標題: 華航飛機爆炸 - 全機165人奇跡生還(有片睇) [打印本頁]

作者: tracy168    時間: 2007-8-24 01:20 PM     標題: 華航飛機爆炸 - 全機165人奇跡生還(有片睇)

http://www.leedeelive.com/2007/08/21/china-airline_explode/5.39.217.76, b) S: ]7 I9 I# |
公仔箱論壇) z, a; }+ V5 d3 O3 h
作者: jj99xx    時間: 2007-8-31 03:06 AM

平心而論,B-737 係航空史上其中一款最安全嘅客机。如果有選擇,我通常出差都坐 Boeing 而唔搭 Airbus,上網睇吓 Airbus 嘅失事率就怕怕。廿年前有架 B-737 响夏威夷飛到連个上盖甩埋都可以安全着陸,問你服未。机種好唔代表萬無一失,如果有定期維修保養,咁出事率自然就低啦。公仔箱論壇# K) y' G, e% `
tvb now,tvbnow,bttvb- L6 q& j( |$ v) S( p
华航係差不多國營机構,响入面做果的人大部份都係有特權人氏関係,成班都係嬌生慣養嘅ニ世祖同千金小姐,做起事來愛理不理。試過一次响华航飛港途中我用英文問个空姐攞水食药,我在十五分鈡內問咗佢三次都攞唔到,我重聽到佢重同另一位空姐响 Galley 講話某某乘客好討厭,意思即係指我。我馬上起身行埋去用好純正嘅国語講﹕小姐對不起,我耍一点水吃药,謝謝幫忙。两个千金小姐知道中咗地雷,面都青埋即做。我事后走到机头揾 Purser 告知一切。个 Purser 有Manefest 當然知道阿誰坐邊忽,最后个位千金空姐要專登走嚟同我道歉。正一阿差个头。早知今日,何必當初呢?
8 P; P6 ~" H: i/ ]
! v. s5 C7 u- L' n华航餐餐有事都多數係人為事故,廿多年前佢地有架747响飛抵三藩市前十分钟就差不多爆大鑊。个机长忘記咗已 engage 咗 auto pilot 繼續用人手操控,最后率之攪到个ruder唔受操控,成架747差不多翻肚兼在9秒內府沖三呎。嘩,試想假如你身在其中你点?真係嚇到阿媽都唔識得兼標青屎啦!公仔箱論壇, U! U& E" \0 [0 _+ T$ r

7 V( g/ p: a! \& {7 H# Dtvb now,tvbnow,bttvb你地繼續留意呢單新聞啦,我差不多可以寫包單又係人為意外!
作者: baby0611    時間: 2007-8-31 03:48 AM

作者: jollybee    時間: 2007-8-31 11:19 AM

o my... how could they let things like this happen... :024:
作者: smartboy1688    時間: 2007-8-31 12:20 PM

Thank you for sharing this incident
作者: crashersus    時間: 2007-8-31 03:11 PM

er....good stuff
作者: saiwa    時間: 2007-9-1 03:02 PM

there is a reason why i refuse to take china air.!!!:onion31:
作者: asbeltam    時間: 2007-9-3 04:31 PM

這次不能說是華航的錯~機組人員冷靜的表現才能救回所有人的生命!: H4 E& y7 B8 }3 Q: o6 R1 w2 [
問題是出在飛機本身~很佩服日本的鑑識人員可以這麼明確地找到問題所在
* `5 e' q& f& Y" E0 A5.39.217.76' k6 j4 I& h: v3 T# N& X/ v# Q
但華航在這之前居然很智障地買斷了本來是租用的同型飛機!!!
作者: jj99xx    時間: 2007-9-4 01:14 AM

原帖由 asbeltam 於 2007-9-3 04:31 PM 發表。
: x* R  `* M- r8 `這次不能說是華航的錯~機組人員冷靜的表現才能救回所有人的生命!TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。; U6 O5 o% [7 F2 x
問題是出在飛機本身~很佩服日本的鑑識人員可以這麼明確地找到問題所在
: O& a: ^' k1 d( t: {5.39.217.76% o6 k& k' K8 G+ Z8 l
但華航在這之前居然很智障地買斷了本來是租用的同型飛機!!! ...
+ Q# _! i( c3 N# h( g, y; nTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。5.39.217.76% M7 L, G& m7 U
, ?1 V% G6 D) F& q- ]
貪平吖嗎!: t4 |' z4 @/ L+ P3 |( z/ }
5 h9 i2 F2 ~4 o4 ?
通常佢地嘅短程机一般都係買啲起碼有二,三十年机齡嘅歐美巢皮貨,用佢十年ハ載再賣俾啲中南美、非洲或加勒比海等第三世界国家仔用。公仔箱論壇4 T5 `; F2 A+ \5 r. R: N) R8 @6 W

+ B3 i9 j( P- k( j: l/ Q公仔箱論壇今次如果唔係同維修有關,咁点解架机就快散佢地都烏 sir sir 吖?
/ ~7 L" i, x- c& I2 OTVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。 + s/ H0 J) d6 _; s0 G1 ~  [
机組人員夠醒又点,副殘計飞咗成二萬个钟都唔 check 就根本已经變咗个計時炸彈,坐佢就真係攞命黎搏!
# i6 J$ w2 H2 U. z4 x2 _TVBNOW 含有熱門話題,最新最快電視,軟體,遊戲,電影,動漫及日常生活及興趣交流等資訊。
5 c  K: Y5 A& t) c  xtvb now,tvbnow,bttvb其實做华航 crews 同做紮铁都同屬高危工作、但有起事上來紮铁嘅都起碼有番个渣吖!
作者: Rickyslc    時間: 2007-9-21 03:15 AM

lucky all save!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:onion18: :onion18:
作者: puma8811    時間: 2007-9-21 08:15 AM

they are so luck
作者: leo_04236    時間: 2007-9-21 10:15 PM

对咯全部都很幸运
作者: 哈哈仔426    時間: 2007-9-21 11:23 PM

SO POOR~~~
作者: 如來彿祖    時間: 2007-10-16 03:15 PM

Thank you for sharing

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0