標題: 無線係唔係當觀眾白癡? [打印本頁]

作者: octkidhk    時間: 2011-6-15 09:45 PM     標題: 無線係唔係當觀眾白癡?

編劇原本是否想講陳錦鴻一家係小市民,憨直好人,慘遭有錢人郭晉安,欺騙剝削,人神共憤。
$ D- c% i$ O9 P& _
* ^3 c! B, [: Utvb now,tvbnow,bttvb點解會睇到完全相反,陳錦鴻一家就係活生生的刁民,兩仔爺簡直係人辦,橫蠻無理兼取鬧,時常放自己係受害人地位亂咁吠,人家做生意做到發達唔預佢都可以去鬧人,又話道理係佢果邊,都唔知係乜野道理,一d都唔似小市民,反而似神經病人多D,仲係非常貪錢果種,佢老婆郭少芸就成個花家姐一樣似有智障,成家癡呆,坐埋一檯。  
, Z2 t& A2 t% ~: U6 P! ytvb now,tvbnow,bttvbTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。" H- R, Y0 c* l
郭晉安就演得一D都唔奸,根本個個做生意都會咁做,都唔明佢點欺壓陳錦鴻,睇到火都o黎埋。 5.39.217.76& G) r- j$ d/ J6 x
公仔箱論壇- n8 W& |& a8 g* a
究竟編劇點去將角色性格合理咁表演出來?求其將陳錦鴻做到憨憨居居,懶率直就叫好人、小市民咩?唔好當觀眾白癡先得o架!
作者: JackyNelson    時間: 2011-6-16 02:33 AM

成家癡呆,坐埋一檯 好句
作者: leung312    時間: 2011-6-16 02:59 AM

郭晉安就演得一D都唔奸,根本個個做生意都會咁做,都唔明佢點欺壓陳錦鴻,睇到火都o黎埋。
作者: JackyNelson    時間: 2011-6-16 03:24 AM

郭晉安就演得一D都唔奸,根本個個做生意都會咁做,都唔明佢點欺壓陳錦鴻,睇到火都o黎埋。
4 a3 W5 T. Z; `# uleung312 發表於 2011-6-15 01:59 PM
9 W8 H4 [9 Q7 u8 \7 T5 A5.39.217.76# w- V4 R$ R6 u# O1 i
係咪好想燒左部電視機...
# P, W* I( p7 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
. G& q8 S  u5 B! B" b9 `4 Rtvb now,tvbnow,bttvb抄都要+小小o野
作者: zyueric520    時間: 2011-6-16 07:13 AM

都唔明 为佐个招牌 去吵 仲话道理在区度  冇读过书的人系咁, 我都睇到火都o黎埋 编剧废噶
作者: limited-too    時間: 2011-6-16 10:14 AM

根本睇txx劇集的人大部份都係白x啦...
作者: cyclops0905    時間: 2011-6-17 02:51 AM

又要睇又要嘈
作者: zhu_shoushan    時間: 2011-6-17 05:39 PM

本來有D期待,諗住追下嘅,點知成個禮拜都唔得閑,一集都未睇過,依家可以慳番喇
作者: johnson1129    時間: 2011-6-17 09:39 PM

好耐冇睇過無線 d 劇了....套套都冇新意...
作者: lu.zhung    時間: 2011-6-17 09:48 PM

套套都系咁...闷~
作者: 蝦你波凸    時間: 2011-6-17 11:45 PM

作者: edwinhiht    時間: 2011-6-18 12:00 AM

隔年到就有一套咁野, 吵吵鬧鬧, 唔係家族死鬥就係爭家產祖業, 背到啦.
作者: yes009    時間: 2011-6-18 12:03 AM

不是,他为了赚更多的钱。
作者: jpsho    時間: 2011-6-18 09:37 AM

that's what TVB is.
作者: lijia987654321    時間: 2011-6-18 10:29 AM

tvb好似越来越低能啦,都无晒铺
作者: jnpf    時間: 2011-6-18 10:48 AM

Typical TVB TV drama. No new ideas!
作者: luvivana    時間: 2011-6-18 10:55 AM

don't expect too much...it's TVB...
作者: winceci    時間: 2011-6-18 07:45 PM

的確陳錦鴻的確演得好刁民~~~~我覺得自從傢好月圓好收得之後,每隔一段時間就來一套爭家產吵吵鬧鬧噶戯~~~
作者: xtfs    時間: 2011-6-18 08:14 PM

