3 12:03 AM

5 S3 f+ D) f: c/ \: S公仔箱論壇凑合着看
5 G% o& e: s8 Z最近挺无聊
作者: vdwin1999    時間: 2012-2-3 06:59 AM

套劇真係好鬼悶......
作者: xmafrog    時間: 2012-2-3 11:13 AM

其實不太喜歡這種類型的,基情四射。
作者: xmafrog    時間: 2012-2-3 11:15 AM

不過就系簡單搞笑的說。
作者: aimio0925    時間: 2012-2-3 02:26 PM

應改成
天與地在香港收視奇差, 不被師奶同低智人士接受, 幾個主角已成師奶同低智人士眼中的收視毒藥. 再度挑戰師奶同低智人士的忍耐程度.
# B  N4 ~' g, ]5.39.217.76佘詩曼的演技由出道到今日都表現麻麻. 沒有進步.  一向幾鐘意陳豪 ...
1 T) y$ h) y; m* e8 m0 S* jvdwin1999 發表於 2012-2-1 10:43 PM
  \& ~0 N% [2 Q& e" h0 @% u
6 j! N0 g* {6 U阿佘演技大家都有目共睹,你自己意見覺得普通那你去演算了!
3 ]! B! A& j; e就算她有老態出現又如何呢?一齣好戲加上有實力的演員,需要計較年齡嗎?
* U% b  D$ ?8 S( o# I6 s難不成整天看某囧兒拿造馬視后爛演技爛劇本嗎?
; e* U/ g7 E/ j公仔箱論壇低B無知!
作者: iori98    時間: 2012-2-3 04:01 PM

唔怪得同天與地一樣, 家中老人家都說看不明白
作者: shiroikoala    時間: 2012-2-3 05:01 PM

真係唔覺得話咩高唔高深喎!  就算當日天與地, 亦唔覺有幾神級, 只不過係有D對白幾正咋嘛!
作者: 天空的雨    時間: 2012-2-3 09:31 PM

其实都唔系啊,都既好看,好看过天与地多多啊。天与地我看完之后我都唔知讲么的,但系呢部剧我都可以看得明明地
作者: kilee    時間: 2012-2-3 11:42 PM

不覺悶﹔好睇過天與地
作者: 6229389    時間: 2012-2-4 12:15 PM

feel still good.....love this drama story....love 佘诗曼
作者: damonjeremy    時間: 2012-2-4 12:20 PM

同天與地相差什遠
作者: henrydemon    時間: 2012-2-4 01:26 PM

i like it very much
作者: min66    時間: 2012-2-4 03:18 PM

要看!
作者: ratox    時間: 2012-2-4 03:41 PM

唔悶,輕鬆手法拍出現實,好睇!
作者: yuenloi    時間: 2012-2-4 04:22 PM

天與地好唔好睇係個人觀感,我覺得唔錯,此劇也支持
作者: tmac-jay    時間: 2012-2-4 06:10 PM

5会,拍得几好
作者: 風c    時間: 2012-2-4 06:18 PM

幾好笑
作者: footouchcc    時間: 2012-2-4 06:40 PM

有新意...幾好呀!!
作者: road333    時間: 2012-2-4 07:28 PM

little bit boring!
作者: s341999    時間: 2012-2-4 08:17 PM

It is reasonable. Don't mind watching it.
作者: vacationbear    時間: 2012-2-4 09:58 PM

A little boring.
作者: ktyyukikwan10    時間: 2012-2-4 10:19 PM

個人黎講覺得呢套戲值得一看....7 z2 t; S" E( ]  u
唔係下下都要幾年後, 邪不能勝正, 一定要有個圓滿結局先叫好睇...
# D& A3 P8 @$ [2 Z( X" \
- p7 A  s" c4 T; F' r哈哈, 6樓buy 你~ lol
作者: silentsky    時間: 2012-2-4 10:30 PM

