標題: 第九集陪審員的設計參考了套有名的美國戲 [打印本頁]

作者: lvdtwo    時間: 2011-7-8 02:23 AM     標題: 第九集陪審員的設計參考了套有名的美國戲

叫十二怒漢 12 Angry Men
" B+ \# G, Y( R9 p3 u/ T有很多版本  U2 M9 Z' y0 b# I
我看過黑白1957版
作者: soccervega    時間: 2011-7-8 12:02 PM

沒有聽過尼套戲喔。
作者: ttt_boy1    時間: 2011-7-8 04:07 PM

TVB 一向都是抄的了
作者: kenson    時間: 2011-7-8 04:20 PM

! K8 H- a( e$ X) q+ G* s! I0 {+ W4 m! _' t, o( W9 d
TVB 一向都是抄的了5.39.217.76* ]# _: Z' F& O6 ^) G# J0 d" S
ttt_boy1 發表於 2011-7-8 04:07 PM
7 O0 k: m$ P1 c9 E* g9 f# _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。人地講到明羅生門你又話抄啦 人地唱 do rei mi 你又唱你係唔係抄啊 個世界嘅事就係咁樣 你第一個入班房 跟住入嚟嘅同學個個都抄你啦 有被抄妄想症就睇醫生啦
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-7-9 12:02 AM

I haven'e seen this film...
作者: busyfun    時間: 2011-7-9 12:21 AM

我也曾看過這套戲劇!
& D; ?: y' K3 y0 [6 C8 |TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。外景絕少,全劇都在一所學校的室內球場中進行,
- ]0 [  j. l* G/ P# R) F# s我還對劇中男主角邊射球邊討論案情的情景,留有印象。% b. w( K- j5 X( N! B! J7 `
這是一套不錯的電影,故事吸引,角色演繹出色,
0 q! |/ _/ w  {5 J7 p但是否與本劇雷同,則有待觀看了。
作者: edwinhiht    時間: 2011-7-9 02:09 AM

我都有睇呢套戲, 好好睇有張力...但又唔覺抄..話哂官司戲講下陪審團好正常
作者: lokyip107    時間: 2011-7-9 02:13 AM

TVB的劇好少唔抄, 但就誇張咗啲, 真係為做陪審團而無咗自己份工的職位咩!
作者: mcmcm    時間: 2011-7-9 02:08 PM

算啦..套套都係咁上下架啦...
作者: bakapprince    時間: 2011-7-9 11:50 PM

套套都係咁上下架啦~
作者: j9906570    時間: 2011-7-10 12:04 AM

套套都係咁上下架啦...
作者: jay1016    時間: 2011-7-10 12:28 AM

沒有聽過尼套戲
作者: kkkb1989    時間: 2011-7-10 12:49 AM

give me five!!!
作者: jjsiu    時間: 2011-7-10 12:12 PM

唔抄就不是TVB的劇!!
作者: winstonlove    時間: 2011-7-10 06:32 PM

其實一部戲既集結而成,都係會參考吓其他有名既戲,再加以改良,
8 |& b- L1 U% ]! v! x個精髓都係在於演員有冇好既演出,假如演員既演出係交行貨,tvb now,tvbnow,bttvb$ x# R" t0 X2 t$ H0 h5 `* Y
相信有幾好既劇本,一流既導演,亦都係徒然
作者: hellohello88    時間: 2011-7-10 08:27 PM

TVB 一向都是抄的了
作者: xzblaze    時間: 2011-7-10 09:21 PM

it always is, so got use to it~
作者: kenglun    時間: 2011-7-10 09:21 PM

谢谢分享。。。。
作者: wojis    時間: 2011-7-11 08:10 PM

一个路过的孩子,我是来刷积分的,哈
作者: cacavalley    時間: 2011-7-11 10:32 PM

TVB的劇好少唔抄
作者: hhttt    時間: 2011-7-11 10:51 PM

15# winstonlove but it was great!!!
作者: ayanan    時間: 2011-7-13 10:51 PM

無線此套真相算是近期較好之作, 選用較多新人及外籍人士. 劇情算有張力; 而陪審團戲算是此劇種的新角度嘗試. 看得出編劇有用過腦, 值得加許.
作者: feichaiman    時間: 2011-7-13 10:54 PM

ok let me check
作者: TRFLAM    時間: 2011-7-13 11:07 PM

沒有聽過尼套戲
( x5 h& x+ |/ l" z" I) Jtvb now,tvbnow,bttvbjay1016 發表於 2011-7-10 12:28 AM
5.39.217.767 b  |9 y/ r+ `0 i3 k3 p( V
公仔箱論壇9 D; I( m9 K2 D: y* P) K+ P
堅無聽過!~咩國家既劇?
作者: huit    時間: 2011-7-14 07:57 AM