ddddddddddddddddddd
作者: tontsang2011    時間: 2011-6-18 08:35 PM

看了兩隻便不想看了.....
作者: kstan337    時間: 2011-6-18 10:08 PM

作者: cerovis    時間: 2011-6-19 01:23 AM

i agree w/  you
作者: ayanan    時間: 2011-6-19 11:50 AM

我地小市民重慘, 要忍這些垃圾劇. 唉!!!!!
作者: kapono    時間: 2011-6-19 12:42 PM

honest speaking, i think yes公仔箱論壇# i* T; C% ?/ g. }. d  E/ d
the drama is all same, with different actor.
作者: appleapple2    時間: 2011-6-19 02:24 PM

又要睇又要嘈3 u/ n  Q( k8 R2 _
cyclops0905 發表於 2011-6-17 02:51 AM
+ Q6 ?9 H6 d5 |( f. Ktvb now,tvbnow,bttvb7 v+ W' B3 S) p% J4 |
RE: 無線係唔係當觀眾白癡?
, K  S: S3 m. C( K( _* yTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。6 m$ ?& k4 M: L9 Z) m1 B
請原諒我大膽講句,呢啲係白癡師奶劇,係拍俾啲白癡師奶睇,所以正常人係睇唔明係正常過正常嘅....TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。8 f) }) W% N1 K7 D& Y

" {/ C3 j- F& I$ d$ e) D5.39.217.76***************************公仔箱論壇7 a. s' Q8 T8 g; m  Y. E% b  o
伙記:老板,我今日返嚟公司請病假呀...& a, ?8 Z' B  b9 C, x
老板:病得你咁精神,返到嚟公司請假?# ~/ J( I5 @3 l  O* |
伙記:係羅,所以呢個咪叫做精神病囉......
作者: bklim38    時間: 2011-6-19 10:31 PM

我只看了一集就懒得追了。。。。
作者: mycompute    時間: 2011-6-19 10:33 PM

TVB got new owner
作者: rchoi0801    時間: 2011-6-19 11:15 PM

Thank you very much.
9 w/ ]3 M! q8 t8 P; |' K; Q5.39.217.76
作者: dingli568    時間: 2011-6-21 08:44 AM

睇到火都o黎埋。
作者: vikywu    時間: 2011-6-21 09:20 AM

TVB近幾年好睇既戲真系月來越少 感覺上D接班人真系5多識做戲
作者: klienteo    時間: 2011-6-25 12:26 PM

作者: BBCW    時間: 2011-6-25 01:14 PM

無線係白癡.
作者: mm170598    時間: 2011-6-25 10:11 PM

tvb好似越来越低能
作者: iamyounis    時間: 2011-6-25 10:16 PM

我覺得呢套好似有好多野都無交代清楚。。。
作者: o_o1...    時間: 2011-6-25 10:49 PM

成家癡呆 lol
作者: o_o1...    時間: 2011-6-25 10:49 PM

成家癡呆 lol
作者: kongkyo    時間: 2011-6-25 10:54 PM

我支持大家,愈来愈不掂当!!!!!!!!
作者: whitedogdog1668    時間: 2011-6-25 11:07 PM

都算係OK啦!起碼好過花家姐啦!
作者: raymondchan167    時間: 2011-6-25 11:28 PM

無線編劇d 屎橋 - 忠變奸+ 奸變忠+三角四戀....掂哂
作者: mypuppet    時間: 2011-6-26 12:13 AM

郭晉安就演得一D都唔奸,根本個個做生意都會咁做,都唔明佢點欺壓陳錦鴻tvb now,tvbnow,bttvb- F: X- ~- S2 L( A6 v
agree
! d8 I7 M- w5 r7 v* k; `5 k$ d我主要係睇大滿貫!
作者: celtic888    時間: 2011-6-26 12:23 AM

正如香港電影十套有九套都係垃圾同埋演唱會唱來唱去都係幾首歌都依然有人去睇
作者: cxz27149    時間: 2011-6-26 12:48 AM

看到陳錦鴻真的很煩5.39.217.76$ l# Q3 E' y( _" {9 s# O' J
演技爛就算了 把聲又嘈
0 n3 d, o# W7 F9 A5.39.217.76聽到他的聲音火都來了
作者: 臏臏    時間: 2011-6-26 01:51 AM

