返回列表 回復 發帖

春天來了

,  描述: 原創分享

Van姐, Chow爺,  我的君子蘭, 開花了. 剛剛開的花,花長大後我會上傳更多.

你還記得這個仙人掌? 它長大很多.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• chowold2

人一世, 物一世, 影番張相最實際.
謝謝分享 仙人掌長滿快的

評分次數

• chowold2

評分次數

• chowold2

Markham 你就叻啦, 我個仙人掌凍死咗.

君子蘭換細盆又制水, 仍未見進展.
君子蘭好像是夾花播, 沒有讓它冬眠?

評分次數

• chowold2

Mark哥你那邊幾天之前仲落雪,咁快就春天來了。
你種盆君子蘭係幾好,開花就顯示你嘅功力
我想問你一D問題,你嘅仙人掌花藍是不是有D花已經香咗?
真匿名
君子蘭好像是夾花播, 沒有讓它冬眠?
b-boomer 發表於 2014-3-16 06:40 AM
君子蘭是夾花播, 它需要冬眠?我盆君子蘭都未試過冬眠。
真匿名
君子蘭是夾花播, 它需要冬眠?我盆君子蘭都未試過冬眠。
chowold2 發表於 2014-3-16 12:14 PM
正常的君子蘭花長高後花的.Markham照片是夾住在葉子中開花的便是夾花.
防止夾花便要讓它冬眠.十一月左右放置在黑暗的地方,完全沒光沒水三十天.之後回復正常便可.BC前省督林思齊David Lam.是個君子蘭專家.弟有幸得知.
8# b-boomer
多谢, 又學刭野.

6# chowold2
Chow爺好記性. D到好凍. 睇相嚇唬你.
D雪5 尺高, 怕未?

Van姐, Chow爺, b-boomer 兄, 估下D朶係乜花?

今曰5奌影的.
6# chowold2
Chow爺好記性. D到好凍. 睇相嚇唬你.
D雪5 尺高, 怕未?
markhamwong 發表於 2014-3-17 05:20 AM

markhamwong兄,

嚇親我就真, D雪有人咁高, (好欣賞你影D相).
Van姐, Chow爺, b-boomer 兄, 估下D朶係乜花?

今曰5奌影的.
markhamwong 發表於 2014-3-17 05:23 AM
幾點影係tips定轉移視線 is pepper!
正常的君子蘭花梗是長高後才開花的.Markham爺照片是夾住在葉子中開花的便是夾花了.
要防止夾花便要讓它冬眠.在十一月左右放置在黑暗的地方,要完全沒光沒水三十天.之後回復正常便可.這是BC省前省督林思齊David Lam教 ...
b-boomer 發表於 2014-3-17 02:23 AM
B哥有好料依家先講...
很漂亮的君子蘭. Like.
我看到仙人掌長生長了2英寸, 好野.
希望你能在這裡上傳更多植物.
Thx

評分次數

• chowold2