標題: 請你為我評下道理! [打印本頁]

作者: lux1261    時間: 2007-6-20 07:16 AM     標題: 請你為我評下道理!

有一天、A、B君打電話來約我打麻雀、但我要半小時後才有車去他們那裏。我相約他們半小時後見面。但A君話來接我、點不知他拿了別人的車子來接我。
到了他們那處我上廁所、A君跟車主及其他人說他開車時差不多貼到電燈柱。我沒有聽到他們的談話內容。

三曰後車主發現車門那邊花了、再看看電燈柱又有他車子的顏色、他就一口咬定是A君前幾天借車時弄的,而且他當晚亦向眾多人面前說的。
結果架車去車房修理、盛惠500歐元。

請問這500元應該是誰人付款呢?
我自己的睇法:當日我沒有要求任何人開車接我、
                            A君出事時我不在車上、
                            我只係一個乘客

你們又有乜野睇法呢?
請比個意見我。
作者: chu553358    時間: 2007-6-21 10:36 AM

如果係正常情況下,應該係a君俾錢
但係車主係3日後發現 ,咁唔知佢有無做手腳:68:
妳知啦 呢個細界咩人都有:angry::" />
作者: totorabbit    時間: 2007-6-21 10:52 AM

我同意何老板講法 係A君比錢整 .....
如果你打麻雀嬴咗錢嘅 咪比少少錢出離..
次中係朋友離 吳好為咗少少錢連朋友都冇..
妳朋友收嘅 咪當自已吳好運 佢吳要嘅 妳咪好彩..
作者: shineboy09    時間: 2007-6-21 11:54 AM

哇,好似功课题啊
慢慢分析:
照你上面所描述o既全部都系正确的话
你自己本人应该系唔需要赔偿任何o既损失
原因系
1. 你本人由此之中都无要求过A,B君来接你,系区地主动过来接你
2. 客观上来讲,你只系一个乘客,开车果个人又唔系你,你当然唔需要负上任何责任

A君有无责任?好难讲,资料唔系好够
如果车主和A君,口头上有个协议,去确保架车安全,唔可以有任何损失的话,而又系当日等A君指出车差不多贴到電燈柱o既时候发现架车有损坏的话,当然A君要负上全部责任啦,因为区果时已经有义务去确保贾车o既安全。但系没有任何口头协议要确保架车o既安全,加上“A君跟車主及其他人說他開車時差不多貼到電燈柱,“ 车主听完之后都没有立刻去查正架车是否有损失,那就可以看出区已经接受哪个事实,有无损失都与他无关,加上区无立刻查正而仲要等3日之后先去追究整件事。。。我会判A君赢,4.車主全費自付!

以上个人意见。。。不要乱猜
作者: char_char3000    時間: 2007-6-21 10:05 PM

呢 d 係車主同A君之間嘅糾紛
絕對唔會關到你事
最多都係關 insurance company 嘅事
點解車主要問A君攞500歐元而
唔去 claim insurance???
各位乜唔覺得車主三日後問 A君攞
錢係有問題架咩?!
作者: error403    時間: 2007-6-22 02:06 AM

除非損失是乘客造成,否則道理上乘客並不需要對司機或車主疏忽所導致之損壞付責
1.因為乘客無權力控制車輛
2.乘客無責任為別人之疏忽負責
3.司機或車主疏忽所導致之損壞對乘客來說是不可預見的
但如果乘客如因為明知司機受影響 (酒精,藥物等..) 而上車的話,乘客就要對自已的選擇負上一定責任,但這只局限於對乘客自已所造成之損失上,而非對第三者 (如車主,路人等)

至於這個情況,車主還是司機要負責,
車主在收車時理論上已經驗清楚車無問題,
尤其是車身這樣明顯的位置
道理上佢當時就要提出
就算司機還車時無問明車主是否已接受車輛的狀況,
修車既責任已經在車主身上了

但情理上
如果朋友因為來接你而導致損失
如果朋友因為借車給你而導致損失
如果朋友因為用完你駕車而導致損失
咁如果佢真係你朋友
就應該好似係你損失咁
咁大家都當然有責任啦

作者: lux1261    時間: 2007-6-22 05:00 AM

chu553358  、totorabbit 、shineboy09 、char_char3000 、error403
多謝你地的回覆呀。讓我更客觀地看呢件事。
THANK YOU VERY MUCH !!!!!!

