標題: 觉得啊佘演绎“花家姐”嘅表现手法有D问题... [打印本頁]

作者: Benny_master    時間: 2011-5-17 08:53 AM     標題: 觉得啊佘演绎“花家姐”嘅表现手法有D问题...

首先我要声明:小弟乃啊佘的支持者...不过沉晚睇完本剧的第一集,觉得啊佘饰演的花家姐(如无意外应该喺智障人士)表情、动作好生硬...比我嘅感觉就好似喺度模仿紧“阿旺”咁....相对之下,就无胡杏儿喺N年前喺《流金岁月》里面扮演的同样喺智障人士嘅“茵茵”演绎得自然喇....各位觉得怎样呢?请不惜指正....多谢嗮!同时祝啊佘的演技、事业等更上一层楼....
作者: 792424    時間: 2011-5-17 09:07 AM

模仿“阿旺”得好利害囉...而且有點點唔自然。有點點生硬><
作者: heinous    時間: 2011-5-17 04:01 PM

发型、讲话语调同同啊旺一样
/ y. E: Z8 V% Y难道TVB扮演的智障人士都一定是冬菇头
作者: ok妹妹    時間: 2011-5-17 04:46 PM

! {* O$ ]% E$ l5 C6 F0 o$ f( C9 K' b0 s
花家姐個look真係好难頂呀 仲还要扮扮弱智咁講讲野tvb now,tvbnow,bttvb* j$ ^) l/ G7 F( S0 F  t
Hi Hi啦Auntie~Auntie~我呢個餐廳好多人嘔啊!快D叫十字车...
作者: 阿mit    時間: 2011-5-17 05:06 PM

确实甘样,我都觉得距智障得不自然咯。无阿旺果时甘顺眼!
作者: joeto123456    時間: 2011-5-17 09:15 PM

這套戲仲衰過阿旺嗰套, d低智商編劇編d低智商戲, 啱d低智商人睇!
作者: YPo    時間: 2011-5-17 10:20 PM

我同意你嘅讲法~~
# H' a2 F3 B% m& _tvb now,tvbnow,bttvb我觉得佢扮紧阿旺!!
作者: joooiyc    時間: 2011-5-17 10:35 PM

表情,说话方式,动作简直就跟阿旺同一个模嘛。。。!女版阿旺。。。就看故事如何了.
作者: 小珏    時間: 2011-5-17 10:56 PM

我同意你嘅讲法~~5.39.217.76. }8 S2 }( c4 {
我觉得佢扮紧阿旺!!
作者: scychan    時間: 2011-5-17 10:56 PM

女版亞旺,幾攪笑!
作者: ok妹妹    時間: 2011-5-17 11:17 PM

有次同佢地旅行, 等緊快餐店"到會", 有個智障朋友問"请问係比左錢先食野, 定係食左先比錢, 食左比錢d野好食d", 相信佢意思係指餐廳d野好 ...
作者: supero911    時間: 2011-5-18 01:23 AM

算啦,留番D時間做其他野仲好
作者: elisebaton    時間: 2011-5-18 08:55 AM

好難頂,而家一到8:30好想搵其他野做, 避開佢~~~
作者: cheerful12    時間: 2011-5-18 11:43 AM

i like her alot
% ]5 p2 t0 k% \9 I/ w- V! }tvb now,tvbnow,bttvbbut this time is not that good la
作者: echsze    時間: 2011-5-18 12:50 PM

我赞成你的说法,不够自然。
作者: 060572689    時間: 2011-5-18 12:52 PM

作者: hh1955kk    時間: 2011-5-18 01:14 PM

I worked with low IQ person,  I would say she peform well.
作者: LiewJohnLoong    時間: 2011-5-18 08:36 PM

各有各的好5.39.217.76; |7 w' f* W; E( b2 Q; ?# G8 v/ J
不过真的很难顶~
作者: 98830384    時間: 2011-5-19 07:13 AM

作者: carlosnest    時間: 2011-5-19 08:17 AM

這套戲仲衰過阿旺嗰套, d低智商編劇編d低智商戲, 啱d低智商人睇!公仔箱論壇6 y: H- D6 f* ]0 ^! J" K
joeto123456 發表於 2011-5-17 09:15 PM
; v+ r  w7 g9 n( jtvb now,tvbnow,bttvbtvb now,tvbnow,bttvb4 C0 ]' a# ]* q' V. q. B& o
那你本人算不算也是低智商的人呢?因为你也赏试去看了,要不您怎么知道那部戏的内容?。。。哈哈哈。。。
作者: smy    時間: 2011-5-19 10:15 AM