還沒看 未看先推
作者: davydavid    時間: 2012-2-5 12:33 PM

喜欢天与地 但 4 in love 有D玄。
作者: meiwang1964    時間: 2012-2-5 12:53 PM

天與地開始悶D,羌0歌好聽補數啦,4in love都係睇下發展,睇劇O者無所謂啦
作者: silentsky    時間: 2012-2-5 10:01 PM

有一半的女配角太醜 非常難受
作者: kabuka1981116    時間: 2012-2-6 12:59 AM

佘诗曼,完美
作者: Mataz    時間: 2012-2-6 10:00 AM

好悶。
作者: wakaka2345    時間: 2012-2-6 10:06 AM

作者: beginner33    時間: 2012-2-6 05:37 PM

3# vdwin1999 ( q) r6 |. F1 P* }1 j. W' B
應該這樣說:「天與地在香港收視奇差, 不被師奶大眾接受, 幾個主角已成師奶市場的票房毒藥. 4 in love 原班人馬再玩高深, 劇情對師奶和低智商人士來說不知所謂, 對白脫離了以上人士的理解能力. 再度 ...  a  K- ]. N" R9 |1 J( W( I. e
simonbsnow 發表於 2012-2-2 12:31 AM
tvb now,tvbnow,bttvb/ O$ `: z2 \$ C, f+ Y

1 x# b' U- n: e  ?) X7 L+ b4 vtvb now,tvbnow,bttvb支持,期待TVB有更新的創意。
% i6 o4 w0 B4 [+ n公仔箱論壇其實近這兩年的編劇比起前幾年也有不少進步了。
作者: vicpark    時間: 2012-2-6 06:21 PM

TVB
9 a% ]" K  c9 j- L" m6 E9 n公仔箱論壇来来去去就那几个人, 无得选择嘎
作者: sunny3434    時間: 2012-2-6 07:21 PM

都幾!!!!
作者: kdckcc1318    時間: 2012-2-6 10:53 PM

作者: 暗影    時間: 2012-2-7 02:04 AM

新鮮感沒有天與地咁強
作者: fly924    時間: 2012-2-7 11:17 AM

我反而唔觉4 IN love玩高深,陈豪都系最中意佢阿sir那部~
作者: dudeleung    時間: 2012-2-7 11:27 AM

兩齣劇嚟講天与地正好多
作者: lmfu    時間: 2012-2-7 11:53 AM

唔覺高深喎, 就算天與地也不是高深呢。
作者: skylee0303    時間: 2012-2-7 02:13 PM

非常闷~
作者: NGHUISUNN88    時間: 2012-2-7 10:25 PM

tvb 没多少人了
作者: kilee    時間: 2012-2-7 11:33 PM

不會悶,都幾好睇
作者: lmfu    時間: 2012-2-8 10:49 AM

講到而家, 4 IN love我開始覺得悶了。
作者: gman852    時間: 2012-2-8 12:20 PM

作者: HT9    時間: 2012-2-8 02:04 PM

无得选择,都几闷
作者: bw201020    時間: 2012-2-8 04:47 PM

作者: pmaatbrleck    時間: 2012-2-8 05:47 PM

天與地和4 in love 都一樣不過不失的悶。兩集都睇唔完。
作者: choonseng77    時間: 2012-2-8 05:59 PM

比以前已經有進步. 都可以一看
作者: sunny3434    時間: 2012-2-8 06:39 PM

來來去去都係果班人
作者: by橙子    時間: 2012-2-8 09:16 PM

虽然尼班演员不是好中意,除了阿s,但是我觉得4 in love比天与地吸引到我好多,我觉得它都挺搞笑的,没有很玩高深
作者: 3181304    時間: 2012-2-8 09:36 PM