作者: h2o    時間: 2007-6-22 05:04 AM     標題: 回復第 2 帖由 chu553358 所發的帖子

x2
應該係A君負責 不過3日後發現又真係有D問題...
加上500euros... OMG:63:
作者: 金谷秀夫    時間: 2007-6-22 05:11 AM

A君全費自付,車是A君開的,其實人沒有責任,難度巴士撞車要乘客一起陪錢嗎?
作者: lux1261    時間: 2007-6-22 06:22 AM

水哥哥、金谷秀夫
多謝你地呀!又多2個人話係A君付款、
我個心都安駱D!
作者: choubee    時間: 2007-6-22 01:13 PM

of course A君 pay for the entire amount.  it's only fair!  if he sucks so bad in driving, don't borrow someone else's car.  i hate those people.
作者: lok711    時間: 2007-6-22 08:29 PM

A君全費自付!!!!
作者: lux1261    時間: 2007-6-22 09:19 PM

choubee .lok711
多謝你地的投票。
作者: dororo    時間: 2007-6-22 11:27 PM

借車比人都要預左有意外,有事發生就推哂 d 責任比人,極度吾負責任
我建議A君和B君分擔維修費
作者: admin    時間: 2007-6-23 07:56 PM

A君如果真係有撞過燈柱既話,我覺得應該A君俾
若果無既話,應該向車主解釋
車主借得車俾人,應該係信佢啦,最多下次唔借既姐

但點都無理由你俾啦~~ ^^"
無需自責
作者: lighthouse    時間: 2007-6-23 07:58 PM

ofcos 車主全費自付!
借車比人都要預左有意外, 所以我从来不借车比人。如果人问我要借车,我就说“车有什么事你负责啊?”
作者: lux1261    時間: 2007-6-24 04:12 AM

原帖由 lighthouse 於 2007-6-23 07:58 PM 發表。
ofcos 車主全費自付!
借車比人都要預左有意外, 所以我从来不借车比人。如果人问我要借车,我就说“车有什么事你负责啊?”
YES !!!!我都係甘話!
作者: lux1261    時間: 2007-6-24 04:14 AM

原帖由 dororo 於 2007-6-22 11:27 PM 發表。
借車比人都要預左有意外,有事發生就推哂 d 責任比人,極度吾負責任
我建議A君和B君分擔維修費
多謝你的寶貴意見!
作者: lux1261    時間: 2007-6-24 04:18 AM

原帖由 admin 於 2007-6-23 07:56 PM 發表。
A君如果真係有撞過燈柱既話,我覺得應該A君俾
若果無既話,應該向車主解釋
車主借得車俾人,應該係信佢啦,最多下次唔借既姐

但點都無理由你俾啦~~ ^^"
無需自責 ...
要管理员親自回覆、榮幸榮幸!
多謝你百忙之中抽閒黎比個意見小妹、

多謝分享....
作者: Actnow06    時間: 2007-6-24 08:32 AM

邊個'借車'就邊個負責=邊個'開車'亦都係邊個負責!!
作者: manyiu    時間: 2008-12-1 04:02 PM

我覺得 A君應負責任的! 係佢駕車唔小心!
作者: qqbubu    時間: 2008-12-1 06:55 PM

我都是一样这么说,谁驾车就谁负责。。要做个负责任得人哦!
作者: raytian    時間: 2008-12-2 12:33 AM

一句话..A君的错'''
作者: 真爱难求    時間: 2008-12-2 10:10 AM

A君全权负责
作者: sensaiboy    時間: 2009-5-30 08:01 PM

A君賠不賠
都不是樓主的事呀

歡迎光臨 公仔箱論壇 (http://5.39.217.76/) Powered by Discuz! 7.0.0