成家癡呆,坐埋一檯
作者: meiwang1964    時間: 2011-6-26 11:02 AM

tvb d 水準可以叫做 "t低b"
作者: pmaatbrleck    時間: 2011-6-26 12:45 PM

無線的編劇往往佢有佢寫,你有你想像,從來都不合情理及現實,由其在大結局時。
作者: hongfangyi    時間: 2011-6-26 01:46 PM

唔中意徐子珊
作者: chowpaklungs    時間: 2011-6-26 05:15 PM

tvb經常都作到好大,跟住就求其埋尾算,真難頂....
作者: Ken3267    時間: 2011-6-26 07:34 PM

本帖最後由 Ken3267 於 2011-6-26 07:39 PM 編輯 tvb now,tvbnow,bttvb. ]. b) e: H# T/ A% P
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, ~' i4 v& A2 D0 B. e! w
現今TVB 的劇情、結構,與 80 年代的劇集都是相近的。只分別於時代感、用詞較差(編劇水平、迎合觀眾水平等原因)、電腦特技、拍攝器材、演員。重覆是合理的,90後,大部份都已經不可能看過舊片。老一輩的人已有其他的節目。
0 Q' ~# H, D2 J7 _8 C; I( s  其實,這套戲只是唐心風暴I, II 的 升級與更新版。重覆的討論更是多餘。不理想的話,看1、2集就收當。管他們TxB去吹噓自己收視。他們喜歡用數百人去決定大部份的人口味、意願也是沒有辦法的。誰叫有錢人、政客就是有權有勢的。人民對他們來說只是工具而已。TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。! u! p1 W9 H8 q- K3 X, v
  年輕一代不知的事,討論著的事,對於老一代人已是舊瓶裝新酒,紅塵事已看透。歷史上也從未解決過貧富懸殊的問題,而人類的問題也是一直重覆著發生。tvb now,tvbnow,bttvb4 U' b6 ~2 k/ B, S
=====
4 r" n. o" c! m9 x8 ]公仔箱論壇  近來TxB一直為日本做宣傳,相信是為了「某些利益」,懂的人已經看出TXB洗腦的技倆。日本比很多國家都強,經濟上不可能有問題。日本的人民也比任何國家的人自強。不如先顧好自己。
作者: 阳间不现    時間: 2011-6-26 09:14 PM

一直都系,,,,
作者: ltban    時間: 2011-6-26 09:30 PM

tvb已經係江郎才盡.
作者: pglang    時間: 2011-6-27 05:38 AM

所以,近来我都很少看TVB的戏。。。
作者: hugon789    時間: 2011-6-29 11:34 PM

ths for sharing
作者: hugon789    時間: 2011-6-29 11:34 PM

作者: hugon789    時間: 2011-6-29 11:43 PM

作者: qmonkichi    時間: 2011-7-3 12:31 AM

罵歸罵還是繼續看阿~~~~XDD
作者: carriefish    時間: 2011-7-3 10:31 PM

TVB is not working from the heart, they thibk people in HK have no choice but TVB, make me angry~
作者: hzaabb    時間: 2011-7-3 11:41 PM

应该就5系,只不过现在演员少点.
作者: wetwet888    時間: 2011-7-6 02:58 AM

作者: kywongjj    時間: 2011-7-6 09:00 PM

食飯時段應播些開心D
作者: DAYDAY08    時間: 2011-7-6 10:01 PM

作者: wkw8617    時間: 2011-7-6 10:04 PM

本人认同楼主那句“郭晉安就演得一D都唔奸,根本個個做生意都會咁做”
作者: tmac223    時間: 2011-7-6 10:57 PM

That is not acceptable.
作者: raylplam    時間: 2011-7-7 11:08 PM

thanks
作者: J_tomica    時間: 2011-7-7 11:25 PM

TVB 既劇係慘唔多架啦
作者: a1166153    時間: 2011-7-9 11:15 AM

算啦,無線低能,追呢套野既人又咪係有,無深度既人太多了
作者: kenez    時間: 2011-7-9 11:27 AM

no more idea~~
作者: kdckcc1318    時間: 2011-7-9 01:48 PM

作者: mcmcm    時間: 2011-7-9 02:11 PM

算吧啦...根本就冇咩期待...
作者: bakapprince    時間: 2011-7-9 11:31 PM

套套都系咁~

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0