返回列表 回復 發帖

剛剛出果實分享

,  描述: 原創分享

富貴柿剛剛出果(但分享唔到的果實成果, 我回來時以經給鳥兒食晒), 青檸檬.
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

評分次數

• vandas

可否請良哥簡單介紹種植富貴柿的資料?
例如環境、溫度等等.

一個果實需要多長時間才可以成熟?
良兄,我都有種柿,不過唔係富貴柿,係鸡心柿。
今年可能只有唔多嘅富貴柿在冬天之前成熟。

真匿名
啲鳥居然咁犀利,咁唔係屋企時係唔係整翻個稻草人護院

評分次數

• vandas

難為正邪定分界
謝謝您的分享,努力
感谢分享,谢谢。
Thank you for share.
我吃很多富貴柿,
自己種富貴柿, 沒必要再買了
謝謝提醒我種植這種富貴柿.
良哥, 多倫多種富貴柿可以嗎?

評分次數

• chowold2

人一世, 物一世, 影番張相最實際.

SORRY, 在香港用iphone 4手機`上綱好煩, 字又細眼又花,回來先同各位師兄師姐打招呼 新年快樂,
D 柿重有D死剩種, 涼瓜, 合掌瓜都救得番, 去左香港有3個月, 植物都死得7788, 再種過同大家分享

評分次數

• chowold2

原來良兄種植嘅柿同我屋企種嘅一樣,係鸡心柿.
真匿名
離開3個月成仍然有收成, 良哥好嘢!
如可找到一個夠陽光又可以搭棚的地方, 今年也想試種合掌瓜.
請問良哥, 有甚麼需要注意的呢?
原來良兄種植嘅柿同我屋企種嘅一樣,係鸡心柿.
chowold2 發表於 2014-1-24 01:18 PM
師兄, 拾多年前買時老板話是富貴柿, 原來是雞心柿,但師兄果實靚好多

評分次數

• chowold2

離開3個月成仍然有收成, 良哥好嘢!
如可找到一個夠陽光又可以搭棚的地方, 今年也想試種合掌瓜.
請問良哥, 有甚麼需要注意的呢?
vandas 發表於 2014-1-24 02:49 PM
師姐是妳教小弟, 剛出葉尖CUT去, 是OK```我回香港時她長到1米高, 但番到見到得枯枝, 日日灌水不到一星期見到她重生, 好開心, 希望年底有收成.

評分次數

• chowold2

良哥,真羡慕你們澳洲那邊的天氣.我這裡現在凍到飛起.

評分次數

• chowold2

良哥,真羡慕你們澳洲那邊的天氣.我這裡現在凍到飛起.
b-boomer 發表於 2014-1-25 03:52 AM
B爺你嗰邊咁凍,近窗口都好凍。有冇用D特別方法保護你D花?
真匿名