好難接愛!!!!一到8:30就轉台睇J2嘅旅遊節目
作者: bubulala    時間: 2011-5-19 01:20 PM

“茵茵”better
作者: vntg    時間: 2011-5-19 06:09 PM

she don't look like 智障人士. look too smart though.
作者: z123456a    時間: 2011-5-19 06:24 PM

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: zhengxu1    時間: 2011-5-20 01:43 AM

支持阿佘
作者: linfeng1379    時間: 2011-5-20 02:22 AM

作者: mingkitwng    時間: 2011-5-20 02:42 AM

佢好應該參考下智障人士
作者: ayayu    時間: 2011-5-20 05:12 AM

故事was good but 不够自然 like  阿旺
作者: chen632000    時間: 2011-5-20 11:08 AM

作者: hh1955kk    時間: 2011-5-20 04:25 PM

I worked with this kind of people before.  She is acting the same way as the guy I met before, nice
作者: 綠茶蛋糕    時間: 2011-5-20 11:41 PM

真係好 "阿旺" ar,
4 A7 j; d" ~1 n$ |公仔箱論壇仲要加理d好誇張 ge發音... 都唔好笑
作者: hunkofrage    時間: 2011-5-21 12:30 AM

好在未放工返屋企食飯唔倏對住佢
作者: frodo85    時間: 2011-5-21 12:48 PM

我也觉得她演得很不自然。。。
作者: lvdengfei12024    時間: 2011-5-22 01:36 AM

十月初五的月光. However,She makes her acting so damn fake recently,
作者: vicyung    時間: 2011-5-22 12:15 PM

Yes, 我都覺. 太似阿旺啦~~ 同埋我覺得花家姐的朋友皎皎做得更自然,更好.
作者: turkey2    時間: 2011-5-23 01:07 AM

3# heinous
8 I& ^6 I9 J* Y% a; R) s* h5 B4 z2 p- W6 D. d2 u3 B
小朋友剪東姑頭
作者: ggbronze    時間: 2011-5-24 11:24 PM

女版旺旺,真的沒什麼好看
作者: einnay    時間: 2011-5-25 07:28 AM

我的確覺得胡杏兒的茵茵演得比較好,當年胡杏兒亦憑著茵茵這一角色得到飛躍進步女藝員
作者: einnay    時間: 2011-5-25 07:31 AM

我總覺得佘詩曼喜感不夠,找胡杏兒演或者比較好。。。當然,或者其他有喜感的女演員
/ g  `8 }& c! g/ O, Btvb now,tvbnow,bttvb阿佘本身就比較適合女強人,有頭腦的。這次演智障無疑是一大挑戰
作者: vanlam.lo    時間: 2011-5-25 09:27 PM

阿佘直情成個翻版阿旺, 而且做型也不合理; 一個智障人士竟然穿著如此論盡的長裙! 劇中她的好朋友周家怡飾的晈晈也是智障人士, 却演得比阿佘自然.
作者: 牛奶85    時間: 2011-5-27 09:03 AM

不懂。。感觉上不是很喜欢这部戏~
作者: 牛奶85    時間: 2011-5-27 09:05 AM

阿佘直情成個翻版阿旺, 而且做型也不合理; 一個智障人士竟然穿著如此論盡的長裙! 劇中她的好朋友周家怡飾的晈晈也是智障人士, 却演得比阿佘自然. ...TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。9 i  r0 D7 k% n2 s. j( R% z: q' i6 X
vanlam.lo 發表於 2011-5-25 09:27 PM
TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。, S! V; i8 V6 l+ m
  d: y$ W1 p; X) Q, D9 c0 Q
哈哈~阿余不是这种料啦~
作者: kl93    時間: 2011-5-27 01:48 PM

唔係我杯茶....
作者: jpsho    時間: 2011-5-27 04:36 PM

I agreed.  Much more than that.  She does not know how to act at all
作者: alberttsai    時間: 2011-5-27 06:21 PM

真係唔夠自然....無自己ge味道 係到跟阿旺
作者: nicolelowcy    時間: 2011-5-29 04:33 PM

觉得花家姐不是弱智,像“傻婆”。
作者: e890520    時間: 2011-5-30 09:37 PM

我同意你嘅讲法~~

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0