算罷啦,無記早就將啲佢哋觀眾群定咗位,睇死大部份牛頭角順嫂/新移民/廣東省觀眾唔識睇外語片,亦有一班死硬粉絲狗屎垃圾都會撐TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。- q$ z% H% u% n6 S* R
" `% F0 `. o  h6 ^( |0 c( y
呢套野以無線標準唔算差,但係以國際標準依然係難登大雅之堂,無線亦無意拍咁高質素嘅戲,因為一來冇人才,二來香港市場層次低,揼本落去係浪費資源,觀眾亦唔係免費電視台嘅米飯班主,對佢哋有最基本嘅交代就夠公仔箱論壇) D1 K4 v9 v9 C$ m
5.39.217.76* Y9 J. D( Q3 N6 H# g; J  b0 \
而家唔同七十年代末,製作人個個啱啱外國畢業返港想大展拳腳,又有兩家質素都差唔多嘅競爭對手。 而家無線啲導演篇劇根本唔知需要咩資格,加上無線係上市公司,所有決定都計過哂數,唔會交多咗功課俾你9 O2 g9 w1 C/ \3 Z) h" }6 [3 H( r

; N. X( [2 g- N, }  P2 ]TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。要睇高質素電視劇,我睇美,英,甚至澳洲本土製作都唔錯(當然佢哋都拍得出垃圾,如Little Britain),起碼你睇完會有攞出嚟翻睇嘅衝動(Mad Men, The Wire, Boardwalk Empire, Summer Heights High)。港劇,睇完得啖笑,或者睇某啲場口拍得幾差,正如食正餐同零食嘅分別。
: f, L* f5 C, i/ J3 NTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。公仔箱論壇* d( }$ L+ ?. _/ K1 }4 T
對港劇太認真,棧自己勞氣,唔識分嘅人會當你傻
作者: ohno9413    時間: 2011-7-14 09:16 AM

tvb always 抄
作者: idol1    時間: 2011-7-14 11:24 AM

the show is better then before, i think it will be improved.
作者: eternity198961    時間: 2011-7-14 12:46 PM

额,全球影视业现在那么发达,而且又那么久得历史,如果你可以在现在找到一部新剧没有和以前有相似剧情的,那我觉得你很厉害...人家辛苦拍电视剧,不应该说什么TVB一向都是抄袭!!
作者: 911kiss911    時間: 2011-7-15 02:11 PM

never heard of this drama
作者: huit    時間: 2011-7-15 10:44 PM

人家辛苦拍电视剧,不应该说什么TVB一向都是抄袭!! ...
1 I/ ^; h7 p" I( ]+ |2 J% Reternity198961 發表於 2011-7-14 12:46 PM
! ^* B  T# f3 ]' ?
3 A' D, |6 d3 ]) A# U: _

+ h  w: i% B! u* G( w# ]公仔箱論壇笑話,一套上市電視台製作的商業片集,又不是小學話劇,為甚麼不可以批評? 你怕傷了小朋友的自尊心要心理輔導?
9 y* g3 \5 K2 F3 M公仔箱論壇
6 ?9 g3 o6 ^+ j; K4 I2 A公仔箱論壇他們是領薪水,賺廣告商錢的。拍好劇是他們的職責,不是他們對你的施捨
7 F  q4 F& W0 l; J+ v$ c6 {9 ]$ dtvb now,tvbnow,bttvb
- k6 ~0 M! o- r; ^TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。抄襲分很多層次,太容易被人看出,就證明製作人小看一般觀眾見識,你看不出可能只是你孤陋寡聞
作者: jasonjinct    時間: 2011-7-15 10:44 PM

这部戏其实还蛮好看的
作者: mrfusion    時間: 2011-7-15 10:58 PM

History repeat itself.
0 H/ \5 b1 k! ^tvb now,tvbnow,bttvb公仔箱論壇0 n2 R4 a; y/ z4 ]+ d
日光之下無新事tvb now,tvbnow,bttvb9 g0 Y. N2 N5 O$ r& g5 n5 ^5 M) q
5.39.217.76' q" M! T$ T+ U9 Z  X
Originality is when no one caught where you borrow it from.
作者: 匿名    時間: 2011-7-16 12:01 AM

看得出来他们真的有用心拍好这部戏!不欣赏的就不要看啦,何必多多批评!你们又认为你们有多好,多聪明!!!!!
作者: lingpig87    時間: 2011-7-18 10:39 AM

作者: tvbfanzz    時間: 2011-8-2 03:54 AM

Is it really???

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0