Thanks for sharing
作者: rainbow_fans    時間: 2012-2-8 10:43 PM

不是啦, 我覺得不錯, 依然有深度~
作者: lun85829    時間: 2012-2-8 11:32 PM

算係咁,都可以一睇la
作者: gn00367351    時間: 2012-2-8 11:33 PM

super bored
作者: simon8623zhou    時間: 2012-2-9 01:27 AM

好看啊啊 啊
作者: wuhappy    時間: 2012-2-9 04:51 AM

7# 金米高 TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。+ L0 Q, F' D1 ^* f
公仔箱論壇. |0 C6 h2 h% X, z% A
你說的很有道理。 我也認同你的說法
作者: Rknd    時間: 2012-2-9 08:58 AM

哈.我還沒看過.但是我覺得陳豪做戲幾好啊.應該唔怕悶
作者: katakleo    時間: 2012-2-9 09:07 AM

一家大細睇.....好睇...ok wow
作者: heihei07    時間: 2012-2-9 11:34 AM

ok wow, 可以一看
作者: keno2000    時間: 2012-2-9 05:05 PM

真系有點無聊!
作者: apes_hk    時間: 2012-2-10 01:32 PM

都OK吖~唔錯唔錯!!
作者: suzyrukawa    時間: 2012-2-10 01:45 PM

收视低不代表不好看 自己不喜欢看不懂就算了
作者: siulam1978    時間: 2012-2-10 05:25 PM

作者: 屁屁zzz    時間: 2012-2-10 06:58 PM

the two dramas are too close to each other, if this drama wait for few months then it might not be too bad
作者: po0    時間: 2012-2-10 07:17 PM

幾好睇
作者: honhon1176    時間: 2012-2-10 10:12 PM

TVB劇一般
作者: warteng    時間: 2012-2-11 03:00 AM

yes, a little be boring
作者: alienaire    時間: 2012-2-11 09:25 AM

不太喜歡这齣劇, 只睇了兩集, 好乏味
作者: keta    時間: 2012-2-11 10:20 AM

作者: vivian1238    時間: 2012-2-11 06:30 PM

我中意天与地 多过这个咯 ~
作者: fn1    時間: 2012-2-12 11:15 AM

i think this series is not bad.. but then again it's personal preference.. definitely brought me a few laughs -- like some others say "watch if you like it, don't watch if you don't like it."
作者: 狼封    時間: 2012-2-12 01:06 PM

好中意,喜歡這批人的搭檔。
作者: kimgundam    時間: 2012-2-13 04:46 PM

现在都差唔多了,编剧噶都唔知有咩好写,睇下就知道,有好多系抄袭日剧的剧情
作者: Joeyliu0814    時間: 2012-2-13 05:37 PM

我一集都冇睇過
作者: Ming7468    時間: 2012-2-13 09:12 PM

出自同一手筆
作者: monkey678    時間: 2012-2-14 10:44 AM

4 in love 再玩高深, 劇情不知所謂, 對白脫離現實, 觀眾缺乏耐心, TVB 應檢討.
作者: daveiscool    時間: 2012-2-14 10:48 AM

我覺得 4 in love ok
作者: hkyau1    時間: 2012-2-14 02:51 PM

講真,我覺得天與地唔系特別好,不過個監製拍攝手法新D姐。
作者: chudick    時間: 2012-2-14 03:46 PM

可以一看
作者: 9800gx2    時間: 2012-2-14 05:55 PM

haha i think this one is ok wo. crossover love~ 公仔箱論壇" u  z4 M6 ?$ e1 z7 k
exspecially the tall and short love~~ hahaha
作者: 25538932    時間: 2012-2-14 06:38 PM

作者: KUNKIYT    時間: 2012-2-15 08:45 AM

冇咩新鮮感
作者: billyjones    時間: 2012-2-15 09:12 AM

1# vdwin1999
作者: cs013777    時間: 2012-2-15 10:13 AM

麻麻~~~~
作者: jpsho    時間: 2012-2-15 01:56 PM

Yes.  They do it again...too soon.... making it boring
作者: vivicollection    時間: 2012-2-16 01:19 AM

of couse not, "4 in love" very creative story. support x10

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0