返回列表 回復 發帖

arsenal vs everton 赛前分析

重演三季前大炒一幕
阿仙奴讓球主勝再嗒糖
文: 樂比堅尼04/05/2008

今晚英超頭場,阿仙奴主場鬥愛華頓,樂比仔睇好阿仙奴主場大勝謝幕,推介2.65倍「讓球主勝」。阿仙奴自從痛失聯賽及歐聯錦標後,完全冇放棄,仲化悲憤為力量,近兩場均清脆擊敗對手,今晚對住長期食住愛華頓,可再嗒呢粒「拖肥糖」。(now 632周日晚8時30分直播)

時光飛逝,不經不覺英超已到最後兩輪,樂比仔加入《東方波經》亦已七年,點解突然咁有感觸?因為今晚戲碼同三年前情況好相似,就好似幾日前發生一樣,當時樂比仔貼中阿仙奴「主其他」波膽,今晚亦有預感阿仙奴能再大勝一場。

愛華頓季尾走晒樣

究竟三年前場波同今晚有乜相似地方?首先呢兩場都係五月波,又係尾二輪賽事,當時阿仙奴又係爭標無望,愛華頓則排第四,結果阿仙奴主場大炒七比○謝幕。

樂比仔唔係話三年前贏到,今場就一定贏,只係想指出一點,阿仙奴經過早前接連失利後,四大皆空反而走出低潮,近兩場贏打比郡同雷丁都踢出悅目進攻足球。樂比仔可用三個字來形容阿仙奴班球員,就係「有家」,雲格不愧為受人尊敬領隊,例行公事一樣交足貨,其他球隊應以此為借鏡。

有人可能會話,打比郡同雷丁級數點及愛華頓?但唔好忘記愛華頓下半季明顯跌Watt,足協盃十六強出局、卡希爾提早收咧、阿迪達長期受傷患困擾,大大影響愛華頓信心同戰鬥力,加上兩名箭頭「AJ」同耶高保都冇態,近期連輸七個盤,阿仙奴近年都食住愛華頓,近六次主場贏五次,今晚可以食過翻尋味。

[阿仙奴讓球主勝再嗒糖]
其实主场放半一球都唔係好高!
绝对搏得过!
番自信重現悅目足球
阿仙奴主場派糖
文: 李健和04/05/2008

早幾日公布全年英超最佳陣容,有四個球員入選阿仙奴成為最多人上榜球隊,雖然榮譽同實際錦標冇得比,但亦證明「兵工廠」今季表現獲得肯定。今晚阿仙奴將會迎擊愛華頓作球季主場謝幕戰,以呢班「小槍手」近期放下包袱精彩表現,和仔有信心佢可以砌低殘陣兼頹勢「拖肥糖」愛華頓,捧主勝最穩陣。(now632台周日晚8:30直播)

其實阿仙奴依家仲有一線機會爭第二位,而且雲格早前講過:「新球季依家就開始。」即係話希望以強勢完結今季為下屆鋪路,加上今場係主場謝幕戰,「兵工廠」戰意仍有保證。事實上阿仙奴今季踢得好出色,只係一班小將關鍵時刻受唔住壓力而敗倒,自從雲格宣布爭標無望後,球隊又即刻踢出悅目足球,近兩仗贏雷丁同打比郡都清脆利落,狀態唔錯。

愛華頓對Big4無好下場

雖然阿仙奴依家傷兵好多,沙格拿、路斯基、戴亞比同伊度亞度達施華都提早收咧,希比就繼續停賽,尹佩斯今場亦會因傷避戰,但阿仙奴呢幾個月已習慣晒傷患問題,賓特拿、丹尼遜、桑治等新星近幾仗臨危受命都交到貨,法米尼亦傷愈可做後備,當然唔可以唔提晒火禾確特啦,有呢位小將同復任正選艾迪巴約壓陣,應該唔憂冇波入啦。

愛華頓正為保住第五位而戰,可惜球隊季尾有多位主力打柴令成績直線下降,近七場聯賽只得一勝,戰鬥力仲有幾多就令人懷疑,而且愛華頓今季曾七戰「Big4」錄得一和六負劣績,今場想搶分都有心無力。

原帖由 jacksonkua 於 2008-5-4 01:48 PM 發表
[阿仙奴讓球主勝再嗒糖]
其实主场放半一球都唔係好高!
绝对搏得过!
绝对博得过。。因为arsenal主场活力全开!
everton对上英超四大班霸都输波!